18.10.2017.

U Bunkeru su za učenike srednjih i osnovnih škola održana predavanja na temu Domovinskog rata

Tako se branila Hrvatska

I ove je godine, u sklopu projekta kojeg su podržali Grad Samobor i Zagrebačka županija, Udruga 151. samoborska brigada organizirala predavanja za učenike osnovnih i srednjih samoborskih škola o Domovinskom ratu.

U dva termina, oko 300 učenika osnovnih škola Milana Langa iz Bregane, Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem te đaci naših srednjih škola su u srijedu, 18. listopada, imali priliku od naših branitelja i zapovjednika čuti kako i zašto se Hrvatska morala braniti i obraniti od srpskog agresora te koju je ulogu i važnost u Domovinskom ratu imala naša 151. samoborska brigada.

Nakon izvođenja himne i odavanja počasti minutom šutnje poginulim braniteljima, uvodno je o političkim okolnostima i potrebi da Hrvatska obrani svoj teritorij govorio Dragutin Kušić, jedan od tadašnjih zapovjednika i sudionika Domovinskog rata. Učenici su zatim pogledali dokumentarni film Jakše Raguža o 151. samoborskoj brigadi te od samog autora poslušali dodatne povijesne činjenice vezane uz ratni put brigade.

O tome što se stvarno događalo i kako rat zaista izgleda na terenu i u stvarnosti, u nekoliko crtica približio im je Miljenko Komes, predsjednik samoborske i svetonedeljske HVIDR-e i jedan od svjedoka tragičnih pogibija naših branitelja 29. listopada na Trokutu.

Uz predstavnike Zagrebačke županije, pripadnike 151. samoborske brigade i ratnog zapovjednika Adolfa Paara, predavanju su nazočili i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

M.K.

 
18.10.2017.

Samoborci slave 775. rođendan svojega grada

Massimo i Adastra - najbolji razlog da posjetite Samobor!

Samoborci će Dan grada u subotu, 21. listopada, proslaviti u stilu, uz besplatne koncerte Massima i Adastre, kao i neizostavan vatromet u izvedbi pravih majstora zanata, Mirnovec Pirotehnike.

U povodu Dana grada Samoborce i njihove goste čeka pregršt iznenađenja, a kako i priliči rođendanskoj proslavi, sve je potpuno besplatno.

Tako središnji gradski trg postaje otvorena pozornica, na kojoj će od 21:00 sat zapjevati Massimo, a koncert će uveličati vatromet kao vrhunac slavlja.

No, za sve željne dobre zabave, to nije kraj provoda, jer se od 24:00 sata selimo u Centar za mlade, na potpuno besplatan koncert Adastre.

Uz neizostavnu degustaciju kotlovine, zaista nema razloga da ovog vikenda ne posjetite Samobor.

Osjeti, doživi, uživaj Samobor!

Više informacija na www.samobor.hr.

P.A.

 
18.10.2017.

Učenička zadruga Plemka OŠ Milana Langa na 29. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Zadru

Stekli nova znanja i prijatelje

Učenička zadruga Plemka OŠ Milana Langa na 29. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Zadru

I ove godine Učenička zadruga Plemka OŠ Milana Langa iz Bregane probila se na 29. Smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske, koja je održana u Zadru u zgradi Arsenala od 3. do 6. listopada. Pod vodstvom učiteljice Kornelije Turić Dorotić, Petra Šimrak i Dominik Bedeničić krenuli su na put prema našem lijepom gradu na obali, smjestivši se u Omladinski hostel Zadar.

Smotra je svečano otvorena u srijedu, 4. listopada, a komisija koja je ocjenjivala izgled izložbenih prostora bila je vrlo zadovoljna prezentacijom Plemkinog štanda. Na ovoj smotri sudjelovale su 64 učeničke zadruge osnovnih i srednjih škola. Učenici i voditelji mogli su sudjelovati u radionicama, slušati predavanja te obići Zadar pod stručnim vodstvom. Prije svečanog zatvaranja smotre svima su podijeljene zahvalnice i pohvalnice.

U tih par dana, koji su brzo prošli kroz druženje, igru i radionice, stečena su nova poznanstva i prijateljstva, na čemu članovi i voditeljica Učeničke zadruge Plemka iz Bregane zahvaljuju organizatorima i voditeljima smotre.

Dominik Bedeničić

 
18.10.2017.

U Samoborskom muzeju održano predavanje o kralju Beli IV. i izložen original povelje koju je darovao Samoboru

Bilo je to prije 775 ljeta

U Samoborskom muzeju održano predavanje o kralju Beli IV. i izložen original povelje koju je darovao Samoboru

Kustos povjesničar u Samoborskom muzeju Luka Kazimović je u utorak, 17. listopada, održao predavanje o poznatom hrvatsko-ugarskom kralju Beli IV., koji je davne 1242. godine darovao Samoboru povelju Slobodnog kraljevskog trgovišta, a koja je svojim sadržajem uvelike odredila budućnost grada i njegovih stanovnika. Samoborci su te večeri imali rijetku priliku vidjeti i originalan dokument koji se čuva u našem muzeju, kao i njegov ovjeren prijepis iz 1501. godine, a tu prigodu nije propustio ni predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić.

Kazimović je pojasnio povijesne i društvene okolnosti koje su kralja Belu IV. dovele u naš kraj, a kasnije i dalje, sve do obala Jadrana, te što ga je ponukalo da ondašnjem malom kmetskom naselju Samoboru osigura status slobodnog kraljevskog trgovišta, koji mu je omogućio daljnji rast i razvoj.

Izvorni tekst povelje pročitao je Zoran Perović, nakon čega je kustos Kazimović obrazložio i njene najvažnije dijelove.

Zahvaljujući Samoborcima, koji su tada kralju Beli pružili zaštitu od Tatara koji su nadirali, Grad Samobor slavi punih 775 godina slobode i građanskih prava, a i danas je jedan od gradova u kojem bi brojni stanovnici Hrvatske željeli živjeti.

M.K.

 
18.10.2017.

U Bregani postavljen solarni stup za popravak bicikala i punjenje mobitela

Obnovljiva energija i suvremena tehnologija na djelu

U Bregani je 14. listopada postavljen "Recro bike service" u obliku stupa, koji za svoj rad koristi energiju Sunca, višak energije sprema u svoje akumulatore, te pokreće kompresor za pumpanje biciklističkih guma i punjač mobitela. Ugrađena LED rasvjeta od stupa visokog 2,6 metara stvara i noćnu svjetiljku, tako da su popravci bicikla mogući i noću. Sadrži spremnik za osnovni alat za brzi popravak bicikla i u potpunosti je izrađen od nehrđajućih materijala.

Nastavak je to postavljanja "bike self service" stanica s ciljem promocije zdravog načina života, ljubavi prema biciklizmu i poticanja razvoja cikloturizma na našem području.

Radove je izveo samoborski Komunalac i Recro Topusko, dok je stanica nabavljena zahvaljujući potpori Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Samobora.

S.S.

 

U Bunkeru su za učenike srednjih i osnovnih škola održana predavanja na temu Domovinskog rata

Samoborci slave 775. rođendan svojega grada

Učenička zadruga Plemka OŠ Milana Langa na 29. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Zadru

U Samoborskom muzeju održano predavanje o kralju Beli IV. i izložen original povelje koju je darovao Samoboru

U Bregani postavljen solarni stup za popravak bicikala i punjenje mobitela

Arhiva 2003

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.