20.08.2003.

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Položeni vijenci i zapaljene svijeće

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, u Samoboru je kod Spomen obilježja poginulim samoborskim braniteljima kraj Župne crkve sv. Anastazije, obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Nakon odavanja počasti poginulima minutom šutnje, uz počasnu stražu vojarnice Taborec vijenac su položili predstavnici gradskog poglavarstva, vojarnice Taborec i XIV. policijske postaje. Svijeće su zapalili predstavnici samoborskih Udruga i političkih stranaka. Poslije paljenja svijeća i molitve, prigodne govore održali su predstavnik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Velimir Prosoli i zamjenik gradonačelnika Samobora Željko Košćica. U popratnom umjetničkom programu sudjelovali su članovi samoborskog odjela Matice hrvatske.

T.M.

 
20.08.2003.

Olujno nevrijeme s tučom pogodilo Samobor

Vjetar i munje oštetili zvonik Župne crkve

Olujno nevrijeme s tučom pogodilo Samobor

U nezapamćenom nevremenu koje je počelo olujnim vjetrom koji je dostizao brzinu i preko 100 km na sat, u ponedjeljak 28. srpnja malo poslije 20 sati, uništen je velik broj drveća i automobila u Samoboru. Prema preliminarnom izvješatju samoborske vatrogasne postrojbe od srušenog drvaća i granja nastradala su 4 automobila, što i nije čudno jer su vozači automobile sklanjali pod drvećepokušavajući ih zaštititi od tuče veličine oraha. Kako doznajemo od djelatnika Komunalca, koji od jutra čiste grad, stradalo je drveće na Stražniku, Anindolu, na Trgu Matice hrvatske, šetalištu Uz Gradnu, na Vugrinščaku... Od ''najzanimljivijih i najstrašnijih'' šteta traba spomenuti nakošenje vrha zvonika na crkvi Sv. Anastazije (od vjetra ili groma), i porušeno drveće u ispred Policijske postaje koje je u potpunosti okruženo zidom pa je nevjerojatno kako je vjetar ušao među njih.

T.M.

 
20.08.2003.

Šesti samoborski oldtimer reli

Staro, starije, najstarije...

Šesti samoborski oldtimer reli

U organizaciji Oldtimer kluba Samobor održan je šesti samoborski oldtimer reli. Natjecatelji su, nakon okupljanja na Trgu kralja Tomislava, posjetili Muzej Marton gdje su ovjerili putne kartone potrebne za sudjelovanje. Na startu smo zabilježili 123 natjecatelja u džipovima, automobilima i motociklima.

Predsjednik Oldtimer kluba Samobor Josip Burica je rekao da je klub pokrenula grupa entuzijasta, te je dodao da je samoborski klub osnovan sedmi po redu u cijeloj Hrvatskoj, a danas ima 40-ak klubova. Pozdravio je sudionike i zahvalio sponzorima od kojih je posebno istaknuo onog najvažnijeg, Gradsko Poglavarstvo.

Nazočne je zatim pozdravio Krunoslav Znika, tajnik Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, a natjecanje je službeno otvorio gradonačelnik Žarko Adamek. On je izrazio zadovoljstvo zbog zavidnog broja posjetitelja, te je naglasio višestruku vrijednost manifestacije koja je značajna u sportskom, kulturno-tehničkom i turističkom smislu.

Prva dionica kojom su vozili natjecatelji bila je dugačka 25 kilometara, a konačno odredište je bio Trg Matice hrvatske na kojem su održani ispiti točnosti i spretnosti za vozače automobila i motocikala.

Potom je za sve natjecatelje i goste bio organiziran posjet Galeriji Prica, da bi onda uslijedila druga natjecateljska dionica dugačka 40 kilometara sa završnim odredištem kod restorana Vilinske jame u Grdanjcima.

Za sudionike relija bila je organizirana i prigodna tombola, a u ime Grada Samobora na dodjeli nagrada bio je Željko Koščica.

Pobjednici relija prema kategorijama su bili:

Automobili - 1931-1945- Zdravko Paun (Zagreb), 1946-1955 Darinka Kumerički (Strmec), 1956-1965 Dragutin Posarić (Zagreb), 1966-1973 Zlatko Smiljan (Rijeka)

Džipovi terenci - Mesud Bović (Lučko)

Motocikli - do 1931 Živko Skuhala (Varaždin), 1932-1945 Zlatko Novak (Karlovac), 1946-1955 Denis Šojat (Sisak), 1956-1965 Zorislav Dukarić (Ivanić Grad), 1966-1973 Mladen Rešetić (Samobor)

Motocikli s prikolicama - Ivan Tačković (Sisak)

Momčadski je u konkurenciji automobila najuspješnija bila momčad Zagreba. Drugo mjesto je osvojilo Lučko, dok je treći bio Samobor. U konkurenciji motocikala najbolji je bio Sisak, drugi je bio Ivanić Grad, a treća Rijeka.

Sudionik s najstarijim automobilom na reliju bio je Zdravko Paun čiji Ford Y kabriolet datira iz 1932. godine.

Vlasnik najstarijeg motocikla je Živko Skuhala iz Varaždina.

M. S.

 
20.08.2003.

Po treći put dodijeljene nagrade za najbolje Internet stranice u Hrvatskoj

Vidi web Oscar - Samoboru!

Po treći put dodijeljene nagrade za najbolje Internet stranice u Hrvatskoj

Specijalizirani časopis za elektroničke medije VIDI svake godine dodjeljuje nagrade za najbolje Internet stranice u Hrvatskoj i to u više kategorija: Auto - moto, Financijske institucije, Internet prodaja, Korporativne stranice, Mediji i novosti, Sport i zdravlje, Turizam i putovanja, Državne organizacije, Zabava, moda i glazbe i Znanost, obrazovanje i kultura.

U spomenutih deset kategorija ističe se svake godine po deset najboljih, a po jedan se web-site proglašava pobjednikom. Na taj se način svake godine bira stotinjak vrhunski realiziranih web-siteova, kod kojih se ocjenjuje oblikovanje (dizajn), logična strukturiranost, pristup, komunikacija s konzumentima... Neovisni stručni ocjenjivački žiri sastavljen od 36 stručnjaka iz 14 hrvatskih i međunarodnih institucija i ove je godine, po četvrti put, odabrao najbolje, a u konkurenciji je bilo 1500 web-siteova.

Grad Samobor već tri godine ima svoj web-site na adresi www.samobor.hr, a izradio ga je Studio Imago, iza kojeg se imena krije autorski dvojac Mirko Čakanić i Dalibor Šver. Mirko Čakanić završio je Akademiju likovnih umjetnosti - odjel dizajn u Ljubljani, a njegov kolega Šver Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer poslovna informatika.

Ovogodišnji je natječaj za Grad Samobor i spomenuti autorski dvojac iz Studija Imago završio pravim trijumfom. Web-site Grada Samobora proglašen je najboljim u kategoriji "Državne institucije", u konkurenciji takvih institucija kao što su Auto cesta Rijeka - Zagreb, CARNet, Hrvatske željeznice, REGOS i druge. Nagradu je u ime Grada Samobora primio gradonačelnik Žarko Adamek, a tijekom svečane dodjele nagrada Vlada RH održala je virtualnu sjednicu na dvije lokacije - u Banskim dvorima i Hotelu Sheraton.

No, to nije prva nagrada WEB VIDI TOP 100, kako se zove spomenuti natječaj, koja je otišla u Samobor. Prošle je godine web-site Grada Samobora bio uvršten među deset najboljih u kategoriji Turizam i putovanja, pa je njegovo ponovno kandidiranje, ovaj put s dobijanjem najvišeg priznanja, pravo i ugodno iznenađenje.

No, ne možemo ipak ne zamijetiti da su Internet stranice Grada Samobora ipak nadekvatno ažurirane, pa pretpostavljamo da se kod nagrađivanja više cijenilo njihovo specifično oblikovanje i logična struktura.

FOTO: Gradonačelnik Adamek s "Oscarom" za najbolji web-site

 

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Olujno nevrijeme s tučom pogodilo Samobor

Šesti samoborski oldtimer reli

Po treći put dodijeljene nagrade za najbolje Internet stranice u Hrvatskoj

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002