20.04.2003.

Predstavljene mogućnosti proizvodnje zdrave hrane

Za Zdravi stol

Predstavljene mogućnosti proizvodnje zdrave hrane

U sklopu akcije "Dani zemlje", koja se u Samoboru održava od 12. - 22. travnja, održan je edukacijski sastanak pod nazivom "Zdravi stol", čija je tema bila proizvodnja zdrave hrane, te ljekovitog i aromatičnog bilja.

Jedan od predavača bio je i bivši boksač Željko Mavrović koji je istaknuo žitarice kao osnovu ljudske prehrane, rekavši da one sadrže vitalnu energiju. Također, za razliku od mnogih rafiniranih proizvoda kojima se ljudi danas uglavnom hrane, žitarice pogoduju smirivanju živčanog sustava moraju postati dio svakodnevne prehrane. Mavrović planira skoro otvaranje edukacijskog centra na vlastitom imanju gdje će podučavati zainteresirane kako da se zdravo hrane.

Zlatko Tomljanović se bavi pčelarstvom i istaknuo je da bi u Hrvatskoj trebalo izgraditi kulturu konzumiranja meda, koji sadrži prirodni šećer. Za usporedbu, u Njemačkoj se konzumira šest do sedam kg meda po stanovniku, a u Hrvatskoj samo 0,5 kg.

Hrvoje Rogina je uzgajatelj koza koji naglašava da je kozje mlijeko izuzetno cijenjeno, spada u delikatesne proizvode i zdravije je od kravljeg. Smatra da je samoborsko područje idealno za razvoj uzgajanja koza.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković konstatirao je da postoji vrlo malo interesa mladih za poljoprivredu i zaključio: "Mi smo tome krivi, jer ih nismo naučili da vole svoju zemlju".

Mladen Sirovica

 
20.04.2003.

Dan planeta Zemlje

Što pijemo i što ćemo piti

Dan planeta Zemlje

Već tradicionalno, samoborsko Pučko otvoreno učilište sredinom travnja priređuje manifestaciju pod nazivom "Dani Zemlje". To je program koji sadrži mnoga predavanja, tribine, izložbe i ono što je svima najzanimljivije – sajam cvijeća i zdrave hrane. Ovaj puta tema je voda. Ujedinjeni narodi 2003. godinu proglasili su godinom pitke vode, jer je voda jedno od najvećih bogatstava čovječanstva. Crne prognoze najavljuju da će se vrlo skoro voditi ratovi za pitku vodu. Od 12. do 22. travnja gotovo svakog dana u maloj dvorani POU-a i u našoj široj okolici organizirano je mnoštvo zbivanja. Učenici, članovi ekoloških grupa samoborskih škola imali su radionice posvećene čistoći potoka Gradne, živom svijetu u potocima i lokvama u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje i posjet punionici vode "Jana" u Jamnici. Prvog vikenda, 12. i 13. travnja na Trgu Matice hrvatske održan je Samoborski eko plac gdje su izlagali mnogi hrvatski proizvođači zdrave hrane, ekološki uzgojenih proizvoda i brojni cvjećari. U kulturnoumjetničkom programu sudjelovale su udruge iz Samobora i Svete Nedelje, a u nedjelju 13. travnja održan je Festival dječjih zborova na kojem su sudjelovali zborovi iz Samobora i Zagreba. Na kraju manifestacije, na sam međunarodni Dan planeta Zemlje, u maloj dvorani POU Samobor bit će održan multimedijalni program u čast Zemlje i vode, a u suradnji sa S.E.K.S.om.

T.M.

FOTO: Što sve ne živi u vodi!

 
20.04.2003.

Prisjećanje na samoborskog književnika i publicista

Otkrivena spomen ploča Josipu Milakoviću

Prisjećanje na samoborskog književnika i publicista

U nedjelju, 13. travnja, u 11 sati održana je u Samoboru, pred kućom u Milakovićevoj ulici broj 2, mala svečanost prigodom koje je na spomenutoj kući otkrivena spomen ploča Josipu Milakoviću.

Josip Milaković, samoborski književnik i publicist, rodio se u spomenutoj kući 2. kolovoza 1861. godine. Osnovnu školu završio je u Samoboru, a gimnaziju u Zagrebu.

1879. godine kao student je pokrenuo Samoborske novine, a tijekom svog bogatog života objavio je tridesetak zbirki pjesama i proze.

Prije otkrivanja ploče Milakovićeve stihove čitala je Vanda Bartulica, a o njegovom životu i radu nekoliko je riječi rekao i samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, koji je i otkrio spomen ploču.

Vlasnik kuće na kojoj se ploča nalazi Vladimir Trčak također je pozdravio prisutne, te ih pozvao na prigodnu zakusku u svoj lokal, u kojem je priređena i prigodna izložba.

Robert Škiljan

 
20.04.2003.

Godišnja skupština samoborskog HNS-a

Za novu upravu!

Godišnja skupština samoborskog HNS-a

Hrvatska narodna stranka, za koju se može reći da je na državnoj razini u uzletu i, prema svemu sudeći, u predstojeće izbore ulazi kao jedan od favorita, na samoborskoj je razini u opoziciji, dok je u Zagrebačkoj županiji na vlasti u koaliciji s HSS-om i SDP-om. Te činjenice određuju njene sadašnje aktivnosti, a redovita godišnja Izvještajna skupština bila je prilika za isticanje stavova o zbivanjima i procesima u Gradu i Županiji.

Predsjednica Marica Jelenić naglasila je da "u HNS-u smatraju politiku kao ozbiljan i odgovoran posao", što se, sudeći prema zbivanjima u vladajućoj koaliciji, za njih ne bi moglo reći. HNS podržava njen opstanak i odrađivanje mandata do kraja, ali samo zbog izvođenja svih kapitalnih projekata i programa koji su u tijeku.

Predstavivši novi predizborni slogan stranke za predstojeće izbore - "Za novu upravu", Marica Jelenić izrazila je i vjeru u mlade birače, koji bi HNS-u trebali osigurati mjesto u vladajućoj koaliciji i naredne četiri godine.

I gradski vijećnik Jozo Grubeša dao je do znanja da je problem u obnašanju gradske vlasti u upravi, koja bi, bez obzira na smjene u političkom segmentu, svojom kvalitetom i visokom razinom trebala osigurati nesmetano funkcioniranje grada. Na žalost, to sada ni u Samoboru, a niti u Hrvatskoj nije slučaj.

Županijski vijećnik dr. Vladimir Lasić zauzeo se je pak za uvođenje prireza na području Grada Samobora. U tom slučaju, rekao je Lasić, ne bi bilo potrebno podizanje kredita, a postala bi dostupna i sredstva iz proračuna Zagrebačke županije.

Skup su pozdravili i predstavnici drugih samoborskih stranaka, a u ime županijske organizacije dožupan Josip Jambrač.

Iskorištena je prilika i da se Zvonimiru Garašiću, jednom od osnivača stranke, poželi brz oporavak i ozdravljenje.

S.S.

FOTO: Predsjednica samoborskog

 
20.04.2003.

Održano natjecanje Mladi tehničar

Na putu do međunarodnih priznanja

Održano natjecanje Mladi tehničar

U Srednjoj strukovnoj školi održano je 11. travnja natjecanje Mladi tehničar, na kojem su svoje znanje pokazali učenici osnovnih i srednjih škola. U šest su kategorija svoje tehničko znanje i radove pokazali, između ostalih i učenici iz osnovnih škola Samobor, Milana Langa iz Bregane i Bogumila Tonija, samoborske Srednje strukovne škole, ali i Zrakoplovnog centra Rudolfa Perišina, Centra tehničke kulture iz Velike Gorice, te Radio kluba Samobor. Ocjenjivalo se je opće i posebno tehničko znanje, a urađene i prikazane je radove trebalo pojasniti i obrazložiti.

Prije samog početka natjecanja prisutne je pozdravio v.d. ravnatelja Srednje strukovne škole Davor Škiljan, napomenuvši da ova škola po peti put za redom organizira ovo natjecanje, te da su kroz njih prošli i brojni dobitnici međunarodnih priznanja.

S.S.

 
20.04.2003.

Donacija Hypo banke samoborskim vatrogascima

Samoborski "93" uskoro i na WEB-u

Donacija Hypo banke samoborskim vatrogascima

Direktorica samoborske poslovnice Hypo-Alpe-Adria Banke Irena Franceković 10. je travnja, u prostorijama samoborske Javne vatrogasne postrojbe, simbolično uručila donaciju od 10.000 kuna zapovjedniku Mladenu Žitkoviću. Za ta novčana sredstva postrojba je već nabavila informatičku opremu (računalo, printer i skener). Ovom je donacijom, kako je naglasio Žitković, bitno olakšano vođenje administrativnih poslova, te se stekla mogućnost priključenja na internet i kreiranja WEB-stranica postrojbe.

T.M.

 
20.04.2003.

Nove aktivnosti na dječjem odjelu samoborske knjižnice

Kutak za slobodni trenutak

Nove aktivnosti na dječjem odjelu samoborske knjižnice

10. travnja otvoren je na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor Kutak za slobodni trenutak, osmišljeni prostor za kreativno korištenje slobodnog vremena mladih.

Ravnateljica knjižnice Irena Šepl naglasila je na otvaranju značaj takvog prostora i ukratko pobrojala sadržaje koji će se u njemu odvijati.

Bit će svega, od stilskih vježbi Amaterskog kazališta POU Samobor, likovnih vježbi Samoborske Edukativno Kulturne Scene (S.E.K.S.), organizirat će se i radionice - za crtanje na svili, izradu nakita, maketarstvo...

Otvaranje su uveličali najbolja samoborska sportašica Nika Fleiss i pisac za djecu i mladež Zoran Pongrašić, pa su prisutni mogli saznati i najnovija zbivanja iz svijeta sporta i književnosti.

Ivica Horvat

 

Predstavljene mogućnosti proizvodnje zdrave hrane

Dan planeta Zemlje

Prisjećanje na samoborskog književnika i publicista

Godišnja skupština samoborskog HNS-a

Održano natjecanje Mladi tehničar

Donacija Hypo banke samoborskim vatrogascima

Nove aktivnosti na dječjem odjelu samoborske knjižnice

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002