04.10.2003.

29. rujna, Dan Hrvatske policije

Uspjesi u suradnji sa zajednicom

29. rujna, Dan Hrvatske policije

29. rujna, na Dan svetog Mihaela, zaštitnika Hrvatske policije, Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno obilježava Dan Hrvatske policije, te se uoči i tijekom navedenog dana organizira niz prigodnih aktivnosti na području cijele države, pa i Samobora.

Tog su se dana u restoranu Samoborska klet okupili predstavnici Grada Samobora, te ustanova i organizacija koje tijesno surađuju s Policijskom postajom Samobor. Dočekao ih je načelnik Zoran Cvetnić sa suradnicima, te, pozdravivši ih, u kratkom izlaganju ocrtao rad PP Samobor u proteklom razdoblju. Naglasio je da je provedeno niz preventivnih i represivnih aktivnosti, čiji je rezultat veći broj otkrivenih kaznenih djela, ali i povećanje sigurnosti građana i zajednice. Posebno je istakao otkrivanje organizirane grupe kradljivaca motornih vozila, te činjenicu da su velike turističke priredbe, na kojima se okuplja i po nekoliko desetaka tisuća ljudi. protekle i bez najmanjeg incidenta. Naglasio je i izvrsnu suradnju s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, zahvaljujući kojoj je u akcijama Zbogom oružje prikupljeno oružja i streljiva dovoljnog za naoružavanje osrednje vojne postrojbe.

Spomenuo je i poteškoće na koje djelatnici PP Samobor, a i njihove kolege diljem Hrvatske, nailaze u svom radu. Radi se o stalnoj izmjeni zakonskih propisa, te o nezadovoljavajućem financijskom položaju policije, zbog čega njena opremljenost nije na željenoj razini. No, i tu se primjeren odnos sa sredinom u kojoj djeluje za samoborsku policijsku postaju pokazao od presudne važnosti - zahvaljujući brojnim donacijama i pomoći Grada Samobora, materijalno - tehničko - tehnološko stanje samoborskih policajaca ipak je zadovoljavajuće.

U skoroj bi budućnosti, spomenuo je na kraju načelnik Cvetnić, samoborska policijska postaja konačno trebala iseliti s Trga kralja Tomislava i naći svoje mjesto na primjerenijoj lokaciji u Ulici grada Wirgesa, što bi trebao biti novi iskorak u njenom radu.

U ime Grada Samobora Dan Hrvatske policije čestitao je član Gradskog poglavarstva Marijan Lukšić, a u ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata Jurica Rešetar Jurko, koji je također istakao primjernu suradnju udruga sa samoborskom policijskom postajom, a koja se je najbolje ogledala kroz već spomenutu akciju Zbogom oružje.

Robert Škiljan

FOTO: Načelnik Policijske postaje Samobor Zoran Cvetnić pozdravio je prisutne

 
04.10.2003.

Turistički susreti pograničnih regija; Zagrebačka županija - Posavje - Dolenjska

Granica koja povezuje

Turistički susreti pograničnih regija; Zagrebačka županija - Posavje - Dolenjska

Unatoč pograničnim i inim nesporazumima između Hrvatske i Slovenije, život, po svemu sudeći ide svojim tokom. Odnosi se to prvenstveno na pograničnie regije koje su, usprkos svemu, osuđene na suradnju. Samobor sa svojom okolicom tradicionalno je povezan sa susjednom Općinom Brežice, a u posljednje je vrijeme ta suradnja intenzivirana i institucionalizirana aktivnostima samoborskog Poduzetničkog centra i Razvojnog centra iz Brežica. Dodatan zamah dobrosusjednskim odnosima, nadamo se na obostranu korist, dala je i Zagrebačka županija, odakle je potekla inicijativa za potpisivanje Sporazuma o pograničnoj suradnji između općina i gradova Zagrebačke županije i slovenskih gradova i općina.

Promicanju te suradnje posvećeni su i Turistički susreti pograničnih regija, koji su počeli u petak, 26. rujna, u Bregani u Poduzetničkom centru Samobor.

Na otvaranju spomenutih susreta, u ugodnom ozračju terase nekadašnjeg restorana Bregana, govorili su samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, župan Općine Brežice Andrej Vizjak, župan Općine Krško Franc Bogovič i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Svi su oni istakli važnost turizma kao gospodarske grane, njegovu transgraničnost, te neminovnost suradnje turističkih djelatnika s obje strane granice.

Prisutni su mogli razgledati i izložbu na kojoj su se predstavili turistički subjekti s reprezentativnim proizvodima s područja obuhvaćenog Susretima, a bilo je i prilike za sklapanje poslova.

Nakon toga je, u Golf hotelu Grad Mokrice, potpisano i Pismo namjere o ustanovljavanju turističkih pograničnih zona, te održan okrugli stol na temu Modeli suradnnje i poticanja turizma.

Robert Škiljan

FOTO: Samoborski gradonačelnik Žarko Adamek pozdravio je prisutne i istakao važnost turizma za razvoj s obje strane granice

 
04.10.2003.

Godina dana od smrti Ivice Sudnika

Samobor mu je bio kao proširena obitelj

Godina dana od smrti Ivice Sudnika

23. rujna navršila se je godina dana od smrti Ivice Sudnika, Samoborca koji je, kako je to nadahnuto narekla predsjednica Matice hrvatske Ranka Novosel, "volio Samobor kao i mnogi među nama, ali je tu ljubav iskazivao na samo njemu svojstven način". Tim se povodom kod Sudnikovog groba na samoborskom groblju okupilo desetak njegovih suradnika iz Samoborskog muzeja, njegovih poštovatelja i razred učenika OŠ Samobor koje je tim povodom doveo nastavnik i pjesnik Joža Prudeus.

Uz polaganje cvijeća i paljenje cvijeća bila je to prilika za prisjećanje na čovjeka koji je Samobor zadužio više od svih i kojim je njegov grad značio "samo malo manje od njegove obitelji", kako je naglasila Ranka Novosel.

Na žalost, nismo se mogli oteti dojmu da je, samo godinu dana nakon svoje smrti, Ivica Sudnik zaslužio više. Za nadati se je da će skorašnje obilježavanje datuma njegovog rođenja biti prilika za dostojanstveno prisjećanje na život i rad počasnog gradonačelnika Grada Samobora.

Robert Škiljan

FOTO: Predsjednica Matice hrvatske Ranka Novosel položila je cvijeće na grob Ivice Sudnika

 
04.10.2003.

Obilježen Europski dan bez automobila i Dan općine Žumberak

Biciklom po Žumberku

Obilježen Europski dan bez automobila i Dan općine Žumberak

Europski dan bez automobila i Dan općine Žumberak Javna ustanova Park prirode Žumberak - Samoborsko Gorje obilježila je otvaranjem Nadzorne postaje Medvenova Draga i dvije biciklističke staze. U ponedjeljak, 22. rujna, nadzornu postaju otvorio je ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac. Poslije njegovog simboličnog rezanja grane hmelja na ulazu u postaju, biciklističke staze su otvorili načelnici općina Žumberak, Nikola Hranilović i Krašić, Matija Ilijanić, te ravnatelj Javne ustanove dr.sc. Matija Franković.

Nakon što je Javna ustanova u protekle dvije godine otvorila Eko-centar Slani Dol, Nadzornu postaju Grdanjci, pješačku stazu Put kraljice Bukve i biciklističku stazu Staza šišmiša, ove godine su došle na red dvije nove biciklističke staze: Vilinska staza (od Grdanjaca preko Stojdrage, Budinjaka, Željeznog i Kostanjevca do Medven Drage) i Staza Slapova (od Medven Drage, kanjonom Slapnice, Jelenića i Koretića do Grdanjaca). Nadzorna postaja Medvenova Draga je uređena u kuriji obitelji Medven u Medven Dragi. To je nadzorna i obavijesna točka Parka prirode na samom ulazu u Park. Općine Krašić i Žumberak nemaju turističko - informativni centar, pa je tako ova postaja vrlo važan element razvoja ovog kraja. Nakon svečane sjednice općinskog vijeća Općine Žumberak, gdje je, osim domaćina, načelnika Hranilovića, nazočne pozdravio dožupan Zagrebačke županije Josip Jambrač, na obližnjem je ribnjaku pripremljen pravi žumberački domjenak za sve uzvanike i bicikliste.

T.M.

FOTO: Stalni i počasni Žumberčani: Mile Vranešić, Ivo Banac i Nikola Hranilović

 

29. rujna, Dan Hrvatske policije

Turistički susreti pograničnih regija; Zagrebačka županija - Posavje - Dolenjska

Godina dana od smrti Ivice Sudnika

Obilježen Europski dan bez automobila i Dan općine Žumberak

Arhiva 2003

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002