29.11.2003.

Drugi rođendan Hypo-Alpe-Adria banke u Samoboru

Za Hypo limače i malo starije

Drugi rođendan Hypo-Alpe-Adria banke u Samoboru

Na svoj drugi rođendan, koji obilježava 21. studenog, samoborska poslovnica Hypo-Alpe-Adria banke organizirala je Dan otvorenih vrata za sve klijente i znatiželjnike, a za Hypo limače priredila je u maloj dvorani Hrvatskog doma druženje s dječjom spisateljicom Žanetom Fabić Vuković. Književnica je s djecom čitala bajke iz svoje knjige Tulipančica, koju je sponzorirala Hypo banka.

Osim toga, članovi Sekcije za ručni rad Osnovne škole Samobor demonstrirali su svojim vršnjacima, ali i odraslima izradu nakita - broševa i samoborskih kraluša. Cjelokupni je materijal donirala Hypo banka, a ukupni prihod od prodaje nakita namijenjen je djevojčici oboljeloj od leukemije.

Ivica Horvat

 
29.11.2003.

U Fuchs - mazivima organizirani seminari za stručnjake s područja podmazivanja

Nova saznanja o mazivima i Samoboru

U Fuchs - mazivima organizirani seminari za stručnjake s područja podmazivanja

FUCHS MAZIVA d.o.o. je u posljednjih nekoliko godina na prostorima bivše Jugoslavije postao sinonim za visokokvalitetno podmazivanje, tvrtka koja se ozbiljno bavi tribologijom, naukom o suzbijanju trenja putem primjene maziva. Nažalost, katedre za tribologiju na ovim prostorima nema, pa je stručna naobrazba na toj razini nemoguća. Jedina mogućnost školovanja je na razini tvrtki iz branše, pa su u FUCHS-u odlučili ozbiljnije prići problemu školovanja kadrova.

Nakon završetka centra za obuku unutar same tvrtke, primljeni su i vanjski polaznici koji su u tjedan dana prošli početnu obuku iz tribologije, a namjera organizatora je da se opće znanje iz te grane upotpuni na sljedećim seminarima.

No, valja napomenuti da je znanje u ovom slučaju povezano i s turističkom ponudom, pa je FUCHS polaznike svog seminara smjestio u Hotelu Lavica, a obilazak samoborskog kraja bilo je obvezan dio programa. Na seminaru su ovaj put sudjelovali polaznici iz Srbije i Crne Gore, BiH, Kosova i Hrvatske. Interes je velik, tako da su sljedeći termini već gotovo popunjeni.

R.Š.

FOTO: Direktor FUCHS MAZIVA Antun Dubravko Filipec i sam je preuzeo ulogu predavača

 
29.11.2003.

Održana promocija Malog tematskog rječnika samoborskoga kajkavskog govora

Vrijedno i nezaobilazno djelo

Održana promocija Malog tematskog rječnika samoborskoga kajkavskog govora

Mala dvorana Hrvatskog doma bila je uistinu premala za velik broj znatiželjnika koji su u petak, 14. studenog, namjeravali prisustvovati promociji Malog tematskog rječnika samoborskoga kajkavskog govora Milana Žegarca Peharnika. Dugo najavljivani Rječnik konačno je izašao iz tiska i, prema svemu sudeći, pun je pogodak, ne samo kao lingvistički priručnik, već i kao nezaobilazno štivo za potencijalne korisnike s ovih prostora.

To su u svojim pozdravnim rečenicama naglasili i gradonačelnik Žarko Adamek i pročelnik za društvene djelatnosti Zagrebačke županije Miroslav Burić. Predstavnik izdavača i urednik Rječnika Robert Škiljan zahvalio je predstavnicima Grada i Županije na financijskoj podršci, te predstavio još jednog sponzora bez kojeg ne bi bilo ovog vrijednog izdanja - tvrtku Vitelon, čiji je vlasnik i direktor Ivan Šepl rekao nekoliko riječi o tom poduzeću koje se bavi prodajom i održavanjem komunikacijskih i informatičkih proizvoda. Šepl je naglasio da u Vitelonu prepoznaju i potiču društveno vrijedne proizvode i programe, budući da im je interesu podizanje kulturne razine okruženja u kojem rade.

Recenzent izdanja dr. Alojz Jembrih u nadahnutom je izlaganju istaknuo značaj ovog djela, posebice za očuvanje kajkavskog govora i kulture, a posebno je naglasio kulturno - povijesne karakteristike i značaj samoborskog kraja koji je bio neiscrpna inspiracija za brojne književnike. Izdvojio je Miroslava Krležu i njegove Balade Petrice Kerempuha, djelo temeljeno u velikoj mjeri na baštini koju je prikupio i objavio Milan Lang.

Autor Milan Žegarac Peharnik zahvalio je na podršci i potpori svim suradnicima na izradi Rječnika, te pozvao prisutne i buduće čitatelje na suradnju, kako bi se u nekom ponovljenom, dopunjenom izdanju moguće greške ispravile, a nedostaci nadomjestili novim sadržajima.

Potom je Dalibor Šver iz Studia Imago, jedan od autora (uz Mirka Čakanića) grafičkog oblikovanja Rječnika predstavio i njegovo web izdanje, te ukratko pojasnio navigaciju kroz Rječnik i njegovo korištenje u elektronskom prostoru.

Uz poneku primjedbu, prisutni na promociji bili su jednodušni u hvalospjevima Malom tematskom rječniku samoborskoga kajkavskog govora, o čemu je svjedočio dugačak red u kojem se čekalo na autorov potpis na Rječnik koji se mogao nabaviti za promotivnih 99 kuna, dok će njegova cijena u trgovinama, prema najavama izdavača biti ipak viša. No, za školarce je opet predviđena niža cijena, budući da je Mali tematski rječnik samoborskoga kajkavskog govora namijenjen, između ostalog, i njima.

Nakon promocije priređen je domjenak na kojem se, uz specijalitete ovoga kraja i mlado vino, nastavio razgovor o netom tiskanom djelu, ali i o drugim samoborskim kulturnim i inim temama.

Mladen Sirovica

Foto: Tomislav Marvar

O Malom tematskom rječniku samoborskoga kajkavskog govora

Mali tematski rječnik samoborskoga kajkavskog govora na svojih 400 stranica sadrži nekoliko cjelina koje se nadopunjuju i čine Rječnik zaokruženim djelom. U predgovoru pod nazivom Samobor, kulturno - povijesni obzor, autor Milan Žegarac Peharnik ocrtao je povijesni okvir nastanka i razvoja kajkavskog govora na ovom području, te naznačio sva povijesna razdoblja i osobe koje su pridonosile njegovom mijenjanju i očuvanju.

Valja istaći i znanstveni rad dr. Antuna Šojata Samoborski tip govora, koji je, zalaganjem autora i izdavača, također našao mjesto u Rječniku, a koji je ovom prilikom objavljen po prvi put nakon 1973. godine.

Sam Rječnik dvoznačno je strukturiran. U prvom su dijelu pojmovi svrstani prema temama, kao što su, primjerice, Vrijeme, Biljke, Tlo, Domaće životinje, Ptice, Alati, Kuća i domaćinstvo, Stari novac i druge, a u nastavku, vidljivo odvojenom i drugom bojom papira, pojmovi su poredani abecednim redom. Rječnik sadrži i brojne primjere i načine korištenja pojedinih riječi i pojmova, te fraze i poslovice - one poznate, kao i one već zaboravljene.

Nakon toga slijedi recenzija dr. Alojza Jembriha, iz koje ovom prilikom izdvajamo:

"... Ovaj je rječnik koncipiran, odnosno većim dijelom sastavljen na temelju građe što ju je svojedobno prikupio u Samoboru i njegovoj okolici Milan Lang (1863.-1953.), a samo manjim dijelom Žegarac uvrštava riječi koje je sam prikupio na terenu, ipak je to rječnik respektabilan u okviru hrvatske i slavenske leksikografije to više što su riječi, kao što rekoh, pisane s naglaskom koji je vrlo važan za kajkavštinu, a što je pokazao 1936. i Stjepan Ivšić. I još je jedna odlika predočena rječnika u tome što sadržava fraze, poslovice, uzrečice, pošalice koje je, uz Langove, Žegarac uspio prikupiti od živućih govornika.

Malom tematskom rječniku samoborskoga kajkavskog govora valja poželjeti sretan put do korisnika velikih i malih, a sve sa još većom željom da se ne zaboravi ni samoborski ni hrvatski dragi nam kaj!".

Rječnik sadrži i popis literature, a sve zajedno čini djelo koje postaje nezaobilazno za sve koji se na bilo koji način bave Samoborom, njegovom poviješću i kulturom.

M.S.

 

Drugi rođendan Hypo-Alpe-Adria banke u Samoboru

U Fuchs - mazivima organizirani seminari za stručnjake s područja podmazivanja

Održana promocija Malog tematskog rječnika samoborskoga kajkavskog govora

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002