02.06.2023.

94. redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Povećavaju se financijska sredstva za vatrogastvo

U velikoj dvorani Hotela Lavica je u četvrtak, 1. lipnja, održana redovna godišnja izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora, kojoj je od 48 članova iz 20 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području Grada i članove Javne vatrogasne postrojbe prisustvovalo njih 37-ero.

Sažeto, ali i iscrpno izvješće o radu zajednice u 2022. godini podnio je glavni zapovjednik VZGS-a i JVP-a Mladen Žitković, iz kojeg je bilo razvidno da su vatrogasci u protekloj godini imali puno posla, jer su odradili čak 381 intervenciju, od kojih je bilo 148 požara i 116 tehničkih intervencija, uz redovitu dostavu vode te sudjelovanje na dislociranim područjima Karlovačke županije. Također, Samoborci su bili domaćini opsežne vježbe sustava Civilne zaštite Zagrebačke županije, osiguravali su velika sportska događanja, a članovi vatrogasnih društava sudjelovali su na brojnim natjecanjima, edukacijama i osposobljavanjima, redovito se radilo s mladima te se obilježili značajni datumi i godišnjice.

Brinulo se i o nabavi i popunjavanju potrebne opreme, a predsjednik VZGS-a Željko Koščica najavio je i jaču podršku županijske zajednice te korištenje sredstava iz europskih fondova, jer do sada je tako nabavljeno jedno vozilo za Javnu vatrogasnu postrojbu i dobiveno 20.000 eura za novu opremu. Dodatne financije za vatrogasce bit će i tema jednog od sljedećih rebalansa gradskog proračuna, kako je najavljeno.

Sjednici su nazočili i gradski čelnici – predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, gradonačelnica Petra Škrobot, privremeni pročelnik Hrvoje Frankić, kojima su se pridružili predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, predsjednica županijske Skupštine Martina Glasnović, a nešto kasnije i saborski zastupnik Davor Ivo Stier, te predstavnici prijateljskih vatrogasnih društava iz Dugog Sela, Svete Nedelje, Zaprešića i Lovačke udruge Srna, koji su pozdravili skupštinare, obećavši im daljnju podršku, uz zahvale na svemu do sada učinjenom.

Priznanje za 20 godina besprijekornog vođenja knjigovodstva zajednice primio je Dubravko Budi, koji je otišao u mirovinu.

Sjednicu je na samom početku svojim glasom uveličala Đurđica Pleše Vujica izvevši državnu himnu i himnu samoborskih vatrogasaca.

M.K.

 
02.06.2023.

Zagrebačka županija podupire projekte socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga

374 tisuće eura za ukupno 100 programa

Zagrebačka županija podupire projekte socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga

Zagrebačka županija u ovoj će godini s gotovo 374.000 eura poduprijeti ukupno 100 projekta socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga sa svog područja – rečeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati dva natječaja temeljem kojih se dodjeljuju spomenuta sredstva. Tako je 159.268 eura dodijeljeno udrugama koje brinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi, 95 tisuća eura za zdravstvene i socijalno-humanitarne programe/projekte, a 40 tisuća eura za programe/projekte zaštite od nasilja u obitelji. Za financiranje programa i projekata braniteljskih udruga izdvojeno je 79.600 eura.

Zahvalu na osmišljavanju i provedbi projekata udrugama je uputio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

- Veselimo se svakom projektu, svakom napretku i koraku ka tome da zajedno gradimo jedno bolje i sretnije društveno okruženje - rekao je župan Kožić, istaknuvši pritom nemjerljivu ulogu i entuzijazam brojnih članova udruga i volontera koji svoje slobodne vrijeme posvećuju radu s potrebitima. Pojasnio je kako je riječ o projektima za djecu, žrtve nasilja u obitelji, umirovljenike, branitelje, mlade, osobe s invaliditetom i niz drugih skupina kojima će se provedbom tih projekata povećati kvaliteta života.

- Najmanje što možemo napraviti, a radit ćemo to i u buduće, je financijski vas podržati - poručio je Kožić.

Svoje projekte na konferenciji za medije predstavile su 4 udruge. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar preuzela je ugovor za provođenje projekta Psihosocijalna podrška djeci žrtvama nasilja u obitelji.

- Uz brojne djelatnosti Caritas na području Zagrebačke županije ima kuću za smještaj majki i djece, žrtava obiteljskog nasilja u kojoj je prošle godine boravilo 46 osoba. Ovim projektom pomažemo djeci kojima je potreban multidisciplinaran pristup u rješavanju njihovih teškoća te prevladavanju trauma - pojasnila je ravnateljica, naglasivši kako je cilj osnažiti djecu i pomoći im da izrastu u zrele osobe.

Kada govorimo o projektima prevencije i ranog otkrivanje raka dojke, jedna od najpoznatijih udruga, ne samo u Zagrebačkoj županiji nego i cijeloj Hrvatskoj, je Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije. Višnja Pejak iz udruge poručila je kako je u protekle 22 godine projektima i akcijama udruge obuhvaćeno 70 tisuća žena s područja Zagrebačke županije. Ove će godine sa sredstvima Zagrebačke županije provoditi projekt Malo upozorenje – velika šansa.

- Cilj ovog projekta je osvijestiti javnost o važnosti brige o svom zdravlju i odazivanju preventivnim pregledima te uočavanju promjena na sebi - pojasnila je Pejak.

Predsjednica Udruge SRCE - udruga djece sa teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đurđa Penava naglasila je kako je udruga osnovana prije 18 godina od strane nekoliko roditelja u Svetom Ivanu Zelini, a danas aktivno pruža široku lepezu usluga za 160 korisnika.

- Županija naš rad podržava od samog početka, a ove godine sredstva ćemo koristiti za inovativan projekt Podrška u zajednici koji podrazumijeva da stručni kadar udruge odlazi u obitelji i tamo pruža podršku djetetu u njegovom prirodnom okruženju - pojasnila je Penava, naglasivši kako projekt ima odlične rezultate te da je radi njega već preveniran odlazak određenog broja djece u institucije.

Prenošenje istine o Domovinskom ratu na učenike osnovnih škola misija je koju Udruga branitelja 151. samoborske brigade radi uspješno već dugi niz godina, a nastavit će i u ovoj godini. Prema riječima predsjednika Udruge Rudolfa Jedvaja u sklopu projekta 900 učenika s područja Samobora i Svete Nedelje educirat će se o temi Domovinskog rata te zajedno s pripadnicima udruge otići na terensku nastavu na spomen području Trokut kod Novske.

M.B.

 

94. redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Zagrebačka županija podupire projekte socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga

Arhiva 2003

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002