11.10.2019.

Grad Samobor dobio sredstva za nastavak uređenja Rudnika svete Barbare

Počinje Faza III - interpretacijski poligoni

Grad Samobor dobio sredstva za nastavak uređenja Rudnika svete Barbare

Zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec 11. listopada je u prostorijama Ministarstva turizma potpisao ugovor kojim su projektu Rudnik sveta Barbara dodijeljena sredstva u iznosu od 310.000 kuna. Projekt obnove Rudnika svete Barbare osmislio je i razradio KUD Oštrc, pod vodstvom Josipa Lebegnera, a provedba projekta sastoji se od sedam faza.

Godine 2008. Grad Samobor izdao je građevinsku dozvolu, čime započinje Faza I projekta, u sklopu koje je obnovljeno 250 metara rudarskih rovova te je uspostavljena rudarska poučna staza, kao i mineraloška zbirka. U Fazi II projekta obnovljeno je dodatnih 100 m rovova, nakon čega je Rudnik i službeno otvoren za posjetitelje.

U Fazi III planira se izgradnja vanjskog interpretacijskog poligona, multimedijalno opremanje podzemnog interpretacijskog poligona te izrada Bergman holograma, u vrijednosti od oko 670.000 kuna.

Faza III projekta prijavljena je u lipnju ove godine na natječaj Ministarstva turizma za dodjelu potpora temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini. Osim iznosa koji je Grad dobio od resornog ministarstva, u proračunu za 2020. godinu osigurana su i financijska sredstva za realizaciju nastavka projekta u narednoj godini.

M.S.

 
11.10.2019.

Udruga branitelja 151. samoborske brigade na vojnom hodočašću u Mariji Bistrici

Mjesto susreta, zavjeta i molitvi

Stotinjak članova Udruge branitelja 151. samoborske brigade s područja Samobora i Svete Nedelje, zajedno s članovima njihovih obitelji, sudjelovala je u nedjelju, 6. listopada, na 27. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u svetištu Majke Božje Bistričke. Oko 3,5 tisuće branitelja, pripadnika vojske i policije, uz brojne ostale vjernike, okupilo se u Mariji Bistrici na ovom hodočašću. Mnogi od njih prešli su brojne kilometre, a jedna je postrojba svoj put prema svetištu započela još u petak.

Svatko je došao sa svojim zavjetima i molitvama, ali za branitelje ovo je zapravo mjesto susreta, mjesto u kojemu prvi put susreću svoje suborce koje su posljednji put vidjeli na nekom od bojišta diljem zemlje, mjesto gdje su se zavjetovali prije odlaska na ratišta.

Uz brojne uzvanike, svetište su posjetili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nadamo se da ćemo i sljedeće godine, u još većem broju, sudjelovati na vojnom hodočašću.

R.J.

 
11.10.2019.

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Danielle Kordić Narcis i ruža

Život s narcisoidnom osobom

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Danielle Kordić Narcis i ruža

Psihologinja Daniella Kordić, Samoborka koja je u Londonu završila studij psihoanalize, u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada je u samoborskoj Gradskoj knjižnici predstavila svoju novu knjigu naslova Narcis i ruža.

Uz osobna iskustva iz obiteljskog života, kojim je dominirala narcisoidna majka, u knjizi je autorica obuhvatila sve aspekte ove nedovoljno prepoznatog poremećaja ličnosti, kao i iskustva drugih ljudi, te nudi i svojevrstan izlaz kroz proces samoosvješćivanja, kako ne biste ostali zarobljeni uz takve osobe.

Na gostovanju u samoborskoj knjižnici Danielli Kordić pridružila se poznata blogerica Alis Marić, koja je svima svesrdno preporučila ovo izdanje te s autoricom zajedno prokomentirala tematiku knjige.

M.K.

 

Grad Samobor dobio sredstva za nastavak uređenja Rudnika svete Barbare

Udruga branitelja 151. samoborske brigade na vojnom hodočašću u Mariji Bistrici

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Danielle Kordić Narcis i ruža

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002