18.10.2003.

Memorijalna svirka za Darka Petrinića

Počast prerano preminulom kolegi

Memorijalna svirka za Darka Petrinića

21. listopada po peti je put održan sada već tradicionalni rock memorijal "Darko Petrinić - Žuti". Ovo okupljanje rock glazbenika posvećeno je gitaristu koji je radio s velikim brojem suradnika i svirao u različitim glazbenim kombinacijama. Bio je jedan od rijetkih istinskih rock glazbenika kojima je glazba bila sve i to je svjedočio do kraja svog prekratkog života. Imao je brojne poklonike, pa i pomalo legendarni status, a za žaliti je što nije poživio i ostavio i dublje diskografske tragove.

Memorijal je održan u samoborskoj diskoteci "Totem", a nastupili su glazbenici s ovog područja, kao i njegovi kolege i štovatelji iz Zagreba, Renato Matessi i Zvijezde, Pišta iz Hard Timea, Žan Jakopač iz Šo!Mazgoona i drugi.

R.Š.

 
18.10.2003.

Predstavljen Vodič samoborske arhitekture

Kulturno i graditeljsko bogatstvo

Predstavljen Vodič samoborske arhitekture

U maloj dvorani Hrvatskog doma predstavljena je 16. listopada knjiga Vodič arhitekture Grada Samobora i okruženja. Izdavač je Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora. Vodič, koji je izdan uz potporu Vladina ureda za udruge i neke donatore iz Samobora, prikazuje kulturno i graditeljsko bogatstvo Samobora i ukazuje na potrebu očuvanja u budućnosti. U nazočnosti mnogih samoborskih inženjera i tehničara, članova Društva i njihovih gostiju, knjigu su predstavili inženjeri Jovan Šućurović i Ivan Medvedović.

T.M.

 
18.10.2003.

Svečana sjednica Gradskog vijeća

Nagrade za životno djelo 151. samoborskoj brigadi i Zdenku Tenku

Svečana sjednica Gradskog vijeća

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanoj 18. listopada u Hotelu Lavica obilježen je 761. rođendan Grada Samobora. Svečanosti obilježavanja Dana Grada nazočili su i brojni uglednici kao što su predsjednik DC-a Mate Granić, ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić, te gradonačelnici svih gradova Zagrebačke županije osim Velike Gorice i Dugog Sela, a zamijećen je bio i gradonačelnik prijateljskog Starog Grada na Hvaru. Nazočni su bili i inozemni gosti iz mađarskog grada Pecsuha, te delegacija bugarske diplomacije.

Na početku sjednice samoborski je gradonačelnik Žarko Adamek prisutne upoznao s najvažnijim zbivanjima u Samoboru u proteklih godinu dana. Adamek je rekao da se broj nezaposlenih u Samoboru drastično smanjio, a da je u tome veliku ulogu, između ostalih, imao Poduzetnički centar Samobor koji je poticao brojne potencijalne poduzetničke projekte. Pritom treba reći da je nedavno usvojen i program za poticanje poduzetništva kod mladih i žena. Adamek je naglasio da bi rezultati bili i bolji da nije bilo brojnih kriza gradske vlasti koje su ometale kvalitetan rad.

Nakon toga su dodijeljene nagrade Grada Samobora. Nagrade za životno djelo dobili su pripadnici ratne postrojbe 151. samoborske brigade Hrvatske vojske za značajnu ulogu u Domovinskom ratu i Zdenko Tenk iz Samobora za društveni, kulturni i sportski doprinos. U ime 151. samoborske brigade nagradu je primio predsjednik udruge koja okuplja pripadnike te ratne postrojbe Jurica Rešetar Jurko koji je, zahvaljujući na priznanju, naglasio da ona najvećim dijelom pripada onima kojih više, nažalost, nema među nama.

Godišnje nagrade Grada Samobora dobili su Karate klub Samobor -Anindol, Mjesni odbor Celine, Drago Noršić, fra Zvjezdan Linić i Ivica Šimunov.

Karate klub Samobor-Anindol je najuspješniji karate klub u Hrvatskoj s mnogobrojnim domaćim i međunarodnim uspjesima. Mjesni odbor Celine je zabilježio odlične rezultate u izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, društvenog doma i športskog igrališta. Drago Noršić, vlasnik obrta Karlo, dobio je nagradu zbog postignutih uspjeha u gospodarskom razvoju. Još su nagrađeni i fra Zvjezdan Linić iz Franjevačkog samostana u Samoboru i Ivica Šimunov, član Crvenog križa Samobor, koji je u životu stotinjak puta darivao krv.

Plaketu Grada Samobora dobio je Šahovski klub Samobor koji je po prvi put u svojoj povijesti ušao u prvu hrvatsku šahovsku ligu.

Medalju Grada Samobora dobio je učenik Bruno Kovačić iz Bregane koji je sve razrede osnovne škole završio s odličnim uspjehom i maksimalnim prosjekom ocjena 5.00, a ostvario je i brojne uspjehe na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima iz matematike, informatike, fizike i kemije.

Svečana sjednica je zaključena skladbama koje su otpjevali Miroslav Živković i Đurđica Pleše uz pratnju Tamburaškog društva Ferdo Livadić i Vokalnog ansambla Samoborke. Skladbe su bile odlična uvertira za prvi tamburaški mjuzikl Janica i Jean kojim je uveličan Dan Grada.

Mladen Sirovica

FOTO: 18. listopada, Na Dan Grada Samobora, u jutarnjim su satima položeni vijenci kod spomenika u Parku domovinske zahvalnosti. Između ostalih, položili su ih i predstavnici udruga proistaklih iz Domovinskog rata (gore). Nagrade Grada Samobora za životno djelo ove su godine uručene Jurici Rešetaru Jurku u ime 151. samoborske brigade i Zdenku Tenku (dolje).

 
18.10.2003.

Turistički sadržaji Etno kuće pod Okićem

Poticaj razvoju seoskog turizma

Turistički sadržaji Etno kuće pod Okićem

U Etno kući pod Okićem svečano su otvorene zavičajne zbirke i turistički sadržaji. Program je predstavio Marijan Slakoper, vlasnik Etno kuće i entuzijast bez čije inicijative projekt Etno kuće sigurno ne bi uspio. Slakoper se zahvalio Ministarstvu turizma koje je podržalo projekt i dalo potporu razvoju turizma u ruralnom prostoru, te je istaknuo važnu ulogu Poduzetničkog centra Samobor, jer je od prošle godine Etno kuća priznata kao turistička marka Samobora.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Lidija Mišćin izrazila je oduševljenje Etno kućom, te izrazila zadovoljstvo tim hvalevrijednim projektom, značajnim za razvoj seoskog turizma u Zagrebačkoj županiji.

Nakon toga su prisutni mogli uživati u odličnom igrokazu ˛Stepica, mužar i lončić˛ koji govori o načinima korištenja starog drvenog posuđa. Nažalost, procesom globalizacije i napretkom tehnologije se to posuđe vrlo rijetko rabi, ali je vrlo korisno, posebno za mlađe generacije, naučiti kako su neke stvari činili njihovi prethodnici.

Pri obilasku zavičajne zbirke mogli smo zamijetiti dojmljivu povijesnu baštinu, poput šivaće mašine Singer, starog radio-prijemnika, krušne peći i starog podruma.

Autentični seoski ugođaj i zavičajna zbirka su motiv zbog kojeg se zaista isplati posjetiti Etno kuću pod Okićem. Spomenimo da se uz Etno kuću nalazi i travnato igralište s odbojkaškom mrežom i minijaturnim golovima koji mogu poslužiti za rekreacijske aktivnosti.

Mladen Sirovica

 
18.10.2003.

Obilazak komunalnih i društvenih objekata povodom Dana Grada

Podvlačenje crte

Obilazak komunalnih i društvenih objekata povodom Dana Grada

Povodom obilježavanja Dana Grada Samobora organiziran je obilazak komunalnih i društvenih objekata u kojem su sudjelovali članovi političkih stranaka na čelu s gradonačelnikom Žarkom Adamekom. Krenulo se s posjetom Osnovnoj školi Samobor u kojoj je rekonstruirana kotlovnica, te su dotrajali kotlovi zamijenjeni novima. Vrijednost investicije je 475.000 kuna.

Sljedeće odredište je bila desna obala potoka Gradna kod hotela Lavica i Samoborskog muzeja gdje stambeni i poslovni objekti nisu imali adekvatno riješeno pitanje odvodnje otpadnih voda koje su se ispuštale u Gradnu. Stoga je u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za četverogodišnje razdoblje 2002.-2005. godina, planirana izgradnja fekalne kanalizacije i precrpne stanice Lavica u Samoboru. Otpadna se voda tako iz crpne stanice pumpa ispod vodotoka Gradna u kolektor Starogradske ulice na lijevoj obali Gradne, te dalje do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrijednost investicije je 755.652 kuna.

Iduća stanica bilo je gradilište trgovačkog centra Era, Športske dvorane Samobor i prometnice kroz Radnu zonu. Predsjednik uprave poduzeća Era d.d. Gvido Omladič i gradonačelnik Žarko Adamek svečano su postavili kamen temeljac za gradnju novoga trgovačkog centra Era u Samoboru.

Nakon toga išlo se u Malu Rakovicu gdje je otvorena vodosprema i crpna stanica, te u Rakov Potok gdje je predstavljen još nedovršeni športski objekt na igralištu NK Rakov Potok. Sredstva za izgradnju objekta prikupljena su donacijom mještana Mjesnoga odbora Rakov Potok, te uz pomoć Grada Samobora u iznosu od 37.000 kuna i Zagrebačke županije u iznosu od 10.000 kuna.

Zatim se išlo do novootvorenog mosta koji razdvaja mjesta Podgrađe i Kovačići, a čija je vrijednost 66.686 kuna. Nakon toga je otvorena još jedna crpna stanica kojom će se koristiti Manja Vas i Bukovje, a zatim je predstavljena i cesta na relaciji Smerovišće – Slapnica.

Sljedeće stanice su bila športska igrališta u Gradni i Celinama, te renovirani Društveni dom u Domaslovcu. Potom je na red došao obilazak zgrade u Maloj Jazbini gdje će prema Programu društveno poticane stanogradnje biti izgrađeno 25 stanova.

Iduće odredište bio je Žumberak s predstavljenom prvom fazom izgradnje vodovoda. Financijska sredstva za izgradnju Žumberačkog vodovoda osigurale su Hrvatske vode 65 posto i Grad Samobor 35 posto, a vrijednost investicije je 2.850.000 kuna.

Posljednja stanica bilo je otvaranje parkirališta kod Tržnice Bregana.

Mladen Sirovica

 
18.10.2003.

Mjuzikl Janica i Jean

Posljednje probe pred samoborski nastup

Mjuzikl <i>Janica i Jean</i>

U zagrebačkom Kazalištu Komedija i na Hrvatskoj televiziji posljednjih se dana svakodnevno održavaju probe za koncertnu izvedbu Pučkog mjuzikla Janica i Jean. Iako se njegova premijera očekuje u veljači sljedeće godine, mjuzikl će na Dan Grada Samobora biti predstavljen Samoborcima. Radnja tog "samoborskog" mjuzikla zbiva se u Samoboru, početkom 19. stoljeća, za vrijeme Napoleonove vlasti, kad su ovi krajevi bili u sastavu Ilirskih pokrajina.

No, mjuzikl nije samo po tome "samoborski". Njegovi autori, Robert Škiljan i Siniša Leopold također su Samoborci, a Samoborka je i nositeljica glavne uloge Janice, Vlatka Burić. Njoj je to prva velika uloga nakon što je 13. listopada diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beču.

Redatelj predstave je Vlado Štefančić, a u glumačko - pjevačkoj postavi su prvaci Kazališta Komedija: Đani Stipaničev, Boris Pavlenić, Lukrecija Brešković, Adam Končić, Vid Balog i ostali.

Budući da je koncertna izvedba mjuzikla Janica i Jean više "reprezentativnog" i protokolarnog karaktera, ulaznica nema u prodaji, ali je osiguran direktan prijenos na Radio Samoboru, s početkom u 19 sati.

 

Memorijalna svirka za Darka Petrinića

Predstavljen Vodič samoborske arhitekture

Svečana sjednica Gradskog vijeća

Turistički sadržaji Etno kuće pod Okićem

Obilazak komunalnih i društvenih objekata povodom Dana Grada

Mjuzikl Janica i Jean

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002