31.05.2003.

"Proradili" sportski tereni kod osnovne škole na Stražniku

I Božo je dočekao

Četiri desetljeća, i malo više, trebalo je proteći da bi Osnovna škola Samobor dobila športske terene – malo rukometnog, malo košarkaškog, malo za sve ostalo.

Napokon će na asfaltiranim i ograđenim terenima, športski zaljubljenik, učitelj tjelesnog odgoja Božo Kovač moći pružiti dječacima i djevojčicama i više nego li je svih ovih godina želio, a nije mogao. Oronula športska dvorana, koja životari u sustanarstvu sa srednjom školom, bijaše uz stražničke šumske staze jedino mjesto na kojima su Božo i bivša učenica, sada kolegica prof. Gordana Bastijančić, oduševljeno radili vadeći lopte iz žbunja i trnja, a umjesto vratnica ciglama "golštange" označavali. Unatoč tome ŠŠD Stražnik ubiralo je diplome i priznanja, nizalo pobjede u mnogim športovima, na raznim stranama i razinama... Sada će sigurno biti toga i više i češće, jer oboje znaju koliko djeci, posebice danas, znači športski prostor za tijelo i duh! Božo, kakav je, zasigurno će sada nastojati pomaknuti vrijeme svog umirovljenja.

Tog dana bilo je svečano. Sjatila se radosna djeca s učiteljicama i učiteljima, jedva dočekavši da gradonačelnik proglasi športske terene otvorenima, pa da se njima rastrče do kasno u sumrak.

Vrijedna pozornosti bijaše riječ zahvalne ravnateljice Vesne Kralj- Lokner koja, zahvalivši se nazočnima iz Poglavarstva, Žarku Adameku, Damiru Fabeku i ostalima, nije zaboravila spomenuti i istaknuti velik obol zaslužnih osoba za ova igrališta, bivših gradskih čelnika Dubravku Filipcu i Jozi Grubeši i njihovim ondašnjim suradnicima.

Također je bilo lijepo vidjeti goste uglednike, ravnatelje i učitelje iz drugih samoborskih osnovnih i srednjih škola koji dođoše s domaćinima podijeliti radost ovoga što je, u datim uvjetima bilo moguće, učinjeno.

Joža Prudeus

 
31.05.2003.

Dani dječjih vrtića

Što sve djeca mogu

Dani dječjih vrtića

Kao što je već uobičajeno i ove godine održani su pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva Grada Samobora Dani dječjih vrtića u Samoboru. Od 21. do 24. svibnja, u organizaciji dječjih vrtića Grigor Vitez i Izvor, naši najmlađi sugrađani pokazali su uz malu pomoć svojih teta i voditeljica što sve znaju, čime se bave i što ih sve zanima.

Povodom otvorenja u Maloj dvorani Hrvatskog doma predstavljena je izložba dječjih radova. U četvrtak, 22. svibnja, prof. defektologije Marija Zglavnik održala je predavanje za sve zainteresirane roditelje i odgajatelje u DV Izvor na temu Senzorička integracija. Početkom vikenda, u petak, već od ranih jutarnjih sati počeo je program Djeca – djeci na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske. Svojim roditeljima i prijateljima pokazali su što se sve u vrtiću radi i uči. Subota je bila rezervirana za mnogobrojne radionice i igraonice u kojima su uz djecu iz vrtića mogli sudjelovati i svi zainteresirani. Tako su djeca mogla naučiti nešto o vezenju, filcanju vune, izradi licitara, slikanju na staklu, modeliranju slanog tijesta, izradi slika od suhog cvijeća i tradicionalnim jelima, a prezentiran je i hobi program uz različite igre za velike i male. Na kraju je održana i trka tricikala.

U programu su sudjelovali: Folklorna radionica DV Izvor s voditeljicom Martinom Trošelj, Dječji zbor Smiješak, Kazalište lutaka Djedova pogača pod vodstvom V. Kezele, Mali Englezi iz Škole stranih jezika Littera koje vodi Sandra Sačer, Glazbena radionica Glazbene škole Ferdo Livadić pod vodstvom Marine Flanjak, Folklorna igraonica DV Grigor Vitez s voditeljicama Tušom Zupan i Tijanom Kupres, Dječja scena Lutonjica Toporko s predstavom Zeko traži mamu, Dječji zbor Samoborček i voditeljica Marina Franjko, Tamara Vrbanović, Vlatka Majstorović Avdić, 2 klauna i Kazalište Lutonjica Toporko s predstavom Crvenladica.

Voditeljica programa bila je Natalija Gregorić.

Brojne aktivnosti, događanja i raznovrstan program osigurali su i ove godine veliku posjećenost i interes za rad i djelovanje naših vrtića. Zahvaljujući prije svega tetama, voditeljicama, stručnim timovima i svima koji rade s našim najmlađima, ovogodišnji Dani dječjih vrtića prikazali su i jednu sretnu, veselu sliku našega grada.

Vidimo se dogodine!

Stjepan Stanić

 
31.05.2003.

Iz aktivnosti Društva inženjera i tehničara Grada Samobora

Osnovana prva astronomska sekcija u Samoboru

Iz aktivnosti Društva inženjera i tehničara Grada Samobora

Kao što je već bilo najavljeno, Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora (DITS) osnovalo je unutar društva astronomsku sekciju za koju su se anketom izjasnili polaznici javnih predavanja iz područja astronomije održanoj početkom ove godine. U sekciju se učlanilo petnaest zainteresiranih, pretežno srednjoškolki i srednjoškolaca. Da bi DITS mogao učlaniti i one koji nisu po zvanju tehničke struke, dopunjen je Statut društva na redovnoj godišnjoj skupštini prema kojemu se u DITS mogu učlaniti i oni građani kojima je tehnika zanimanje – u što spada i astronomija.

Na osnivanju sekcije dogovoren je plan rada, koji će u početku obuhvatiti detaljnije upoznavanje s astronomijom uz pomoć poznatih hrvatskih astronoma i astro fizičara, te će se nabaviti jedan kvalitetniji teleskop. Nakon svladavanja osnova astronomije, sekcija će biti učlanjena u udruženje astronoma - amatera, a postoje i međunarodna udruženja koja omogućuju takmičenja u znanju na razini države, ali i Evrope i svijeta.

Osnivanje astronomske sekcije podržala je Zajednica tehničke kulture Grada Samobora, a županijska zajednica tehničke kulture odobrila je za početak i 2.000 kn. S tim sredstvima nabavljena je nužna literatura i potreban pomoćni pribor. Osnivanje sekcije podržale su i sve članice Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, a Radio klub Samobor ponudio je i korištenje svog kontejnera u Novom Selu na Žumberku, koji je vrlo prikladan i za promatranje nebeskog svoda. Novo Selo je, naime, na nadmorskoj visini preko 800 m, a svjetlosna zagađenost je vrlo mala. U to su se uvjerili i članovi sekcije, koji su u organizaciji DITS-a posjetili Novo Selo u formi poslijepodnevnog izleta. Izlet je istovremeno iskorišten i za promatranje neba teleskopima u večernjim satima uz pomoć amaterskog astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, čiji članovi su sa sobom ponijeli nekoliko teleskopa. Mnogi članovi su tada po prvi puta pogledali prema nebu preko teleskopa. Srećom, nebo je bilo potpuno vedro, pa se Jupiter vrlo lijepo vidio sa svim svojim satelitima. Promatranje se produžilo do 23 sata, a trajalo bi i mnogo duže da nije bilo vezano za polazak autobusa. Ovaj izlet iskoristili su i stariji članovi DITS-a, koji su također s velikim zanimanjem sudjelovali u promatranju neba.

Obzirom da je astronomija vrlo zanimljiva i privlačna, naročito za mladež, ovim putem pozivamo zainteresirane da se učlane u DITS-ovu astronomsku sekciju. Tajništvo DITS-a nalazi se u Zagrebačkoj ulici 16, a uredovni dan je svaki četvrtak od 18 do 20 sati.

Predsjednik DITS-a

Ivan Medvedović

 
31.05.2003.

Tradicionalna Večernjakova biciklijada na Vugrinščaku

15 tisuća biciklista u Samoboru

Tradicionalna Večernjakova biciklijada na Vugrinščaku

Skoro 15 tisuća biciklista našlo se u nedjelju, 25. svibnja na Vugrinščaku, na tradicionalnoj 24. Večernjakovoj biciklijadi. Onima koji su uspjeli biciklom stići do Samobora, a uspjeli su svi koji su krenuli, bez obzira na dob, mogli su birati: odbojku, boćanje, kupanje u bazenu, natjecanje u vrećama..., a užarenu atmosferu stalno je podgrijavalo dvadesetak estradnih zvijezda. Veselica na dva kotača počela je prije 9 sati ujutro kada su prvi biciklisti pristigli ispred Doma sportova.

Znak za početak vožnje u Zagrebu je dao dogradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Tada su tisuće biciklista krenule u osvajanje 26-kilometarske rute.

Sudionici su na Vugrinščaku potpisivali peticiju za Večernjakovu akciju "Spustimo rubnjake na Ljubljanskoj aveniji u Zagrebu", što bi znatno olakšalo i populariziralo najzdraviji način kretanja - onaj bicikom.

Među biciklistima zapazili smo i Nevenku Sekulu, 74-godišnju gospođu koja je prije godinu i pol operirala srce, a jučer je vozila 26 kilometara.

Dokaz je to da biciklom mogu svi, a Samobor se, posebno rekreacijski centar na Vugrinščaku, opet pokazao dobrim domaćinom.

I.H.

 
31.05.2003.

Brdsko biciklistički maraton u organizaciji BBK Šišmiš

Po bregima gor pak dol

Brdsko biciklistički maraton u organizaciji BBK Šišmiš

U nedjelju, 25. svibnja, na dan kad je u Samobor stigla velika kolona biciklista u sklopu Večernjakove biciklijade, održan je na području Grada Samobora, točnije u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje, brdsko biciklistički maraton u organizaciji BBK Šišmiš iz Samobora.

Staza dužine 54 kilometra čekala je bicikliste rekreativce, a ona zahtjevnija, dužine 65,5 kilometara licencirane natjecatelje i natjecateljice. Staza je vodila kroz stara žumberačka sela do Japetića, od kojeg se brzim i strmim spustevima stizalo do cilja na Trgu kralja Tomislava. Nagradni fond u visini od tri tisuće eura podijeljen je pobjednicima u veteranskoj, seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Spomenimo pobjednike. To su Primož Kajzer, Matej Zlatar, Nikola Birin, Ildo Gržić i Nikola Borić, te Sanda Šarko i Renata Jandrečić.

Ivica Horvat

 
31.05.2003.

Program Poduzetnik-2

Program Poduzetnik-2 Proširuje se krug banaka - partnera

Program Poduzetnik-2

U samoborskoj gradskoj vijećnici potpisani su 23. svibnja ugovori o poslovnoj suradnji, kojima se krug poslovnih banaka koje s Gradom Samoborom surađuju na programu Poduzetnik-2 proširio. Podsjećamo da je do sada gradski partner bila samo Raiffeisen banka, a potpisivanjem spomenutih ugovora u njega su se uključile i Privredna banka, Zagrebačka banka i Hypo Alpe Adria banka.

Povijest programa za poticanje malog i srednjeg gospodarstva uvodno je ukratko ocrtao pročelnik za gospodarstvo, a njihovo pristupanje ovom programu znači da im nije u interesu brza zarada i profit, jer, kako je rečeno, razvojem gospodarstva i napretkom zajednice u kojoj banke djeluju, otvaraju se perspektive za sve, pa i za zaradu banaka.

Gradonačelnik Adamek zahvalio je bankama na podršci i suradnji, posebno Raiffeisen banci koja je ankesom postojećem ugovoru s Gradom Samoborom pristala na uključivanje i drugih banaka u program Poduzetnik-2.

Kreditni potencijal programa Poduzetnik-2 iznosi 69 milijuna kuna, što je, usporedimo li to s prvim programom Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva Gruda snijega, kad je poduzetnicima bilo na raspolaganju samo 5 milijuna kuna, podatak koji govori sam za sebe.

Robert Škiljan

 

"Proradili" sportski tereni kod osnovne škole na Stražniku

Dani dječjih vrtića

Iz aktivnosti Društva inženjera i tehničara Grada Samobora

Tradicionalna Večernjakova biciklijada na Vugrinščaku

Brdsko biciklistički maraton u organizaciji BBK Šišmiš

Program Poduzetnik-2

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002