11.01.2003.

Završena nagradna igra Poduzetničkog centra Samobor

Nagrađene blagdanske iluminacije

Završena nagradna igra Poduzetničkog centra Samobor

Poduzetnički centar Samobor, ove je godine, u sklopu Turisitičke razvojne inicijative pokrenuo akciju ocjenjivanja osvijetljenih i blagdanski ukrašenih obiteljskih kuća. U akciju se, osiguravši nagrade, uključio i foto studio Tičica, te je ona, iako organizirana po prvi put, a možda i malo kasno pokrenuta, ipak uspjela.

Prvu je nagradu dobila obitelj Dimnjaković iz Zajčeve ulice, dok je drugonagrađena bila obitelj Gross iz Starogradske ulice. Jedne i druge Tičica je darovala fotoaparatom.

Sponzor nagradne igre Tičica posebnim darom, s 20 filmova, nagradila je Grad Samobor za napore u osvjetljavanju zgrade Poglavarstva i Trga kralja Tomislava.

U četvrtak, 9. siječnja nagrađene je u Gradskoj vijećnici primio zamjenik gradonačelnika Drago Plečko, prilikom čega su im uručene nagrade.

T.M.

FOTO: Predstavnici obitelji Dimnjaković i Gross imali su prilike razmijeniti iskustva u ukrašavanju svojih domova za božićne i novogodišnje blagdane

 
11.01.2003.

Velike količine snježnih oborina blokirale sav promet

Samobor konačno pod snijegom

Velike količine snježnih oborina blokirale sav promet

U Samoboru je poslije dugo vremena pao obilan snijeg. Snježna idila, koja će po svemu sudeći potrajati, donijela je velike probleme u prometu, ali i podsjetila na davne snježne zime u našem gradu.

Za one koji samoborska zbivanja prate iz udaljenih dijelova zemaljske kugle evo nekoliko fotografija njihovog grada pod snijegom.

Fotografije:

Tomislav Marvar

 
11.01.2003.

DC organizirao besplatni ručak za samoborske umirovljenike

Umirovljenici zajedno oko punog stola

DC organizirao besplatni ručak za samoborske umirovljenike

Ručkom u Hotelu Lavica za stotinjak umirovljenika, samoborski je DC završio godinu u kojoj je inicirao akciju Hrana za sve i podijelio velik broj obroka onima kojima je to najpotrebnije. U akciju je aktivno bio uključen i samoborski Crveni križ, koji je višak hrane podijelio siromašnim obiteljima iz Žumberka i Samoborskog gorja.

U ugodnom ambijentu novoobnovljenog samoborskog hotela umirovljenici su proveli mirno prednovogodišnje podne koje će im sigurno ostati u sjećanju.

R.Š.

FOTO: Drago Plečko iz samoborskog DC-a jedan je od inicijatora akcije podjele hrane najsiromašnijima

 
11.01.2003.

Samoborski HSS počastio članove, simpatizere i kolege s političke scene

Božićni domjenak bez gradonačelnika Groma

Samoborski HSS počastio članove, simpatizere i kolege s političke scene

I samoborski je HSS priredio domjenak za svoje članove i simpatizere. U Hotelu Lavica okupio se priličan broj onih koji seljačku opciju vide kao onu koja bi trebala donijeti boljitak građanima Samobora. Dakako, skupu su prisustvovale i kolege iz drugih stranaka, budući da je politička scena turbulentna i nove koalicije su uvijek moguće. No, nismo zamijetili i gradonačelnika Pavla Groma, koji je u nemilosti svojih stranačkih drugova. Poznato je da su za prvog čovjeka grada haesesovci predložili Žarka Adameka.

S početkom 2003. godine počinje i borba za mjesto gradonačelnika koja bi mogla završiti i izborima.

R.Š.

FOTO: Predsjednik HSS-a Berislav Repinec imao je vremena popričati sa stranačkim prijateljima, ali i kolegama iz drugih stranaka

 
11.01.2003.

Završena još jedna, 8. akcija Zbogom oružje

Najljepši božićni poklon

Završena još jedna, 8. akcija Zbogom oružje

Na sam Badnjak 2002. godine završila je u Samoboru 8. po redu akcija Zbogom oružje, tijekom koje su opet iz ilegalnih arsenala na svjetlo dana izneseni i u prave ruke predani brojni primjerci oružja, streljiva, minskoeksplozivnih sredstava i eksploziva. Ovaj put je akcija pod već poznatim imenom provedena na inicijativu načelnika Policijske postaje Samobor Zorana Cvetnića i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja.

24. prosinca okupili su se u samoborskoj Gradskoj vijećnici predstavnici svih organizacija koje su sudjelovale u spomenutoj akciji, a primio ih je gradonačelčnik Pavao Grom sa svojim suradnicima iz Gradskog poglavarstva.

Obraćajući se prisutnima, Grom je istakao značaj ove akcije koja, po tradiciji, u Samoboru vrlo dobro uspijeva. No, naglasio je, oružja na mjestima na koja ne spada ima još, pa je epelirao na produžetak akcije, odnosno njeno ponavljanje sve dok ima onih koji su ga se na ovakav način, anonimno i bez prisile, voljni riješiti.

Jurica Rešetar Jurko zahvalio je svim udrugama i pojedincima koji su sudjelovali u akciji, a posebno onima koji su oružje i po život opasna sredstva vratili, te je naglasio da je to za njega "najljepši božićni poklon".

Robert Škiljan

FOTO: Sudionici akcije bili su zadovoljni prikupljenim oružjem, streljivom i minskoeksplozivnim sredstvima (gore). Gradonačelnik Grom stručnim je okom razgledao pojedine izloške (u sredini). Predsjednik UHVIDR-e Velimir Prosoli i novi načelnik PU Samobor Zoran Cvetnić jedni su od nazaslužnijih za veliki uspjeh akcije (dolje).

 
11.01.2003.

Mavrović i Plečko zajedno na tržište?

Dobra vijest za kavopije!?

Mavrović i Plečko zajedno na tržište?

U poznatoj samoborskoj Kavani Livadić sreli su se bivši europski boksački prvak Željko Mavrović, "šaka sa Srednjaka" i Drago Plečko, koji se vraća na tržište s nekim novim proizvodima iz kategorije dijetalnih pripravaka. Nedavna TV emisija pobudila je interes za novi način razmišljanja u proizvodnji i tretmanu prirodnih pripravaka, a, između ostalog, na tržištu bi se mogla pojaviti i kava s dodatkom azijskog korijena koji normalizira rad srca. Dobra vijest za kavopije, iz fundusa znanja beduina, odakle ideja dolazi. Mavrović ima veliku farmu ekološki uzgojnog ječma i postoji interes da u suradnji s Plečkom proizvede organski uzgojenu kavu od ječma sa spomenutim dodatkom. Interes za suradnju u ovome poslu pokazao je i Zoran Rudeš, čiji je pogon Mavrović obišao ranije toga dana.

S.S.

 
11.01.2003.

Predblagdanski domjenak u Udruženju obrtnika Samobor

Optimistički u 2003.!

Predblagdanski domjenak u Udruženju obrtnika Samobor

I Udruženje obrtnika Grada Samobora prigodnim je domjenkom zaokružilo godinu koja je na zalasku. U prostorijama udruge u Šmidhenovoj ulici novoizabrano je vodstvo, zajedno s predsjednicima sekcija, skromnim druženjem obilježilo završetak poslovne godine. Za nekog bolja, za nekog lošija, no poduzetnike veže jedinstvena osobina - optimizam, bez kojeg je bilo kakva poslovna inicijativa besmislena. Zato su na domjenku ipak prevladali optimistički tonovi.

Kratak odmor, pa punom parom u 2003. godinu!

Robert Škiljan

FOTO: Novoizabrani predsjednik Udruženja obrtnika Samobor Juraj Petrić, pročelnik za gospodarstvo Gradskog poglavarstva Tomo Gvozdanović i bivši predsjednik UOS Goran Prgin (gore)

 
11.01.2003.

Samoborski hadezeovci u posjeti staračkom domu

Uljepšali predblagdansko ozračje

Samoborski hadezeovci u posjeti staračkom domu

Predblagdansko je vrijeme i vrijeme darivanja. Prilika je to da i političke stranke podsjete na svoje prisustvo u javnom životu Grada i ponekom donacijom uljepšaju život onima kojima je najpotrebnije.

U ponedjeljak, 23. prosinca, samoborski su hadezeovci posjetili starački dom Mikrodom u Ulici Ilirskog preporoda. U dogovoru s Gradskim društvom Crvenog križa stanovnicima te ustanove uručili su vrijednu donaciju i razveselili njegove stanovnike.

R.Š.

FOTO: Dužnosnici samoborskog HDZ-a Renata Glojnarić i Tomislav Masten sa stanarima staračkog doma Mikrodom

 
11.01.2003.

Poljoprivredna zadruga branitelja ugovorila prvi posao

20 tona brokule za "Brokulin"

Poljoprivredna zadruga branitelja ugovorila prvi posao

U prostorijama Poljoprivredne stočarsko voćarske zadruge branitelja Samobora održan je sastanak između upravitelja Zadruge Stjepana Jelića, ravnatelja PC Samobor Miljenka Boškovića, dogradonačelnika mr. Drage Plečka i Zorana Rudeša, poduzetnika i vlasnika tvrtke Pond d.o.o. koja proizvodi poznati preparat "Brokulin". Nakon preliminarnih dogovora s Plečkom, Rudeš je potvrdio svoju spremnost za suradnju sa Zadrugom u kojoj se javilo čak 25 branitelja poljoprivrednika koji bi trebali u narednoj sezoni uzgojiti najmanje 20 tona brokule. Ovaj bi posao mogao biti odličan početak rada Zadruge. Plečko, koji je predsjednik Odbora za ekologiju i prostorno planiranje Zagrebačke županije ističe da ima podosta proizvođača koji traže voće i povrće kao sirovine, no uslijed nedostatka koordinacije s poljoprivrednicima na terenu, često se sirovine nepotrebno uvoze. Po svemu sudeći, postoje perspektive da samoborski branitelji ostvare još pokoji posao sličan ovome prvom, u koji se uključio i Poduzetnički centar Samobor.

S.S.

 
11.01.2003.

Akcija "Hrana za sve" na Žumberku

Kad se bratska srca slože...

Akcija

Krajem 2002. godine nastavljena je akcija Drage Plečka i GO DC Samobor, koja je počela besplatnom podjelom pekarskih proizvoda siromašnijim stanovnicima Samobora i okolice. Ovoga puta, Franjo Grgurić, vlasnik Hotela Lavica donirao je 50 ručkova za Žumberčane, a u župu vlč. Mile Vranešića su poklone odvezli dogradonačelnik Drago Plečko i njegova supruga. Grgurić je i ranije sudjelovao u humanitarnim akcijama, te najavio da će to činiti i ubuduće. Dapače, akcija će postati stalnom odmah nakon Nove Godine.

S.S.

 
11.01.2003.

Pokrenut postupak smjenjivanja aktualnog samoborskog gradonačelnika

Adamek umjesto Groma?

Pokrenut postupak smjenjivanja aktualnog samoborskog gradonačelnika

"Zauzimanje za opće dobro, stožerni je etički princip, kojem slijedi i kojem stremi, u najboljoj tradiciji Stranke, i naša Gradska organizacija HSS-a. Već duže vrijeme pritom je naša dvojba bila pitanje: posluh vođi ili posluh savjesti?"

Tako počinje priopćenje za javnost koje je samoborski HSS odaslao javnosti na dan kada je po posljednji put ove godine zasjedalo Gradsko vijeće Grada Samobora, kojom je prilikom završen i najvažniji posao - donošenje proračuna.

Slijedi i nastavak u kojem je javnost upoznata s odlukom samoborskih haesesovaca da umjesto dosadašnjeg gradonačelnika Pavla Groma na to mjesto kandidiraju Žarka Adameka. Nadaju se da će u pokrenutoj proceduri Pavao Grom biti smijenjen, a da će partneri iz DC-a i SDP-a biti zadovoljni njihovom kombinatorikom.

Pravnik Žarko Adamek ima 34 godine i bio je kao član samoborskog HSLS-a tajnik Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva, prilikom svojevremenog rascjepa ostao je, s većinom samoborskih liberala u LS-u, a onda je iznenada, 2001. godine prešao u HSS i bio imenovan tajnikom u Ministarstvu obrta, malog i srednjeg poduzetništva, na čijem je čelu također član HSS-a Željko Pecek.

Robert Škiljan

 
11.01.2003.

Predblagdanski domjenak Gradskog poglavarstva

Ambiciozno u 2003. godinu

Predblagdanski domjenak Gradskog poglavarstva

Kao i svake godine, i ove je Gradsko poglavarstvo organiziralo domjenak za sve gradske institucije, ustanove, javna poduzeća, društvene i sportske organizacije, političke stranke i predstavnike mjesnih odbora. Iskorištena je prilika održavanja posljednje sjednice Gradskog vijeća u Hotelu Lavica, pa je u njemu spomenuti domjenak i priređen.

Gradonačelnik Pavao Grom podsjetio je prisutne na uspješnu proteklu godinu i ambiciozno planiranu 2003. U prilog takvoj tvrdnji podjetio je na upravo donesen Proračun Grada Samobora, koji bi trebao potaknuti izgradnju niz značajnih infrastrukturnih zahvata, ali i objekata društvenog standarda.

Uslijedila je zakuska, a prisutni su druženje iskoristili za razmjenu dojmova, ali i za političku kombinatoriku. Jer, tog je dana, 20. prosinca, javnost obaviještena da je samoborski HSS i službeno kao novog kandidata za samoborskog gradonačelnika ponudio Žarka Adameka. Po svemu sudeći, početak 2003. godine biti će buran.

Robert Škiljan

 
11.01.2003.

Pripadnici 151. samoborske brigade okupili su se krajem godine

Poželjeli si sve najbolje za Božić i Novu godinu

Pripadnici 151. samoborske brigade okupili su se krajem godine

Među mnogobrojnim predblagdanskim domjencima i priredbama koje su priređivane u posljednjim danima 2002. godine, a koje je teško bilo sve popratiti, nezaobilazan je svakako bio onaj 151. samoborske brigade. U restoranu smještenom u prizemlju Garni hotela okupili su se brojni pripadnici 151. brigade, kako bi si poželjeli sreću, zdravlje i više uspjeha u godini koja dolazi. Zahvaljujući agilnom predsjedniku udruge koja okuplja veterane iz samoborske brigade, Jurici Rešetaru - Jurku, odaziv je bio više nego dobar.

Veterane je pozdravio je i predsjednik Časničkog zbora Rozarijo Rozga, poželjevši svim prisutnima i njihovim obiteljima sve najboljke povodom nastupajućih blagdana.

Naravano, domjenak su pohodili i ratni zapoovjednici brigade Adolf Paar i Josip Mahović, a prepričavanju ratnih dogodovština nije bilo kraja.

Bila je to prilika i za prisjećanje na one koji su kao pripadnici 151. brigade 1991. krenuli u rat, ali nisu imali tu sreću da dožive i njegov kraj. Zbog toga ovakvi susreti za sve preživjele iz 151. imaju još veći značaj, a njihova je povezanost na određeni način čuva uspomenu na poginule.

Robert Škiljan

FOTO: Ratni zapovjednici brigade Josip Mahović, Adolf Paar i Josip Dugandžić s predsjednikom Udruge vetarana iz 151. samoborske brigade

 
11.01.2003.

Pokrenut Međunarodni centar za razvoj kadrova

Znanje - najvrjedniji kapital!

Pokrenut Međunarodni centar za razvoj kadrova

Na press konferenciji, održanoj 17. prosinca u Poduzetničkom centru u Bregani, predstavljen je Međeunarodni centar za razvoj kadrova, čiji su pokretači Poduzetnički centar Samobor i Razvojni centar Brežice.

O radu spomenutog centra i njegovom značaju za samoborsko gospodarstvo, ali i regionalni razvoj, pisat ćemo u narednim brojevima Samoborskog glasnika, a ovdje spomenimo da su skupu prisustvovali glavni direktor IBM Hrvatska Ivan Vidaković, voditeljica školovanja IBM Hrvatska Rada Meznerić, direktorica Instituta za razvoj menagmenta Hrvatske udruge poslodavaca Lejla Pašalić, voditelj programa edukacije HUP-a Željko Orsag, direktor Razvojnog centra Brežice Tone Horžen, v.d. direktora Poduzetničkog centra Samobor Miljenko Bošković, te predstavnici Grada Samobora, zamjenik gradonačelnika Marijan Lukšić, te član Gradskog poglavarstva i član NO PC Samobor Adolf Paar.

Svi prisutni složili su se oko jednog: znanje je najvrjedniji kapital i novoosnovani centar trebao bi biti pravi poticaj njegovom sticanju.

R.Š.

FOTO: Inicijatori osnivanja međunarodnog centra za razvoj kadrova: Tone Horžen i Miljenko Bošković

 
11.01.2003.

Kraj godine prilika je za pokazivanje naučenog

Mali folkloraši DV Grigor Vitez oduševili ponosne roditelje

Kraj godine prilika je za pokazivanje naučenog

Blagdansko se ozračje osjeća, kako u gradu, tako i u prostorima koji dobar dio dana udomljuju samoborske mališane. Među njima su i dječji vrtići. Završetak godine i približavanje Božića i Nove godine prilika je da i najmlađi pokažu što su naučili.

U samoborskom Dječjem vrtiću Grigor Vitez nastupio je u srijedu, 18. prosinca, Dječji folklorni ansambl dječjeg vrtića Grigor Vitez i pjesmom i plesom zabavio sebe i ponosne roditelje.

S.S.

FOTO: Mali se folkloraši, pod vodstvom Tuše Zupan, nisu dali impresionirati izbirljivom publikom

 
11.01.2003.

Potpisani stipendijski ugovori

Ulaganje u znanje

Potpisani stipendijski ugovori

U uobičajeno vrijeme, pred božićnje i novogodišnje blagdane, u samoborskoj su Gradskoj vijećnici potpisani ugovori o stipendiranju, kojima Grad potpomaže školovanje darovitih učenika i studenata, ali i onih slabijeg imovnog statusa.

U ime Grada Samobora prisutnima se je obratio i ugovore potpisao gradonačelnik Pavao Grom, a više o spomenutim stipendijama i spisak svih stipendista objavit ćemo u idnarednom broju Samoborskog glasnika.

I.H.

 

Završena nagradna igra Poduzetničkog centra Samobor

Velike količine snježnih oborina blokirale sav promet

DC organizirao besplatni ručak za samoborske umirovljenike

Samoborski HSS počastio članove, simpatizere i kolege s političke scene

Završena još jedna, 8. akcija Zbogom oružje

Mavrović i Plečko zajedno na tržište?

Predblagdanski domjenak u Udruženju obrtnika Samobor

Samoborski hadezeovci u posjeti staračkom domu

Poljoprivredna zadruga branitelja ugovorila prvi posao

Akcija "Hrana za sve" na Žumberku

Pokrenut postupak smjenjivanja aktualnog samoborskog gradonačelnika

Predblagdanski domjenak Gradskog poglavarstva

Pripadnici 151. samoborske brigade okupili su se krajem godine

Pokrenut Međunarodni centar za razvoj kadrova

Kraj godine prilika je za pokazivanje naučenog

Potpisani stipendijski ugovori

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002