10.05.2003.

Suradnja samoborskih i finskih poduzetnika

Učimo od najboljih!

Suradnja samoborskih i finskih poduzetnika

12. i 13. siječnja u Samoboru je boravila delegacija iz finskog Tamperea, kojom je prilikom jasno izražen interes o ulaganjima u samoborski Poduzetnički centar. Nakon potpisanog Pisma namjere uslijedio je uzvratni posjet, a u Finsku su se uputili samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, direktor Poduzetničkog centra d.o.o. Miljenko Bošković i voditelj međunarodnih projekata Dario Tamajo. Tom su prilikom definirani elementi za potpisivanje ugovora koji bi trebao biti potpisan tijekom svibnja.

Predloženim ugovorom utvrđuje se suradnja na tri područja.

Prvi od projekata predviđa edukaciju i savjetovanje poduzetnika s razmjenom mladih budućih poduzetnika.

Drugo područje suradnje je inkubiranje Poduzetničkog inkubatora Samobor u najpoznatijem finskom inkubatoru BDC Softum NET, a predviđen je i konzalting za petnaestak inkubiranih projekata s našeg područja.

Predviđeno je i povezivanje samoborskih poduzetnika s finskim kolegama, a preko finskog poduzetničkog centra Media Tempere, radi eventualnog plasmana naših proizvoda na finsko tržište, ali i na tržišta na kojima su prisutni finski poduzetnici.

Cijeli projekt vrijedan je ukupno 410.000 EUR, od čega finski partneri bespovratno ulažu 200.000 EUR, a sufinancirjaju se svi interni i eksterni troškovi u sljedećih 20 mjeseci.

Samoborski gradonačalenik Žarko Adamek na prigodnoj je prezentaciji spomenute suradnje naglasio da će se kroz spomenuti projekt finski partneri, ali i SEQUA fondacija uvjeriti u primjenjivost znanja na području Hrvatske i njihovu konačnu isplativost u tržišnoj utakmici. Ukoliko suradnja opravda očekivanja u slične bi se projekte mogle uključiti i neke druge jedinice lokalne samouprave.

Prezentacija programa bila je i prilika za nekoliko dojmljivih usporedbi između finskog i hrvatskog gospodarstva. Finski grad Tempere je, primjerice, grad s oko 200.000 stanovnika, ali je njegov proračun veći od milijarde EUR, što je za dvjseto milijuna EUR više od zagrebačkog proračuna i osmina hrvatskog proračuna.

Finska je visoko razvijena zemlja koja na najbolji mogući način koristi znanstvena i tehnološka dostignuća, a u nekima od njih i prednjači.

Zbog svega se toga očekuje da će predviđena suradnja biti na obostranu korist, a zbog svega iznesenog najviše bi trebali profitirati baš hrvatski, odnosno poduzetnici s ovog područja.

Robert Škiljan

 
10.05.2003.

Dani jagoda Zagrebačke županije

Poticaj domaćoj proizvodnji

Dani jagoda Zagrebačke županije

U Kleščićevoj ulici nedaleko Trga kralja Tomislava u Samoboru otvoreni su Dani jagoda Zagrebačke županije. Na njima će članovi Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije "Jagodni prsten" po promotivnim cijenama cijenama prodavati prirodne, domaće jagode proizvedene u Zagrebačkoj županiji. Dani jagoda održavaju se drugu godinu zaredom, a proizvođači i organizatori se nadaju da će postati tradicionalni.

Na otvorenju su svoje proizvode predstavila tri proizvođača jagoda iz Pavučnjaka: Zvonko Makarun, te Branko i Marijan Tomašković, a postoje naznake da bi još neki proizvođači mogli prisustvovati s obzirom da će ova promotivna prodaja trajati mjesec dana – od 16. svibnja do 15. lipnja.

Službeno je Dane jagoda otvorio samoborski gradonačelnik Žarko Adamek koji je proizvođačima poželio što više prodanih jagoda, te je rekao da je ovo vrlo dobar poticaj domaćoj proizvodnji. U ime proizvođača se nazočnima obratio Branko Tomašković, koji je ustvrdio da su iskustva iz prošle godine vrlo dobra. Naglasio je da kupci mogu biti sigurni u kvalitetu jagoda koje su potpuno prirodne. Zahvalio se na činjenici da uopće postoji prilika poput ove u kojoj su u mogućnosti prezentirati svoje proizvode.

Organizatori ove akcije su Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Udruga proizvođača jagoda Zagrebačke županije "Jagodni prsten" i Grad Samobor, dok je medijski pokrovitelj Jutarnji list.

Mladen Sirovica

 
10.05.2003.

Palačnik "pripojen" Rudama

Kunom se kuna dobija

Palačnik

Dio mještana Ruda i vikendaša koji imaju vinograde ili vikendice na samoborskom Palačniku, odlučio je, u suradnji s poglavarstvom (kuna na kunu) urediti i asfaltirati cestu koja povezuje Rude i Palačnik. Svatko je izdvojio onoliko koliko je mogao ili mislio da treba. Cesta je dugačka 2,5 kilometra, a složni mještani snimljeni su dok su nakon asfaltiranja uređivali bankine. Napokon će se okolna šuma moći vidjeti u svom svom zelenilu, a ne kao do sada u bijeloj boji, boji pijeska kojim je do sada bila posipana. Po svršetku radova, kako i dolikuje pri ovakvim kapitalnim zahvatima, predviđena je veselica. Hoće li i tu biti kuna na kunu?

T.M.

 
10.05.2003.

Predavanja o zdravlju

Lovasić popularno o zdravlju u POU Samobor

Predavanja o zdravlju

U svom prebukiranom svibanjskom programu Pučko otvoreno učilište ipak je uspjelo osigurati termine za seriju predavanja o zdravlju. Predavanja održava prim. dr. Slavko Lovasić, poznati samoborski liječnik opće obiteljske prakse. Prvo predavanje pod nazivom "Alergije i kako se nositi s njima" održano je 6. svibnja. Na njemu je primarijus Lovasić upoznao prisutne s već prisutnom epidemijom alergija u svijetu i kod nas i kako se što uspješnije obraniti. Sljedeće predavanje bilo je 13. svibnja, a tema je bila "Pravilna prehrana kao osnova zdravlja". Na kraju ovog ciklusa 20. svibnja s početkom u 19,30 sati dr. Slavko Lovasić održat će i treće predavanje "Bolesti modernog doba: kronične bolesti, šećer i visoki tlak".

T.M.

 
10.05.2003.

Dan slobode medija

Ladišić s učenicima - novinarima

Dan slobode medija

U povodu Međunarodnog dana slobode medija u Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor održan je susret novinarskih grupa samoborskih škola s novinarom i voditeljem HRT-a Tihomirom Ladišićem. Kako se Ladišić nedavno vratio s aktualnog ratišta u Iraku, to su se brojna postavljena pitanja odnosila upravo na tu tematiku. Kao iskusan novinar Ladišić je strpljivo i precizno odgovarao na sva učeničko - novinarska pitanja, ilustriravši ih pričama iz svog bogatog novinarskog iskustva.

T.M.

 
10.05.2003.

Godišnja skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Najvažnije - rad s mladima

Godišnja skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

9. svibnja održana je u Zrakoplovno tehničkoj školi "Rudolf Perišin" u Velikoj Gorici Godišnja Skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Na Skupštini je, uz usvajanje Izvješća o radu i Plana rada za 2003. godinu, skrenuta pozornost na potrebu osnivanja Centara tehničke kulture pri gradskim Zajednicama. U Županiji postoji jedan takav Centar u Zaprešiću, u kojem rade dva profesionalna voditelja. Pročelnik za društvene djelatnosti Zagrebačke županije Miroslav Burić u pozdravnom je govoru naglasio važnost rada s mladima i pohvalno se izrazio o osiguravanju poticajnih sredstava za pomoć Klubovima mladih tehničara pri osnovnim školama u Financijskim planu ZTKZŽ.

Na Skupštini su u članstvo primljene dvije nove udruge, Foto klub Mimezis iz Samobora i Informatički klub Polet-info iz V. Gorice.

Nakon Skupštine održana je svečanost uručenja županijske nagrade "Rudolf Perišin" za 2002. godinu. Nagrađeni za životno djelo su Dimitrije Banči i Vilim Kmoch, a godišnju nagradu su dobili grupa autora FKVK Zaprešić, Damir Kmoch, Stipo Pejak i Tomislav Vojvodić. Najavljena je Smotra tehničkog stvaralaštva Zagrebačke županije za 22. svibnja ove godine u Ivanić Gradu.

Krunoslav Znika dipl.ing.

 
10.05.2003.

Usprkos lažima i podvalama Milivoja Martona i državnog odvjetništva

Oslobađajuća presuda Robertu Škiljanu postala pravomoćna

Usprkos lažima i podvalama Milivoja Martona i državnog odvjetništva

Prije nešto manje od dvije godine, 25. lipnja 2001., Općinsko državno odvjetništvo u Samoboru podnijelo je Općinskom sudu Samobor optužnicu protiv Roberta Škiljana, zbog navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti. Time je samoborsko državno odvjetništvo, preko svoje djelatnice Ana-Marije Vraneković djelatno poduprlo nebuloze notornog samoborskog polunovinarčića Milivoja Martona.

On je pak, nekoliko mjeseci prije u svojoj novinici na dvadesetipet kartica teksta publicirao kaznenu prijavu protiv Roberta Škiljana i ostalih članova Gradskog poglavarstva, a koju je predao Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru. Time je počela medijska tortura uglednih građana Samobora, a koja se je odvijala usred izbora za Gradsko vijeće Grada Samobora. No, optužnicu protiv njih državno odvjetništvo nije podiglo - bilo je dovoljno da im umanji izglede na izborima. Optužnica, prepuna faktografskih netočnosti, pravnih nepreciznosti i ljudske gluposti podignuta je samo protiv Škiljana. Činjenica da je supruga inicijatora cijele hajke Milivoja Martona zaposlena u državnom odvjetništvu i da se s Ana-Marijom Vraneković nalazi u prijateljskim i poslovnim odnosima, bila je sasvim u skladu s općeprihvaćenim ocjenama o stanju u državnom odvjetništvu.

Na suđenju Robertu Škiljanu, na kojem je Marton imao status "oštećenika", saslušani su brojni svjedoci, novinari i političari. Općinski sud u Samoboru, po sucu Vjeranu Blažekoviću, kao predsjedniku vijeća, 18. rujna 2002. godine donio je za Roberta Škiljana oslobađajuću presudu, što je javnost, upoznata s cijelim slučajem, i očekivala. Iz svih je svjedočenja jasno proizlazilo da nikakve zloporabe službenog položaja nije bilo, a Martonov je iskaz u velikoj mjeri ocijenjen "neistinitim i kontradiktornim". S druge strane, predsjednik vijeća Vjeran Blažeković Škiljanovu obranu, bez pomoći odvjetnika, ocjenjuje kao "istinitu, iskrenu i logičnu".

No, budući da kontradiktorni Marton u samoborskom državnom odvjetništvu ima dobru "žnoru", a tamo uposlene djelatnice imaju specifičan izbor prioriteta (pa tko bi se bavio onima koji su sa Žumberka za potrebe izgradnje autoputa odvezli cijelo brdo ili sličnim sitnicama?), na presudu je uložena žalba i cijeli je slučaj dospio na višu instancu - na Županijski sud u Velikoj Gorici.

No, što je bilo i za očekivati, žalba im je ovih dana odbijena i presuda je postala pravomoćna.

I što sad?

Troškove cjelokupnog suđenja snosit će Sud, odnosno poreski obveznici koji su na taj način dvostruko kažnjeni. Em financiraju sudske procese koji služe privatnim obračunima privilegiranih pojedinaca, em se umjesto progona stvarnih lopova stvara privid "da se nešto ipak radi". A što se i kako se radi vidi se iz primjera o kojem pišemo.

U dvije godine, za vrijeme trajanja ove pravosudne farse, objavljen je niz novinskih napisa koji su Robertu Škiljanu nanijeli veliku štetu. S onima koji su okrivljeni i kojima se sudi za zloporabe u obavljanju javnih dužnosti nitko s povjerenjem ne ulazi u poslovne odnose. A posao kojim se Škiljan bavi zasniva se baš na tome.

U vremenu koje dolazi valjalo bi onima koji su cijelu igru namjestili i proveli dokazati da se takva poigravanja sa sudbinama ne isplate. Dapače, da mogu biti vrlo bolna. Tek će tada cijeli slučaj biti završen na zadovljstvo javnosti, koja očekuje da se pravosudni sustav otrgne iz ruku onih koji bi njime vladali na osobnu korist.

Stjepan Stanić

FOTO: Notorni Milivoj Marton u vrijeme kad je želio biti gradonačelnik

 

Suradnja samoborskih i finskih poduzetnika

Dani jagoda Zagrebačke županije

Palačnik "pripojen" Rudama

Predavanja o zdravlju

Dan slobode medija

Godišnja skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Usprkos lažima i podvalama Milivoja Martona i državnog odvjetništva

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002