20.05.2003.

Na inicijativu Matice hrvatske obnovljen spomenik Ivanu Perkovcu

Novi sjaj "Domovine"

Na inicijativu Matice hrvatske obnovljen spomenik Ivanu Perkovcu

22. svibnja na samoborskom je groblju prigodnom svečanošću obilježen završetak radova na obnovi nadgrobnog spomenika Ivanu Perkovcu. Spomenik pod nazivom Domovina restauriran je i konzerviran na inicijativu Matice hrvatske ogranak Samobor, a njegovu obnovu financijski su pomoglli Grad Samobor, Zagrebačka županije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Prigodnim su se riječima prisutnima obratili predsjednica samoborskog ogranka Matice hrvatske Ranka Novosel, gradonačelnik Grada Samobora Žarko Adamek, predsjednik MH Zaprešića g. Laljak i dopredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić.

Ivan Perkovac rođen je u Harmici kod Brdovca, 1826. Pokrenuo je niz novinskih izdanja, od kojih valja posebno istaći Pozor (kasnije Obzor). Surađivao je u Gajevim Novinama i Kušlanovom Slavenskom jugu, te uređivao časopis Matice hrvatske Neven. Aktivno je sudjelovao u tadašnjem političkom životu Hrvatske, zalažući se za potrebu realne unije s Ugarskom, uz prethodno priznanje teritorijalne cjelovitosti i političke samostalnosti.

Nakon sklapanja Hrvatsko - ugarske nagodbe više se posvećuje književnom radu, a jedan je od osnivača Vienca. Umro je u Samoboru 1871. godine.

Nadgrobni spomenik djelo je Ivana Rendića, jednog od najistaknutijih kipara s prijelaza 19. u 20. stoljeće, a sastoji se od stiliziranog antičkog sarkofaga s velikim kamenim križem u sredini na koji je naslonjen ženski lik u narodnoj nošnji s vijencem u ruci. Ženski lik predstavlja Domovinu.

Spomenik Ivanu Perkovcu podignut je i svečano otkriven 30. rujna 1875. godine, uz sjajan prigodni govor Augusta Šenoe.

Prvi put je spomenik popravljan 1902. godine. Tom je prilikom u podnožju spomenika nađena već uništena metalna kutija s tekstom spomenice iz 1875. godine.

Prepisan je i ponovno stavljen u podnožje spomenika.

1940 godine spomenik očišćen i konzerviran o trošku samoborskog općinskog zastupstva, a njegova je ponovna obnova bila neophodna.

Podaci o Ivanu Perkovcu, grobnici sa spomenikom, obilježavanje Perkovčevih godišnjica, fotografije i ostalo nalazi se u pismohrani Samoborskog muzeja sakupljeno najvećim dijelom marom pokojnog gospodina Ivice Sudnika.

Robert Škiljan

 
20.05.2003.

Suradnja Samobora i Brežica

Uspostava prekogranične turističke zone

Suradnja Samobora i Brežica

19. svibnja održan je u Brežicama, u Termama Čatež, okrugli stol na temu Predstavljanje realiziranih i novih idejnih prekograničnih projekata. Nastavak je to uspješne suranje Samobora i Brežica, te Poduzetničkog centra Samobor i Razvojnog centra Brežice.

Na okruglom je stolu naglašena potreba uspostave turističke zone koja bi obuhvaćala područja s obje strane granice, što bi bio novi poticaj razvoju tog kraja i znatna beneficija za stanovništvo pograničnog pojasa.

Sa samoborske strane na okruglom su stolu sudjelovali samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, direktor Poduzetničkog centra Samobor Miljenko Bošković i suradnik Poduzetničkog centra Samobor Mladen Noršić.

Sa slovenske su strane sudjelovali već uobičajeni partneri u zajedničkim projektima, župan općine Brežice Andrej Vizjak i direktor Razvojnog centra Brežice Anton Horžen.

Stjepan Stanić

 
20.05.2003.

Dani poljoprivrede - hrana i zdravlje

Poljoprivreda nudi mogućnosti!

Dani poljoprivrede - hrana i zdravlje

16. i 17. svibnja u prostorijama Poduzetničkog centra u Bregani održan je dvodnevni sajam u organizaciji Poljoprivredno-stočarsko-voćarske zadruge Samobor. Manifestaciju je otvorio samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, a v.d. upravitelja Zadruge Stjepan Jelić istakao je tom prigodom da je namjera zadruge bila pokazati što se dosad napravilo u radu s malim poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima, kako bi od njih postala mala profitabilna poduzeća.

Na izložbi u prostorijama Poduzetničkog centra izlagali su razvojačeni branitelji koji su u poljoprivrednu proizvodnju krenuli uz pomoć poticajnih sredstava Ministarstva branitelja, te poznati samoborski proizvođači kao što su, primjerice, Milan Suban ili obitelj Filipec.

Miljenko Bošković, direktor Poduzetničkog centra d.o.o. naglasio je zajedničke napore Zadruge, Grada, Županije, Ministarstva, Pučkog otvorenog učilišta i Udruženja obrtnika, koji bi trebali uroditi povećanim zapošljavanjem branitelja, a time i njihovom uključivanju u svijet rada.

Na Danima poljoprivrede prisutni su mogli razgledati štandove proizvodača jagoda, gljiva, ljekovitog bilja, a mogli su se degustirati i brojni specijaliteti.

U subotu je u poslijepodnevnim satima organizirano natjecanje u spravljanju popularne samoborske kotlovine.

Svi zainteresirani zapoljoprivredu i srodne djelatnosti na priredbi su mogli dobiti odgovarajuće savjete, te se podrobnije informirati kroz predavanja prof. Ivana Kolaka, Hrvoja Rogine i Zlatka Tomljanovića, na kojima su predstavljeni programi osposobljavanja za pčelarstvo, kozarstvo, uzgoj jagoda i ljekovitog bilja, kao i tehnologije dehidracije voća i povrća.

Ivica Horvat

 
20.05.2003.

Međunarodni dan muzeja

Otvoren Muzej Marton - prvi privatni muzej u Hrvatskoj

Međunarodni dan muzeja

Uz mnogo pompe i brojne ugledne goste otvoren je prvi privatni muzej u Hrvatskoj, Muzej Marton. Njegov vlasnik je poznati kolekcionar i poduzetnik Veljko Marton, ujedno i vlasnik tvrtke Martimex. Muzej će u stalnoj postavi imati oko 900 predmeta likovnih i primijenjenih umjetnosti, a vlasnik je naglasio da je ovaj Muzej otvoren uz mnogo truda i napora, te je izrazio zadovoljstvo što je službeno otvoren na sam Međunarodni dan muzeja. Također je zahvalio Ministarstvu kulture na sugestijama koje je dobio prilikom otvaranja Muzeja. Najavio je i ambiciju da uz sadašnju zgradu Muzeja izgradi i dodatnu u kojoj će se održavati izložbe suvremene umjetnosti i modnoga dizajna.

Vladimir Maleković, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt rekao je da Martonovo kolekcionarstvo predstavlja autentični kulturni interes, te da je na ovaj način Samobor dobio najznačajniji muzej istočno od Budimpešte i Beča.

Muzej je otvorio samoborski gradonačelnik Žarko Adamek koji je istakao da je velika čast što je Veljko Marton otvorio muzej upravo u Samoboru, te na taj način doveo Samobor u središte kulturne javnosti. Rekao je da će to biti velika promocija gradu koji se i do sada dičio zavidnom kulturnom tradicijom i sadržajima.

Na otvorenje Muzeja došli su mnogobrojni ugledni gosti i osobe iz hrvatskog javnog života, kao na primjer Zvonimir i Leonarda Boban, Mia Begović, Morana Paliković-Gruden, američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin, a trebao je kao počasni gost doći i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, no on se, nažalost, nije pojavio, već je kao njegov izaslanik došao Siniša Jagodić. S dvije je prigodne skladbe otvorenje Muzeja uveličala operna pjevačica Sandra Bagarić, u pratnji supruga Darka Domitrovića na klaviru, a nastupio je i sSamoborski gudački kvartet.

Inače, muzej se sastoji od nekoliko koherentnih cjelina. Zbirka slika obuhvaća uglavnom radove 18. i 19. stoljeća, radove svjetski poznatih minijaturista, domaćih autora i onih koji su boravili u Hrvatskoj. Osim zbog same vrijednosti, zbirka je značajna i zato što daje uvid u hrvatsko slikarstvo prve polovine 19. stoljeća, u razdoblje bidermajera.

Iz tog razdoblja potječe i većina izložaka iz kolekcije porculana koja sadrži radove najznačajnijih europskih manufaktura, a između ostalog i radove carske manufakture iz Sankt Petersburga. U ovoj kolekciji značajno mjesto zauzima i Sevres porculan.

Zbirka srebra i metala sadrži predmetre koji datiraju od polovine 17. stoljeća, pa do kraja 19. stoljeća. Prema mišljenju stručnjaka to je jedna od najzanimljivijih zbirki te vrste u Hrvatskoj. Tu se nalazi i najstariji predmet, željezna škrinja iz 1686. godine.

Treba na kraju još spomenuti da će Muzej za javnost biti otvoren petkom, subotom i nedjeljom.

Mladen Sirovica

FOTO: Veljko Marton, osnivač i vlasnik Muzeja Marton

 
20.05.2003.

Međunarodni dan muzeja

Postavljena Livadićeva klupa

Međunarodni dan muzeja

U parku kod Samoborskog muzeja postavljena je Livadićeva klupa, rad samoborskog ugostitelja i drvodjelje Igora Vandekara. Na njoj je izrezbaren keltski novčić s vidljivim likom konjića. Radi se o poznatom novčiću Samoborcu, koji je pronađen ispod Okića, a pretpostavlja se da je i iskovan negdje u okolici Samobora. Napravljen je od srebra i drugih primjesa, a potječe iz 1. stoljeća prije Krista.

Mladen Sirovica

 

Na inicijativu Matice hrvatske obnovljen spomenik Ivanu Perkovcu

Suradnja Samobora i Brežica

Dani poljoprivrede - hrana i zdravlje

Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002