12.07.2003.

Liberali i narodnjaci opet u vlasti

Preuzeti svoj dio odgovornosti

Liberali i narodnjaci opet u vlasti

Nakon višemjesečne krize vlasti, koja je kulminirala izlaskom dvojice vijećnika DC-a iz te stranke, postignut je dogovor o novoj vladajućoj koaliciji u Samoboru. Prema njemu u koaliciju ulaze samoborski LS i HNS, čime će vladajuća većina opet dobiti na uvjerljivosti. Ovakvim dogovorom nije zadovoljan dosadašnji koalicijski partner SDP, koji je u slučaju potpisivanja novog sporazuma najavio odlazak u opoziciju.

Novi će partneri u gradskoj vlasti dobiti mjesta zamjenika gradonačelnika, dva mjesta u Poglavarstvu, te mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća. Koliko smo uspjeli saznati, u Gradsko će poglavarstvo liberali Antun Dubravko Filipec i predsjednica ogranka Tatjana Milek, a za mjesto zamjenika gradonačelnika za društvene djelatnosti konkuriraju narodnjaci Jozo Grubeša i Marica Jelenić. Međutim, i jedno i drugo je spremno prihvatiti tu obvezu pod pretpostavkom da je obnaša volonterski, kao što je bio slučaj, i u razdoblju 2000. - 2001. godina, dok je gradonačelnik bio Antun Dubravko Filipec. Potpredsjedničko mjesto u gradskom vijeću čeka liberala Feliksa Škiljana.

- Smatramo da je i opozicija odgovorna za stanje u Gradu - rekla nam je Tatjana Milek - Manjinsko poglavarstvo ne bi potrajalo dugo, a permanentna kriza ne može donjeti ništa dobro. Odlučili smo preuzeti svoj dio odgovornosti, te potaknuti ostvarivanje projekata za koje smo se i sami zalagali i koje smo planirali prije prelaska u opoziciju. Ti su programi zacrtani Strategijom razvoja Grada Samobora i nadamo se da ćemo pomoći da se oni i realiziraju.

R.Š.

 
12.07.2003.

Najbolja Rudarska greblica do sada

Sedam stotina izvođača i više tisuća posjetitelja

Najbolja Rudarska greblica do sada

Izvlačenjem bogate tombole (prva nagrada - sedmodnevni pansion na Makarskoj rivijeri za 2 osobe, druga nagrada – dvije povratne avionske karte na hrvatskim destinacijama) i poslije toga plesom, pjesmom i zabavom skoro do zore završila je ovogodišnja 18. rudarska greblica koja je već odavno, sudeći po posjetiteljima i po izvođačima, prešla granice Samobora i Zagrebačke županije. Ovaj puta su, 5. i 6. srpnja, domaćini KUD OŠtrc ugostili oko 700 izvođača iz cijele Hrvatske: Akademski harmonikaški orkestar Ivan Goran Kovačić, klapa Kolapjanke iz Siska, KUD Strmec, Puhački orkestar DVD Desinec, TD Ferdo Livadić, KUD Grgur Karlovčan iz Kalinovca, KUD Ilova, KUD Jankovci iz Starih Jankovaca, KUD Kerestinec, KUD Kupljenski Hruševec, KUD Obreška iz Kloštar Ivanića, KUD Poculica iz Letovanića, Ogranak seljačke sloge Gradečki Pavlovec i domaćini KUD Oštrc. Rudari, znani po gostoprimstvu i srdačnosti, priredili su gostima ručak i okrijepu, a i zabavu. Na u dvije večeri prepunom igralištu RK Rudara i uz već tradicionalno najbolji razglas za ovakve prigode u našim krajevima, uz folklorne zvuke zabavilo se i najelo poznatog rudarskog specijaliteta mnoštvo mještana i gostiju namjernika. Prema riječima glavnog organizatora Josipa Lebegnera, a i posjetitelja koji svake godine dolaze, ovo je bila jedna od najboljih i najljepših Greblica. Vidimo se i dogodine a za nadati se je povoljnijim vremenskim uvjetima nego ove godine.

T.M.

 
12.07.2003.

Treći radni sastanak Udruge hrvatskih institucija za poticanje poduzetništva

Kako unaprijediti posao?

Treći radni sastanak Udruge hrvatskih institucija za poticanje poduzetništva

5. srpnja održan je u prostorima Poduzetničkog centra Samobor u Bregani treći radni sastanak Udruga hrvatskih institucija za poticanje poduzetništva.

Prije početka rada o gospodarskim potencijalima županije govorio je pročelnik za gospodarstvo Krunoslav Pilko, dok je prisutne sa samoborskim gospodarstvom i strategijom razvoja Samobora do 2012. godine upoznao pročelnik Odjela za gospodarstvo Tomo Gvozdanović. O radu Poduzetničkog centra Samobor govorio je direktor Miljenko Bošković, a konkretne projekte i vidove suradnje predstavili su Dario Tamajo, voditelj međunarodnih projekata, Mladen Noršić, voditelj turističke razvojne inicijative i Martina Bošković koja je obradila metodologiju izrade Interreg projekta.

O dugogodišnjoj plodnoj suradnji Brežica i Samobora govorio je direktor Razvojnog centra Brežice Tone Horžen.

U nastavku rada sudionici susreta upoznali su se i s projektom Pokrenite i unaprijedite svoj posao, koji omogućuje izobrazbu poduzetnika po međunarodno priznatoj metodologiji.

R.Š.

 
12.07.2003.

Izvještajna skupština samoborskog HSS-a

Nova (stara) koalicija HSS - HNS - LS?

Izvještajna skupština samoborskog HSS-a

Hoće li koalicijska budućnost samoborskog HSS-a ostati vezana uz DC i SDP ili će doći do zamjena političkih partnera, a samim time i značajnijih pretumbacija pri vrhu gradske vlasti, na izvještajnoj skupštini samoborskog ogranka HSS-a 4. srpnja u Bregani se nije moglo čuti. Tek je jednoglasno i bezpogovorno prihvaćanje godišnjeg izvješća predsjednika Berislava Repinca potvrdilo kako je nakon turbulentnih mjeseci mladi političar uspio oko sebe okupiti dovoljno čvrstu jezgu članova koja mu daje otvorene ruke kada je osmišljavanje budućnosti samoborskog HSS-a u pitanju. Naime, sve su glasnije priče kako je nezadovoljni bivši DC-ov vijećnički dvojac Maroević - Šintić spreman svoje političko djelovanje nastaviti pod okriljem samoborskih "radićevaca", a što bi moglo značiti obnavljanje osovine HSS-LS-HNS. U tom svjetlu riječi dopredsjednika samoborskog LS-a Stjepana Črnjaka izrečene na godišnjem skupu HSS-ovaca dobijaju specifičnu težinu: "LS i HSS imaju višegodišnje iskustvo međusobne suradnje, a nadam se da će slično biti i ubuduće. Nalazimo se pred turbulentnim vremenima u Samoboru...". No, o tom - potom.

Podnoseći izvješće o radu predsjednik Repinec je u kratkim crtama podsjetio na najdinamičniju godinu samoborskog HSS-a. Razlozi su poznati: unutarnja previranja nakon smjene Pavla Groma s mjesta predsjednika stranke (rečeno je zbog nekoordiniranja odluka sa stranačkim čelništvom) koja su dovela do nestabilnosti vladajuće koalicije, potom niz vatrogasnih mjera kako bi se stanje stabiliziralo, dopuna koalicijskog sporazuma koja je trebala dovesti do reorganizacije izvršne vlasti, neuspjeli pokušaj dijela bivšeg čelništva HSS-a da smijeni novoizabrano vodstvo, uvođenje moratorija na odluku o promjeni gradonačelnika koji je prekinut Gromovim podnošenjem ostavke i, na koncu, koalicijsko usuglašavanje oko novog Poglavarstva na čelu sa Žarkom Adamekom. Repinec se osvrnuo i na rezultate izbora za vijeća mjesnih odbora pohvalivši se ukupno 2. izbornim rezultatom. Istaknuo je kako je potrebno na predstojećim parlamentarnim izborima potvrditi pozitivan trend rasta popularnosti HSS-a u Samoboru, te najavio kako će do konca ove godine biti obavljena revizija članstva stranke. Pri tome će se zauzeti znatno čvršći stav prema onima koji će iskakati iz stranačkih tračnica.

Kao programske prioritete HSS-a Repinec je istaknuo izgradnju poduzetničkih i radnih zona, oživljavanje Šmidhena, snažniju koheziju grada i gradskih poduzeća uz što je moguće manje zaduživanja. Prema svima koji su zainteresirani za ostvarenje ovih planova HSS će djelovati razumno i tolerantno - poručio je Repinec i najavio da će oko toga pokušati ishoditi adekvatnu potporu u Gradskom vijeću.

R.Š.

 
12.07.2003.

Gradonačelnik Žarko Adamek primio autore mjuzikla Janica i Jean

Djelo na koje se dugo čekalo!

Gradonačelnik Žarko Adamek primio autore mjuzikla Janica i Jean

Godinu dana traju pripreme za Prvi hrvatski tamburaški mjuzikl Janica i Jean, a ovih je dana završen i libreto koji je napisao Robert Škiljan, koji je cjelokupni projekt i osmislio. Grad Samobor je, s namjerom dodatnog vrednovanja svoje bogate povijesti i tradicije, te stvaranja sadržaja koji će tu tradiciju oplemeniti i dati joj novu dimenziju, prihvatio projekt pisanja i postavljanja na scenu spomenutog mjuzikla, a već je u njegovom nazivu sadržana novina i originalni glazbeni pristup. To je tamburaški orkestar kao temelj glazbenog izričaja. Jer, tambura je dio samoborske tradicije, a u samoborskom okrilju djeluje najbolji hrvatski amaterski tamburaški ansambl, Ferdo Livadić, kojeg vodi autor glazbe spomenutog mjuzikla, maestro Siniša Leopold.

Radnja mjuzikla smještena je u Samobor, na početak 19. stoljeća, u vrijeme francuske okupacije, kada su po samoborskim "boljim kućama" bili smješteni francuski časnici. U toj je okupaciji bilo manje krvi i više nadmudrivanja oko plaćanja poreza i sličnih dadžbina, a Samoborcima je, umjesto traumatičnih sjećanja, u kolektivnom pamćenju i općoj upotrebi ostalo nekoliko kulinarskih sastojaka i recepata.

Mjuzikl će se izvesti u koprodukciji poduzeća Samoborfest d.o.o., Zagrebačkog kazališta Komedija i Tamburaškog orkestra HRT-a, a redatelj je Vlado Štefančić, koji je potpisao režiju najvećih i najpoznatijih hrvatskih i svjetskih rock opera i mjuzikla, od Gubec bega do aktualnih Jesus Christ superstar i Kosa.

Autore mjuzikla Janica i Jean, redatelja Vladu Štefančića i nositeljicu glavne ženske uloge - Janice, Vlatku Burić, 3. srpnja primio je u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Žarko Adamek.

Vlado Štefančić tom je prilikom izrazio zadovoljstvo što radi na projektu kakvog već dugo vremena u Hrvatskoj nije bilo, a nazvao ga je pučkim mjuziklom. Jer, kako je rekao, svaka čast vrhunskim svjetskim mjuziklima i rock operama koje i sam režira, ali sličan projekt, kojeg odlikuje vedrina i dobronamjernost, već se dugo nije pojavio.

Vlatki Burić, Samoborki koja će na jesen diplomirati na bečkoj Akademiji za pjevanje i glumu, glavna uloga u mjuziklu Janica i Jean bit će prvi profesionalni angažman, a činjenica da se radi o samoborskom projektu razlog je i njenom zadovoljstvu.

Gradonačelnik Adamek još je jednom naglasio da Grad Samobor u potpunosti podržava projekt, te izrazio dosljednu potporu sve do planirane premijere - 18. listopada, za Dan Grada Samobora.

Do sada je izabrana većina nostitelja uloga, redom najpoznatijih hrvatskih izvođača, među kojima su, osim Vlatke Burić, Đani Stipaničev, Lukrecija Brešković, Boris Pavlenić, Vid Balog i drugi.

Ivica Horvat

FOTO: Robert Škiljan, gradonačelnik Žarko Adamek, Vlatka Burić, Vlado Štefančić i Siniša Leopold

 
12.07.2003.

Otvoren Sportsko - rekreativni centar Celine, s igralištima za mali nogomet, odbojku i rukomet

Fešta u Celinama

Otvoren Sportsko - rekreativni centar Celine, s igralištima za mali nogomet, odbojku i rukomet

U subotu, 28. lipnja, u Celinama Samoborskim svečano je otvoren Sportsko - rekreativni centar Celine. Uz mnogobrojne uzvanike, mještane i goste iz ostalih mjesnih odbora, novoizgrađeni sportski centar otvorio je samoborski gradonačelnik Žarko Adamek. Otvorenju su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Marijan Pehar, zamjenik gradonačelnika Marijan Lukšić, ravnateljica OŠ Samobor Vesna Lokner Kralj i Josip Leopold, dugogodišnji sportski djelatnik i prošlogodišnji dobitnik nagrade Grada Samobora za životno djelo.

U sklopu centra nalaze se igrališta za mali nogomet, odbojku, rukomet i ostale srodne sportove, a predviđeno je i dječje igralište, te boćalište. Ideja o izgradnji i uređenju travnatog malonogometnog igrališta začeta je u DVD Celine, kojem su na čelu Marijan Blažević i Marijan Kuhtić. No, valja istaknuti i nesebični angažman mještana i pomoć brojnih donatora koji su omogućili realizaciju izgradnje sportskog centra.

Nakon svečanog otvorenja i blagoslova centra koji je blagoslovio gvardijan Franjevačkog samostana u Samoboru pater Krunoslav, odigrana je egzibicijska nogometna utakmica između starih i mladih nogometnih zvijezda, a pobijedili su mladi s rezultatom 1:0.

Mjesni odbor Celine iskoristio je ovaj događaj i za promociju svoje zastave, grba i himne koje je osmislio Božidar Laušin, predsjednik MO Celine. Tako se od otvaranja, uz zastavu Republike Hrvatske i Grada Samobora na ovom mjestu vijori i zastava s grbom Mjesnog odbora Celine. Prema dobrom običaju zastavu je prvi puta podigao njezin kum, Martin Blažević, kojeg je izabralo Vijeće Mo Celine.

Uz zahvalu svima koji su pomogli da se izgradi ovaj sportski centar, bila je to prilika da se pobroje i ostali radovi napravljeni u posljednje vrijeme uz pomoć Grada Samobora, ali i zaslugom samih mještana, njihovih akcija i osvojenim nagradama na Fašniku. Mještani Celina tako se mogu pohvaliti asfaltiranim ulicama sa sprovedenim vodovodom, nogostupima i izgrađenim autobusnim postajama. Sloga, zajedništvo, nesebično zalaganje i dobra suradnja s Gradom pokazali su se odličnim receptom i za buduće planove i akcije.

Slavlje i ugodno druženje s gostima uz domaće specijalitete i glazbu, koje je organizirano nakon otvaranja sportskog centra, potrajalo je do duboko u noć.

Ivica Horvat

FOTO: Božidar Laušin i gradonačelnik Žarko Adamek zajedničkim su snagama otvorili novi sportsko - rekreacijski centar

 

Liberali i narodnjaci opet u vlasti

Najbolja Rudarska greblica do sada

Treći radni sastanak Udruge hrvatskih institucija za poticanje poduzetništva

Izvještajna skupština samoborskog HSS-a

Gradonačelnik Žarko Adamek primio autore mjuzikla Janica i Jean

Otvoren Sportsko - rekreativni centar Celine, s igralištima za mali nogomet, odbojku i rukomet

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002