18.12.2003.

Dodijeljene zlatne plakete Hrvatske gospodarske komore

Nagrađeni: Suban d.o.o. i Nikola Petković

Dodijeljene zlatne plakete Hrvatske gospodarske komore

17. je prosinca u velikoj dvorani Hrvatske gospodarske komore održana svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK Zagreb na kojoj su dodijeljene zlatne plakete za najuspješnije gospodarstvenike u prethodnoj godini.

Prije dodjele zlatnih plaketa prisutnima se obratio dr. Zlatan Fröhlich koji je uputio čestitke nagrađenima i rekao da je uvjeren da će nagrade biti poticaj za nove poslovne uspjehe i uspješnu daljnju suradnju sa zagrebačkom Komorom.

U konkurenciji velikih trgovačkih društava zlatnu plaketu dobili su tvrtka Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba i tvrtka Veterina iz Rakovog Potoka, inače Plivina kompanija kćer i jedan od najvećih proizvođača veterinarskih proizvoda u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

U konkurenciji srednjih trgovačkih društva zlatne plakete dobili su tvrtke Eurocable iz Zagreba i Funda iz Zaprešića.

U konkurenciji malih trgovačkih društva nagrade su osvojili tvrtke Ant iz Zagreba i Suban iz Samobora. Tvrtki Suban je osnovna djelatnost uzgoj, sakupljanje, otkup, prerada, proizvodnja i prodaja ljekovitog bilja. Tvrtka se inače, šireći svoj asortiman ponude i zbog ograničenog radnog prostora, preselila iz Manje Vasi u Strmec.

U konkurenciji inovatora nagrade su osvojili član Ina grupe Maziva – Zagreb, a s područja Zagrebačke županije, dobitnik je ponovo Samoborac – Nikola Petković. On je izumio Polisan, višestruki nastavak za usisavač prašine, te je s njim na Britanskom sajmu inovacija 2003. godine odnio prestižnu titulu najboljeg sudionika izvan Velike Britanije. No, i njegov drugi izum, Držač računala – Delta PC, na istome je sajmu postigao veliki uspjeh. Dakle, nakon brojnih međunarodnih nagrada, Petković je dobio i zlatnu plaketu HGK.

Mladen Sirovica

FOTO: Dobitnik nagrade u konkurenciji malih trgovačkih društva - tvrtka Suban iz Samobora

 
18.12.2003.

Prezentacija Fonda za hrvatske branitelje

Kako do udjela u javnim poduzećima

Prezentacija Fonda za hrvatske branitelje

U organizaciji Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata ogranka Samobor i Sveta Nedelja 15. prosinca je u prostoru Poduzetničkog centra Samobor održana prezentacija Fonda za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Predsjednik samoborskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Stjepan Jelić rekao je da će se putem ove prezentacije branitelje uputiti u program koji bi im pomogao da se uključe u poduzetničke aktivnosti.

Samoborski gradonačelnik Žarko Adamek ustvrdio je da Samobor čini mnogo kako bi štitio dignitet branitelja, a najnoviji pokazatelji toga su tendencije imenovanja ulica i trgova prema poginulim braniteljima ili brigadama u kojima su se borili Samoborci.

Direktor Poduzetničkog centra Samobor Miljenko Bošković rekao je da se ostvaruje suradnja sa Zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom obrane Republike Hrvatske kako bi se izradili projekti koji bi pomogli braniteljima da pronađu posao.

Zatim je Petar Lovrić, član Upravnog odbora Fonda za hrvatske branitelje, pobliže objasnio funkcioniranje Fonda. Lovrić je konstatirao da će se u koordinaciji s hrvatskom Vladom omogućiti braniteljima da postanu vlasnici udjela od 7 posto u javnim poduzećima kao što su INA, HT i HEP, te je dodao da su to, osim duhanskih, u ovom trenutku najkvalitetnije dionice na našem tržištu. Lovrić je napomenuo da je cilj branitelja da pokažu da nisu ušli u rat zbog privilegija, ali i da skinu negativan predznak s pojma branitelj. Članstvo u Fondu će biti omogućeno svim braniteljima neovisno o tome da li iz rata nose fizičke ili psihičke poteškoće.

Hoće li ovaj Fond uistinu pomoći braniteljima ili će se njime ponovo okoristiti oni koji su branili domovinu u lokalnim barovima ili zapadnoeuropskim metropolama, zasada je teško reći. Nadajmo se samo da se situacija neće rasplesti onako kako je jedan branitelj primijetio, a to je da je ovaj Fond prodavanje magle u kojem većina stvari visi u zraku i ništa u njemu nije egzaktno i sigurno.

Mladen Sirovica

 
18.12.2003.

Godišnja skupština Podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Samobor

Povjerenik - Zoran Perović

Godišnja skupština Podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Samobor

12. prosinca održana je u Hotelu Lavica u Samoboru Godišnja skupština Podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Samobor čiji članovi dolaze iz redova zaposlenika Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, Državne geodetske uprave, Državnog inspektorata, upravnih odjela i gradskih službi Grada Samobora, te Općine Sveta Nedelja, a kojih je ukupno 73.

Tijekom prošle godine, kao i ranije, Podružnica je ostvarila niz zapaženih aktivnosti, među kojima se kao najznačajnije ističu organizacija malonogometnog Uskrsnog turnira 2003. Samobor, sudjelovanje na IX. sindikalnim športskim susretima u Šibeniku, te potpisivanje Kolektivnog ugovora za zaposlenike upravnih odjela i gradskih službi Grada Samobora. Također, Podružnica je u više navrata bila suočena s potrebom zaštite zaposleničkih prava svojih članova, pa su tako upravo ovih dana Općinskom sudu u Samoboru proslijeđene tužbe prema Vladi RH zbog neisplate dara za djecu i božićnica za 2000. godinu, nakon višekratnog oglušivanja Vlade kao poslodavca da postupi prema odredbama tada važećeg Kolektivnog ugovora.

Obzirom da je ovogodišnja Godišnja skupština ujedno bila i izborna, pored usvajanja izvješća o radu i financijskog izvješća, Skupština je potvrdila izbor članova upravljačkih tijela Podružnice, te podržala prijedlog o povjereniku podružnice, koju bi dužnost i u sljedećem razdoblju trebao obnašati Zoran Perović, a o čemu će konačnu riječ dati prvi sastanak povjereništva u novom sazivu.

Nakon službenog dijela, u ugodnom ambijentu pivnice Hotela Lavica, te uz zvuke ove večeri posebno dojmljivog dua "Step by step", sindikalci su proveli nekoliko ugodnih sati u zajedničkom druženju, a krunu zabavnog dijela je predstavljalo izvlačenje zgoditaka prigodne tombole. Glavnu nagradu, televizor u boji, dobila je zaposlenica Državne geodetske uprave Mirjana Horvat, dok je vrijednu sponzorsku nagradu jednogodišnje pretplate na Samoborski glasnik osvojio Siniša Vilić iz Ureda državne uprave.

I.H.

 
18.12.2003.

Dodjela nagrada Zagrebačke županije

Samobor drugi, Zver prvi!

Dodjela nagrada Zagrebačke županije

12. prosinca u Crvenom su salonu zagrebačkog Hotela International dodijeljene godišnje nagrade i priznanja u ekološko – edukativnim akcijama Volim Hrvatsku i Zeleni cvijet. Akcija Volim Hrvatsku je projekt Hrvatske turističke zajednice i sustava turističkih zajednica Republike Hrvatske kojim se potiču aktivnosti na programima zaštite okoliša i očuvanja zdrave životne sredine. Njen potprojekt pod nazivom Zeleni cvijet ima za cilj podići opći nivo kvalitete životnog prostora u kontinentalnim dijelovima Republike Hrvatske.

U projektu Zeleni cvijet nagradu za najbolje uređeni grad u Zagrebačkoj županiji dobila je Velika Gorica. Samobor je drugi najbolje uređeni grad Zagrebačke županije, dok je treće mjesto zauzeo Zaprešić. U kategoriji za najbolje uređeni gradski ili mjesni trg, gradski trg u Samoboru osvojio je prvo mjesto ispred trgova u Velikoj Gorici i Zaprešiću. U konkurenciji za najbolju benzinsku postaju Zagrebačke županije, prvo je mjesto osvojila Benzinska postaja Horvat – Zver iz Samobora. Samoborci su ostvarili uspjehe i u kategoriji za najbolji gospodarsko – poslovni objekt gdje je Hotel kavana Livadić osvojio treće mjesto, te u konkurenciji za najbolji Turističko – informativni centar gdje je Samobor osvojio prvo mjesto ispred Velike Gorice i Zaprešića. Treba reći da je za najbolji županijski vrtić prograšen Dječji vrtić Slavuj iz Strmca, te da je obitelj Rukavina iz Svete Nedelje osvojila drugo mjesto u kategoriji najboljih okućnica privatnih kuća.

U projektu Volim Hrvatsku dodijeljene su nagrade u pet kategorija i to za: dokumentarnu najfotografiju onečišćenja ili onečišćivača Zagrebačke županije, umjetničku najfotografiju onečišćenja ili onečišćivača Zagrebačke županije, likovne radove polaznika dječjih vrtića Zagrebačke županije, likovne radove polaznika osnovnih škola Zagrebačke županije i literarne radove polaznika osnovnih škola Zagrebačke županije.

Ariana Noršić iz Samobora je s fotografijom pod nazivom Izvan svog vremena 1 osvojila treće mjesto u kategoriji dokumentarnih najfotografija onečišćenja i onečišćivača Zagrebačke županije. Ista je autorica s fotografijom pod nazivom Detalj prošlosti 1 osvojila drugo mjesto u kategoriji umjetničkih najfotografija onečišćenja ili onečišćivača. Goran Plavšić, učenik osmog razreda Osnovne škole Sveta Nedelja, je s radom pod nazivom Makovi u polju osvojio treće mjesto u kategoriji likovnih radova polaznika osnovnih škola.

Mladen Sirovica

 

Dodijeljene zlatne plakete Hrvatske gospodarske komore

Prezentacija Fonda za hrvatske branitelje

Godišnja skupština Podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Samobor

Dodjela nagrada Zagrebačke županije

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002