15.12.2003.

Knjižnica slavnom Samoborcu

Milan Lang – 140 godina od rođenja i 50 godina od smrti

Knjižnica slavnom Samoborcu

U četvrtak 10. prosinca obilježeno je u Gradskoj knjižnici Samobor 140 godina rođenja i 50 godina smrti znamenitog Samoborca Milana Langa. Prisutne je na početku pozdravila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković a nakon nje govorili su samoborski gradonačelnik Žarko Adamek i Mira Čebušnik, voditeljica Zavičajne zbirke Samoborske knjižnice. Po uvodnim riječima predavanje o knjizi Milana Langa – Samobor - Narodni život i običaji održala je kustosica Samoborskog muzeja Lela Ročenović. Poseban naglasak stavila je na dio knjige koji govori o starim samoborskim običajima, a povodom nadolazećeg Božića. Od priprema kolača, preko izrade ukrasa za božićno drvce, do jelovnika - prije, na Božić i poslije njega. Učenici Osnovne škole iz Bregane, čija škola nosi ime Milana Langa, nakon predavanja su održali prigodan program.

T.M.

 
15.12.2003.

Gradonačelnik kitio borove s djecom iz samoborskih vrtića

S dječicom i bez izbora!

Gradonačelnik kitio borove s djecom iz samoborskih vrtića

Kao što je već uobičajeno, i ove je godine aktualni gradonačelnik, ovaj put Žarko Adamek, zajedno sa samoborskom djecom kitio borove na Trgu kralja Tomislava. Omiljena poza političara - slikanje s djecom, ovaj je put ipak bila lišena mogućeg propagandnog značaja i učinka. Budući da su izbori daleko, pripisujemo je iskrenoj privrženosti gradonačelnika dječici i njihovim naporima da grad povodom nastupajućih blagdana učine ljepšim.

R.Š.

 
15.12.2003.

Župa Sveti Martin pod Okićem dobila web stranice

Dođite na www.zupa-svetimartin.hr

Župa Sveti Martin pod Okićem dobila web stranice

U srijedu, 10. prosinca, svetomartinski je župnik Pavao Kunštek u Poduzetničkom centru Samobor u Bregani primio lijep božićni poklon. Vrijednu računalnu opremu njegovoj je župi poklonio Poduzetnički centar, a u svrhu "internetizacije" te župe i njeno povezivanje s ostatkom računalne galaksije.

Poklon je u svakom slučaju došao u prave ruke, budući da je već napravljen župni web site, čiji je autor Mladen Bašić. On je ujedno i inspirator i pokretač cijelog projekta, a do realizacije donacije došlo je na poticaj gradonačelnika Adameka i direktora PCS-a Miljenka Boškovića.

Dakle, od danas svetomartinsku župu možete bolje upoznati i saznati što je u njoj novoga na www.zupa-svetimartin.hr, a spomenimo i da je u pripremi CD ROM posredstvom kojeg će se svetomartinski kraj i njegova župa svijetu predstaviti i u digitalnom oBliku.

Robert Škiljan

FOTO: Svetomartinskog župnika Pavla Kunšteka (lijevo) i njegovog suradnika na planu informatizacije Mladena Bašića (desno) pod borom u Poduzetničkom centru Samobor dočekao je vrijedan poklon PCS-a - računalna oprema.

 
15.12.2003.

Književna tribina u OŠ Rude

Rudari i Rudarice upoznali se s Malim tematskim rječnikom samoborskoga kajkavskog govora

Književna tribina u OŠ Rude

U Osnovnoj školi Rude gostovali su 5. prosinca Milan Žegarac Peharnik, autor Malog tematskog rječnika samoborskoga kajkavskog govora i Robert Škiljan, urednik te vrijedne knjige koja je nedavno izašla iz tiska.

Kroz kraće predstavljanje rječnika đaci viših razreda OŠ Rude upoznali su se s nastajanjem tog djela, te njegovim sadržajem. Bila je to prilika da mali Rudari i Rudarice nešto više saznaju o autentičnom kajkavskom govoru koji se još rabi u tom kraju, te da po pristupačnoj cijeni kupe rječnik.

I.H.

 
15.12.2003.

Obilježen Međunarodni dan invalida

Olakšati život invalidnim osobama

Obilježen Međunarodni dan invalida

Međunarodni dan invalida obilježava se tradicionalno 3. prosinca, a ova je godina proglašena i Europskom godinom osoba s invaliditetom, pa je sve to bio dovoljan razlog za prigodnu akciju na Trgu kralja Tomislava. Program je prvotno bio zakazan za subotu, 29. studenog, ali je zbog izuzetno lošeg vremena odgođen za nedjelju, 7. prosinca. Sunčano, ali vjetrovito i prohladno vrijeme nije omelo velik broj prisutnih izvođača, aktivista i okupljenih građana u sudjelovanju u akciji Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida "Hvala ti moj dobri anđele - Vaša pomoć za našu svakodnevicu". Bogat program u kojem su sudjelovala predškolska i školska djeca, glazbeni sastavi i zborovi, sportske atrakcije i ponuda na prigodnim štandovima pridonijeli su uspjehu akcije, te onome čemu ona teži - integraciji invalida u društvo, olakšanju njihovog svakodnevnog života i promjeni odnosa prema osobama s invaliditetom.

Svoju je podršku hrvatskim invalidima i organizacijama koje brinu o njihovim problemima izrazio i predsjednik RH Stjepan Mesić. Njihove je predstavnike, među kojima je bila i predsjednica Udruge invalida Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja Branka Šprem, primio i zadržao se s njima u dužem razgovoru.

R.Š.

 

Knjižnica slavnom Samoborcu

Gradonačelnik kitio borove s djecom iz samoborskih vrtića

Župa Sveti Martin pod Okićem dobila web stranice

Književna tribina u OŠ Rude

Obilježen Međunarodni dan invalida

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002