15.02.2003.

Od 21. veljače - Samoborski Fašnik po 177. puta

Denimo larfe, navlečimo maske, zrušimo vlast, vladajmo do daske!

Od 21. veljače - Samoborski Fašnik po 177. puta

21. veljače počinje 177. po redu Samoborski fašnik, tradicionalna i najveća samoborska turistička priredba, koju svake godine posjete deseci tisuća znatiželjnika željnih dobre zabave i ludovanja pod maskama.

Ove godine kao tema za fašničke spelancije, te pojedinačno i grupno maskiranje, ponuđene općepoznate i svima dobro znane hrvatske podjele izražene na svima razinama i u svim smjerovima. Od geografskih, onih na sjever i jug, preko političkih i svjetonazornih do navijačkih, koje se manifestiraju kroz brojne i ne baš nevine navijačke skupine. Prilika je to da se našalimo s našim mentalitetima, uskogrudnošću i zatucanošću.

Naravno, smisao ovogodišnjeg Fašnika je, kako ističu organizatori, ne da se podjele produbljuju, već da se ismijavajući ih, djeluje blagotvorno i opuštajuće.

Niz poteza koje su organizatori, Turistička zajednica Grada Samobora i Event team na čijem je čelu Ljudevit Grgurić Grga, ove godine povukli, išao je baš u tom smjeru. Druga u nizu medijskih prezentacija ovogodišnjeg Fašnika održana je, po prvi puta i ne bez razloga, u Splitu. Samoborsko je izaslanstvo, u čijem su sastavu bili neizostavni fašnički likovi s pridruženim im samoborskim gradonačelnikom Pavlom Gromom, u Splitu naišli na prijem kakav priliči organizatorima najstarije karnevalske priredbe na ovim prostorima. Primljeni od strane splitskog gradonačelnika Slobodana Beroša, ali i splitskih Cokuna, na čelu s Meštrom tamošnjeg krnjevala Jakšom Navigatorom, ponudili su Splićanima neuobičajenu koaliciju. Radi se o koaliciji koja bi, preuzevši vlast u danima Fašnika i karnevala ostala vladati - do daske. Jer, kako je napomenuto u povelji pročitanoj tom prilikom, vlast je ista, bilo koje fele bila, a podelit narod na komade cilj je sake vlade!

Dogovor je postignut, koalicija dogovorena i za očekivati je da će se prvi rezultati vidjeti već na otvaranju Fašnika, na kojem se očekuju i gosti iz Splita.

Inače, program na glavnoj pozornici trebao bi ove godine obilovati brojnim i iznimno kvalitetnim izvođačima, od voditeljskih iznenađenja, do pjevača i grupa. Više o tome možete pročitati u Programu ovogodišnjeg Fašnika.

Naravno, uz svaki Fašnik ide i nezaobilazna Sraka. Nakon prilično loših iskustava iz prethodne godine, ove će godine Sraka biti tiskana u reprezentativnom obliku - u okviru Večernjeg lista, kao poseban dodatak, i to 20. veljače, dan prije početka Fašnika.

Po svemu prije navedenom možemo zaključiti da ovogodišnji Fašnik nadilazi dosadašnju razinu organizacije, te da je učinjen hrabar iskorak u njegovoj medijskoj prezentaciji.

No, najvažnije je kako će se to odraziti na ono zbog čega Fašnik i živi već 177. godina. A to podrazumijeva da je za vrijeme trajanja Fašnika "zabranjeno trezan biti, vodu piti, rano domom iti, samo ze svojum ženum biti, golo lice okolo nositi, nesme se žalostiti, a mora se sakomu pošpotati, protiv vlasti govoriti, tancati i hopsati, v maškare stalno iti, po sim birtijam hoditi, bluditi i jesti, pred tuđim vratima najprije pomesti, sakomu v krilo se sesti, kušnuti i ščipnuti, pod kiklu pipnuti, ali ni za boga pod larfu poluknuti", kako svake godine poručuje Princ Fašnik preuzimajući ključeve Grada Samobora od aktualnog gradonačelnika.

Tako će biti i ove godine, na radost i veselje Samoboraca i njihovih gostiju, ali i brojnih "gospodarskih subjekata", koji u svemu tome pronalaze svoj interes.

I naka je tako i neka bude još bolje nego prošle godine.

Ivica Horvat

Tekst povelje kojom su Splićani pozvani u svojevrsnu fašničku koaliciju

Dragi prijateli,

reči su lepe, al bez dela su prazne.

Vlast je ista, bilo koje fele bila,

za dugo vladat mogučnosti su razne.

Podelit narod na komade, cilj je sake vlade!

Posvadi, razdeli, razdvoji, zajaši -

najemput smo stranci, a ne više naši!

Za promenit tu poziciju nudimo vam koaliciju.

Pozivamo se na fašničku tradiciju!

Pokažimo vu slozi kak se vlada,

rešimo se sega tega smrada!

Navlečimo larfe, denimo maske,

zrušimo vlast, vladajmo do daske!

Dojdite k nama vu Fašničku republiku,

da vidite tu fantastičnu publiku.

Tek onda se vam bu jasno.

Odlučite brzo, bilo bu kasno!

Z vlastitim parklim nižepotpisani

Princ Fašnik

Sraka

Sudec

Fiškal

 
15.02.2003.

Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata

Stjepan Jelić ponovo predsjednik

Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata

Na 6. Izvještajno izbornom Saboru za predsjednika Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata samoborskog ogranka, održanom 7. veljače, izabran je ponovno gospodin Stjepan Jelić. Od ovog Sabora Udruga je dobila i novo ime, a to je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – ogranak Samobor i Sveta Nedelja. Četiri novoizabrana dopredsjednika su Josip Jakopac, Dubravko Kasanić, Drago Marović i Marijan Telišman. Izvješće o radu Udruge koje je predstavio predsjednik Jelić usvojeno je bez rasprave. U obrazloženju izvješća Jelić je posebno istaknuo ovogodišnju akciju "Zbogom oružje" gdje je prikupljen velik broj oružja, minsko-eksplozivnih naprava i streljiva. Osnovana je Poljoprivredno-stočarsko-voćarska zadruga zbog lakšeg zapošljavanja i samozapošljavanja branitelja. Programi doškolovanja i prekvalifikacija nezaposlenih članova Udruge provođeni su redovno. Od donacija bilo je vrijedno spomenuti 20 tona sjemenskog krumpira, invalidskih kolica i namještaja. U tijeku je i izrada jedinstvenog registra branitelja kako bi se uveo red u članstvo, jer je prema nekim podacima iz 1991. godine bilo oko 360.000 branitelja, što je svakako prevelik broj koji ne odgovara istini. Isto tako, nakon izrade ovog registra, branitelji će napokon svi biti registrirani i ostvarit će svoje zakonsko pravo na dionice.

U ime koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata skup je pozdravio Jurica Rešetar.

Sabor su pozdravili i nazočni iz drugih braniteljskih udruga Samobora i Zagrebačke županije i predstavnici DC-a, HSS-a i HDZ-a, a u ime Gradskog poglavarstva dogradonačelnik Drago Plečko.

Stjepan Stanić

FOTO: U radnom predsjedništvu bili su Nikica Burić, Drago Marović, Stjepan Jelić i Marijan Telišman

 
15.02.2003.

Predstavljena tehnologija koja bi trebala unaprijediti humanitanu pomoć najsiromašnijima

Kako spasiti tisuće tona voća i povrća?

Predstavljena tehnologija koja bi trebala unaprijediti humanitanu pomoć najsiromašnijima

6. veljače u samoborskom je Domu umirovljenika predstavljena nova tehnologija koja bi, prema tvrdnjama dogradonačelnika Grada Samobora Drage Plečka, trebala unaprijediti humanitarnu pomoć najsiromašnijim stanovnicima Hrvatske. Poznato je da su Plečko i Vesna Škare - Ožbolt autori moralne deklaracije "Hrana za sve" koja je krenula u redovnu proceduru na Saboru Hrvatske, a kojom se traži donošenje nekih olakšica za donatore hrane, te se potiče velike trgovačke lance i kuće da pomognu darovanjem namirnica kojima prijeti istek roka.

Deklaracija je bazirana na modelu koji Plečko provodi već više od godinu dana u Samoboru, zahvaljujući donacijama "Klare", a računa se da od toga koristi ima oko 3oo obitelji dnevno. Današnja prezentacija je obavljena uz nazočnost ing. Zorana

Rudeša, čija tvrtka jedina u Hrvatskoj dehidrira voće i povrće na takav način

da postaje čak 10 puta lakša za transport, ne gubi na kvaliteti i sadržaju

najvažnijih komponenti, te daje mogućnosti zapošljavanja poljoprivrednika na

nezagađenim zemljištima u Hrvatskoj. Ovakvi i slični proizvodi imaju, po mišljenju stručnjaka, nemale izvozne perspektive.

Plečko je potakao ideju da se ova tehnologija primijeni za

spasavanje tisuća tona voća i povrća koje propada dnevno na tržnicama

Hrvatske, a neke kalkulacije pokazuju da bi to moglo u perspektivi gotovo

sasvim riješiti problem osoba kojima su ovakove donacije potrebne. Uz

nazočnost predsjednika Gradskog vijeća prof. Marijana Pehara i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata Stjepana Jelića, pripremljen je prigodni ručak za stotinjak umirovljenika kojima su podijeljeni i poklon paketi.

I.H.

FOTO: Drago Plečko i Zoran Rudeš na prezentaciji akcije Hrana za sve

 
15.02.2003.

Još o Međunarodnoj reviji promidžbenog i dokumentarnog filma "NANUK" - SAMOBOR 2003.

Dobar početak za dug život

Još o Međunarodnoj reviji promidžbenog i dokumentarnog filma

28. i 29. siječnja u Samoboru je održana Međunarodna revija promidžbenog i dokumentarnog filma Nanuk - Samobor 2003. Generalni pokrovitelj revije je bilo Gradsko poglavarstvo Grada Samobora, a kao supokrovitelji su se pojavili Zagrebačka županija i Jutarnji list. Obilna i dobro orkestrirana medijska prezentacija urodila je plodom. Na reviju se javilo više od 60 autora, dok je prikazan samo 41 film. Uz filmove iz Emirata, Norveške, Indije, Japana, Češke, Bugarske i BiH, na reviji su prikazani filmovi niza najboljih domaćih autora, poput pokojnog Balde Ćupića (predsjednik revije Drago Plečko u pozdravnoj je riječi rekao da "bi volio da ova revija bude svojevrsni hommage dobrom prijatelju i velikom dokumentarisu Baldi Ćupiću"), Marija Saletta, Dominika Zena, Davora Šarića, Joška Jerončića, Dragana Markovića, Vlatke Vorkapić, Mire Brankovića, Mateja Meštrovića, Ive Pervana, Darka Dovranića, Darija Bajurine, Ante Žonje, Zorana Margetića i drugih, a među njima našli su se i dokumentarci Dražena Sladića i Drage Plečka.

Nažalost, u program nije uvršten film Stipe Božića, jer ga je izbornik revije, televizijski urednik i filmski redatelj Miroslav Mikuljan, dobio u posljednjem trenutku. Na čelu Programskog savjeta revije bio je filmski redatelj Mladen Juran, čiji je film Potonulo groblje neki dan uvršten u konkurenciju za najbolji film u žanru fantastike na festivalu u Bruxellesu.

Reviju je otvorila zamjenica župana Zagrebačke županije dr. Mirjana Mataušić-Pišl, a poseban značaj joj je dala nazočnost češkog poslanika u Hrvatskoj, te visoka tročlana delegacija bugarskog veleposlanstva.

Direktor revije Dražen Sladić i tvrtka Samoborček dobro su odradili svoj posao, što se moglo vidjeti već na otvorenju, pred prepunom dvoranom Hrvatskog doma. Brojni autori prikazanih filmova, koji su nastavili druženje do ranih jutarnjih sati, pohvalno su se izrazili i o netipičnoj i originalnoj futurističkoj pozornici koju su izradili Darko Kupres i njegov sin Karlo, kojem je tek 14 godina. Druženje se odvijalo u kavani Fulir, za koju je priliku gazda svoje konobare odjenuo u srednjevjekovne odore i time cijelom doživljaju dao specifičan štih.

Manifestacija je popraćena i izložbom 12 fotografija Davora Šarića pod naslovom Dvanaest Veronikinih rubaca. Otvorio ju je prof. Želimir Koščević, koji je iskoristio tu priliku za najavu dolaska u njegovu Foto galeriju Lang jednog od najpoznatijih japanskih fotografa, kojom se prilikom očekuje i dolazak japanskog veleposlanika u Hrvatskoj. Ovaj bi se prvorazredni događaj trebao zbiti 13. travnja.

Uzme li se u obzir da je održan i okrugli stol na temu uloge dokumentarnog filma u ekologiji i turizmu, na kojem su svoju sjajnu prezentaciju pokazali gosti iz Nacionalnog parka Krka, a privukao je stručnjake iz Samobora, ali i predsjednicu Turističke zajednice Zagrebačke županije Lidiju Mišćin, može se reći da je revija uspješno privedena kraju. Kao šećer na tortu došla je off-road ekipa Lada Adrije, koja je bila službeno vozilo revije, a na kraju je u pet terenskih vozila provozala goste po Žumberku.

Organizatori i realizatori kažu da su već tri hrvatska grada izrazila želju za retrospektivom ove revije, dok za možda već ovu jesen, najavljuju pravi festival sa sudjelovanjem tridesetak zemalja svijeta. Pri kraju su pregovori sa sponzorima, pa, kako kažu, možemo se nadati da je ovo početak jedne velike tradicionalne manifestacije po kojoj će se o Samoboru čuti nadaleko.

Stjepan Stanić

FOTO: Revija je bila prilika za ugodno druženje organizatora, pokrovitelja i autora

 
15.02.2003.

Popratni programi na Međunarodnoj reviji dokumentarnog i promidžbenog filma

Virtualno kroz Žumberak i Samoborsko gorje?

Popratni programi na Međunarodnoj reviji dokumentarnog i promidžbenog filma

Zadnjeg dana prve Međunarodne revije dokumentarnog i promidžbenog filma Nanuk - Samobor 2003., tijekom koje je prikazano četrdesetak filmova turističke i ekološke tematike, organiziran je dvosatni off road Ladama po Žumberačkom gorju. Sudionici revije imali su, između ostalog, priliku posjetiti imanje obitelji Suban, poznatih proizvođača ljekovitog bilja.

U maloj dvorani Hrvatskog doma organiziran je okrugli stol na temu "Značaj dokumentarnog filma u ekologiji i turizmu", čiji je moderator bio ugledni dokumentarist Miroslav Mikuljan, ujedno i selektor na reviji prikazanih filmova.

Ta je prilika iskorištena i za prezentaciju prirodnih ljepota Nacionalnog parka Krka, koje kroz turizam dobivaju i sve veću komercijalnu valorizaciju. Pažnju samoborskih javnih djelatnika, pogotovo onih čija je djelatnost bliska i vezana uz turizam, posebno je privukao touch screen putem kojeg se virtualnim putem može "prošetati" Nacionalnim parkom Krka. Postoje nakane i ambicije za sličnu prezentaciju Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje, što je posebno napomenuo v.d. direktora Poduzetničkog centra Miljenko Bošković, budući da u sklopu centra djeluje već afirmirani sektor Turističke razvojne inicijative.

Ivica Horvat

FOTO: Autor vizualne prezentacije Nacionalnog parka Krka i autor fotografija izložbe Dvanaest Veronikinih rubaca Davor Šarić i Dražen Sladić, organizator zbivanja

 
15.02.2003.

Samoborski HDZ nezadovoljan terminom izbora za vijeća mjesnih odbora

Uz tradicionalni, sada i "politički Fašnik"

Samoborski HDZ nezadovoljan terminom izbora za vijeća mjesnih odbora

Poklapanjem ovogodišnjeg Samoborskog fašnika i predizborne kampanje za izbore vijeća mjesnih odbora počeo je i samoborski "politički Fašnik", ustvrdio je predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten. Osim toga, rok za raspisivanje izbora, kako je to definirano člankom 141. Statuta Grada Samobora, a koji iznosi 6 mjeseci od dana stupanja na snagu tog Statuta, prošao je, pa će samoborski HDZ razmotriti i poduzimanje pravnih koraka, kako bi se zaštitila zakonitost i poštivanje usvojenih akata.

No, kako bilo da bilo, smatraju u samoborskom HDZ-u, kad se već zakasnilo, odabrano vrijeme nije moglo biti gore. Jer, kakvu to poruku gradske vlasti šalju svojim građanima i biračima, smještajući izbore u vrijeme kad će se predizborni slogani i obraćanja biračima neminovno izgubiti u šarenilu fašničke dekoracije, pitaju se u HDZ-u.

Ipak, HDZ će na izbore izaći i za to namjeravaju potrošiti oko 20 tisuća kuna. Nadaju se i pretpostavljaju da će biti stranka s najvećim brojem lista, a njihova najveća snaga su ljudi koji već godinama rade u mjesnim odborima. Njima treba pridodati i novoprimljene članove HDZ-a, a na liste su dobrodošli i pojedinci koji nisu članovi stranke, ali prihvaćaju njen program djelovanja u određenoj sredini.

Robert Škiljan

FOTO: Predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten (u sredini) s potpredsjednicima Borisom Makarunom i Renatom Glojnarić

 
15.02.2003.

Još jedan korak u organizaciji najveće samoborske turističe priredbe

Večernji list - medijski pokrovitelj 177. Samoborskog fašnika

Još jedan korak u organizaciji najveće samoborske turističe priredbe

Večernji list bit će ekskluzivni medijski pokrovitelj 177. Samoborskog fašnika. Svojim potpisima to su u samoborskoj Gradskoj vijećnici jučer potvrdili predsjednik uprave Večernjeg lista Klaus Schauer i direktor Turističke zajednice Samobora Marijan Dumić. Moto ovogodišnje najveće karnevalske svečanosti kontinentalne Hrvatske bit će "Podeli maske, pa vladaj do daske". Samoborski fašnik počinje 21. veljače, a trajat će do 4. ožujka.

- Zadovoljstvo mi je što će Večernji list biti medijski pokrovitelj ovogodišnjeg Samoborskog fašnika. Večernjak je list s dugom tradicijom i poviješću, kao i naš fašnik. Upravo zato sam siguran da ćemo ostvariti odličnu suradnju, a naš će partner,Večernji list, sve informacije vezane uz Samoborski fašnik dobivati prvi - rekao je Marijan Dumić, direktor Turističke zajednice Samobora prigodom jučerašnjeg potpisivanja ugovora o ekskluzivnom medijskom pokroviteljstvu.

Organizatoru fašnika zahvalio je predsjednik uprave Večernjeg lista Klaus Schauer.

- Izabrali ste pravog partnera i budite sigurni da ćemo posao obaviti najbolje - kratko je rekao K. Schauer.

Na potpisivanju, događaju važnom i za Večernji list i Samoborski fašnik, bili su i gradonačelnik Samobora Pavao Grom te predsjednik Turističke zajednice Samobora Franjo Grgurić, voditeljica promocije Večernjeg lista Slavica Šipicki, urednica gradske rubrike Gordana Rebić i nezaobilazna Sraka

I.H.

FOTO: Potpisivanju ugovora svjedočili su gradonačelnik Pavao Grom, predsjednik Turističke zajednice Grada Samobora Franjo Grgurić i neizbježna Sraka

 

Od 21. veljače - Samoborski Fašnik po 177. puta

Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata

Predstavljena tehnologija koja bi trebala unaprijediti humanitanu pomoć najsiromašnijima

Još o Međunarodnoj reviji promidžbenog i dokumentarnog filma "NANUK" - SAMOBOR 2003.

Popratni programi na Međunarodnoj reviji dokumentarnog i promidžbenog filma

Samoborski HDZ nezadovoljan terminom izbora za vijeća mjesnih odbora

Još jedan korak u organizaciji najveće samoborske turističe priredbe

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002