15.10.2003.

Otvoren Poduzetnički inkubator

Za bezbolnije prevladavanje "dječjih bolesti"

Otvoren Poduzetnički inkubator

15. listopada otvoren je u Poduzetničkom centru Samobor njegov "podsektor", Poduzetnički inkubator, koji bi trebao značiti novi poticaj razvoju malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Samobora.

Direktor PCS-a Miljenko Bošković predstavio je organizacijske sektore Poduzetničkog centra koji su svrstani u četiri kategorije. U prvoj kategoriji su međunarodni projekti u kojima je već ostvarena suradnja sa Slovencima iz Brežica, Krškog i Novog Mesta; Fincima iz Tamperea od kojih je i preuzet osnovni model poticanja poduzetništva, a planira se i skora suradnja sa Slovacima čije je izaslanstvo iz Bratislave nedavno pohodilo Samobor. U ostalim su kategorijama Konzalting, Turistička razvojna inicijativa i Poduzetnički inkubator. Kao glavni partneri Poduzetničkog centra navedeni su Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo, Ministarstvo europskih integracija, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

Bošković je Poduzetnički inkubator predstavio kao poseban projekt čija je djelatnost inkubiranje novih poduzeća od perspektivnih ideja i planova.

Krunoslav Pilko, pročelnik županijskog odjela za gospodarstvo, naglasio je da mu je drago da je svjedok ovakvih događanja i to zato što su one dokaz da su potencijalne ideje pretvorene u djelo. Također je naveo da prema brojnim makroekonomskim podacima Zagrebačka županija spada u najbrže rastuće županije i da će se trend poticanja poduzetništva sigurno nastaviti.

Nakon toga je Adolf Paar, član Nadzornog odbora PCS-a i gradski vijećnik, kazao da podržava projekte za mlade, jer su mladi ti koji imaju ideje, pa im stoga treba omogućiti sredstva da ih realiziraju.

Potom je gradonačelnik Žarko Adamek zaključio da je osnivanje Poduzetničkog centra bio pun pogodak koji je održao i potaknuo jednu od najvažnijih samoborskih tradicija – obrt i malo poduzetništvo. Adamek je dodao da Poduzetnički inkubator vidi kao mjesto gdje će ambiciozni poduzetnici dobiti povoljne uvjete i sredstva da bi lakše prevladali ˛dječje bolesti˛ karakteristične za prve godine poslovanja. Zatim je gradonačelnik i službeno otvorio Poduzetnički inkubator, te je rekao da vjeruje da će se njegovo djelovanje pokazati uspješnim kao i djelovanje Poduzetničkog centra.

Mladen Sirovica

 
15.10.2003.

Lionsi obilježili Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

Kestenijada za Dan bijelog štapa

Lionsi obilježili Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

Dan bijelog štapa, poznat i kao Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba, obilježen je u Samoboru 12. listopada. Tim su povodom samoborski Lionsi organizirali tradicionalnu Kestenijadu. Riječ je o prigodnoj prodaji kestena, kuhanog vina i ostalih plodova jeseni, a cjelokupni prihod s ove akcije bit će uplaćen na račun Udruge slijepih i slabovidnih osoba Zagrebačke županije.

S.S.

 
15.10.2003.

Na Žumberku počelo snimanje filma o demografskoj tragediji tog kraja

Film o žumberačkoj pustoši

Na Žumberku počelo snimanje filma o demografskoj tragediji tog kraja

Ovih je dana na Žumberku počelo snimanje filma Čuvari mrtvih sela, a potrajat će petnaestak dana na više od dvadeset lokacija na Žumberku. Redatelj filma je Miroslav Mikuljan, scenarij je napisala Marija Peakić Mikuljan, direktor fotografije je Dražen Sladić, a producent je Tomislav Žaja iz Gral filma. Film je prošao na državnom natječaju za film i sufinacira ga Ministarstvo kulture. Prilikom realizacije filma koristit će se najmodernija tehnologija - digital Betacam. U pripremi i realizaciji filma stručnu su, a i svaku drugu pomoć, pružili djelatnici Samoborskog muzeja Andrej Lapajne i Miroslav Milonjić, župnik stojdraški Mile Vranešić, žitelji žumberačkih sela, časne iz samostana u Sošicama i načelnik Općine Žumberak Nikola Hranilović.

I.H.

ČUVARI MRTVIH SELA

U napuštenim selima na Žumberku postoje ljudi koji su, ostavši kao posljednji stanovnici svog sela, preuzeli ulogu čuvara tog napuštenog svijeta. Raseljene kuće čiji su stanovnici u prekomorskim zemljama čuvaju punu intimu i inventar bivših vlasnika kao u dane dalekog oproštaja. Namještaj, fotografije, uporabni predmeti, sve je tu netaknuto.

Čuvar mrtvog sela poslužit će ulaženju u taj svijet demografske tragedije, a izbor iseljeničkih pisama koja se pomoću glumačkih glasova obraćaju napuštenim prostorijama zamrlog života i fotografijama na zidovima ostvarit će potresan dijalog o ovom problemu koji pustoši domovinu već više od jednog stoljeća i predstavlja i danas jednu od najvećih opasnosti za narodno biće i budućnost zemlje.

Iz scenarija Marije Peakić-Mikuljan

 

Otvoren Poduzetnički inkubator

Lionsi obilježili Međunarodni dan slijepih i slabovidnih osoba

Na Žumberku počelo snimanje filma o demografskoj tragediji tog kraja

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002