22.09.2003.

Europska noć šišmiša

Šišmiši - korisna i ljupka stvorenja

Europska noć šišmiša

U povodu Europske noći šišmiša, 19. rujna u maloj dvorani POU Samobor održano je predavanje Šišmiši – gospodari tmine. U organizaciji Javne ustanove Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje predavačica je bila njihova djelatnica Zrinka Mesić. Uvodnim predavanjem upozorila je slušatelje kako šišmiši, usuprot proširenom mišljenju, nisu štetne, već naprotiv, vrlo korisne životinje. Šišmiši se, naime, hrane noćnim kukcima i miševima i na taj način su vrlo značajna karika u održavanju ravnoteže u prirodi. Tek nekoliko vrsta šišmiša hrani se krvlju životinja, a te vrste ne žive na našem kontinentu već u Americi. Upoznala je nazočne i s načinom života šišmiša. Poslije predavanja svi nazočni zaputili su se uzvodno uz potok Gradnu sve do Vugrinščaka, gdje su u prirodnom ambijentu promatrali i slušali zvukove koje ispuštaju šišmiši. Ovo nadasve zanimljivo predavanje bilo je popraćeno s već ustaljeno premalim brojem posjetitelja. Sljedeći dan je u Eko-centru Slani Dol održana dječja radionica Izrada kućica za šišmiše.

T.M.

 
22.09.2003.

Hrvatski savez zadruga na Zagrebačkom velesajmu

Novi uzlet zadrugarstva

Hrvatski savez zadruga na Zagrebačkom velesajmu

Na Zagrebačkom je velesajmu predstavljena Poljoprivredno – stočarsko – voćarska zadruga Samobor i to u sklopu Hrvatskog saveza zadruga. Hrvatski savez zadruga je po prvi put ujedinio rad svih zadruga, te su bili zajedno izloženi radovi svih zadruga kojih trenutačno ima nešto manje od 900. U Hrvatskom savezu zadruga smatraju da je to ujedinjenje bio pravi potez i svjesni su da je njihov štand bio jedan od najposjećenijih na cijelom Velesajmu. Iako je od svih zadruga 60 posto poljoprivrednih, razvijaju se i obrtničke, stambene i štedno-kreditne zadruge. To i je jedan od glavnih ciljeva okupljanja zadruga, pri čemu se želi postići ravnomjeran razvoj svih zadruga.

Predsjednik Hrvatskog saveza zadruga Božidar Bartolić naglasio je da ovaj projekt ne bi uspio bez pokroviteljstva Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, koje je u ukupnoj financijskoj konstrukciji sudjelovalo sa 30 posto. S istim je financijskom udjelom sudjelovao i Hrvatski savez zadruga, a preostalih 40 posto sredstava uložile su one zadruge koje su bile izložene na štandu. Bartolić je napomenuo da je potrebno u javnosti promijeniti predodžbu koja postoji o zadrugama još iz vremena socijalizma, te je rekao da će Hrvatski savez zadruga sljedeće godine sudjelovati na četiri domaća sajma i jednom međunarodnom.

Poljoprivredna zadruga Samobor predstavila se s programom izobrazbe za uzgajivače ljekovitog i aromatičnog bilja, te kozarstvom i pčelarstvom.

Mladen Sirovica

FOTO: Predsjednik Hrvatskog saveza zadruga Božidar Bartolić

 
22.09.2003.

Stvaranje Samoborske salame kao robne marke Zagrebačke županije

Sačuvati i oplemeniti tradicijske vrijednosti

Stvaranje Samoborske salame kao robne marke Zagrebačke županije

U Gradskom podrumu u samome centru Zagreba predstavljen je u subotu, 20. rujna, projekt kojim Zagrebačka županija, Grad Samobor i Udruga Zlatna šajba afirmiraju Samoborsku salamu kao prepoznatljiv proizvod Zagrebačke županije. Sufinancijer projekta od ove je godine i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva. Sam projekt predstavljen je pod visokim pokroviteljstvom ministra poljoprivrede i šumarstva Božidara Pankretića koji mu je dao punu podršku rekavši da je potrebno cijeniti tradicionalne vrijednosti. Naglasio je da je Ministarstvo u suradnji sa Svjetskom bankom prije četiri godine pokrenulo projekt Primijenjena istraživanja u poljoprivredi koji se sastoji od 46 projekata, među kojima je i promocija Samoborske salame.

Potpredsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč rekao je da je to neprofitna Udruga koju su osnovali entuzijasti koji nastoje očuvati tradicionalne vrijednosti i promovirati tradicionalne proizvode. Viduč je naglasio da Salamijada mora biti prepoznatljivi dio samoborske turističke ponude.

U ime Grada Samobora nazočne je pozdravio potpredsjednik Gradskog vijeća Feliks Škiljan koji je kazao da su Samoborci tradicionalni proizvođači hrane koji prenose recepte s koljena na koljeno.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je da su na ovom projektu sudjelovali znanstvenici i stručnjaci s područja mesne prerađevine i marketinga.

Pročelnik Odjela za poljoprivredu i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Krajičković govorio je o financijskoj strani projekta, pa je tako rekao da je za projekt Samoborska salama Zagrebačka županija izdvojila 250.000 kn, Grad Samobor 150.000 kn, a Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva 232.000 kn.

Bili su predstavljeni i novi proizvođači poput Miljenka Perkovića, koji proizvodi sedam vrsta voćne rakije.

Mladen Sirovica

FOTO: Salama, kao prepoznatljiv samoborski proizvod, bila je tražena već na promociji

 
22.09.2003.

12. obljetnica mobilizacije 151. samoborske brigade

Počast poginulim sugrađanima

12. obljetnica mobilizacije 151. samoborske brigade

Udruga branitelja 151. samoborske brigade obilježila je 18. rujna dvanaestu obljetnicu mobilizacije 151. brigade Hrvatske vojske, te odala počast poginulim braniteljima.

Prije polaganja vijenaca, na Trgu kralja Tomislava prikazana je projekcija slika i dokumenata koji pokazuju ratni put 151. samoborske brigade.

Nakon toga se braniteljima odala počast u Parku domovinske zahvalnosti kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Juro Rešetar rekao je da je izuzetno važno sjećati se onih koji su dali život za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu, jer je to najviše što pojedinac može dati. Na polaganju vijenaca su nastupile popularne Samoborke, vokalni ansambl kojim je ravnao Siniša Leopold. Nakon toga je u župnoj crkvi svete Anastazije održana i sveta misa za poginule branitelje.

Program je nastavljen na Trgu kralja Tomislava, a uveličala ga je svojim nastupom Gradska glazba Samobor.

Zatim je okupljene pozdravio brigadir Josip Mahović, jedan od zapovjednika 151. samoborske brigade. Mahović je pozvao borce iz 151. brigade da se aktiviraju oko monografije koja bi trebala mladima prikazati ratna iskustva i omogućiti im da iz nje uče.

Stožerni general Rozarijo Rozga, danas HDZ-ov gradski vijećnik, spomenuo je bitke koje je 151. brigada vodila na području Novske gdje su pale i prve žrtve u mjestu Trokut, koje Samoborci svake godine posjećuju kako bi odali počast poginulim sugrađanima.

Načelnik Općine Sveta Nedelja Krunoslav Markovinović izrazio je suosjećanje s obiteljima poginulih branitelja, te je rekao da vjeruje da će Hrvatska uskoro biti uspješna i u smislu kvalitetnog života njenih građana. Potpredsjednik samoborskog Gradskog vijeća Feliks Škiljan je iskazao zahvalnost braniteljima što su ostvarili višestoljetnu težnju Hrvata, te je kazao kako će se Grad Samobor potruditi da im se oduži na adekvatan način.

Mladen Sirovica

 
22.09.2003.

HNS-ova kampanja za mlade u politici

Animirati mlade za politiku!

HNS-ova kampanja za mlade u politici

Mladi članovi Hrvatske narodne stranke organizirali su na Trgu kralja Tomislava u Samoboru kampanju kojom se zalažu za aktivnije sudjelovanje mladih u politici. Kao glavni ciljevi kampanje, osim animiranja mladih za društveno - politička zbivanja, naznačeni su medijska promocija HNS-a kao stranke koja se zalaže za interese mladih, te predstavljanje HNS-ovih projekata. Također smatraju da je važna tolerancija, uzajamno poštovanje i razumijevanje među mladima, te izgradnja povjerenja između mladih i društveno-političkih institucija kroz veću uključenost mladih u procese odlučivanja i veći politički utjecaj na svim razinama.

Mladi HNS-a odredili su i teme za koje će se zalagati u sklopu programa, a tu primarno mjesto zauzimaju intenzivnije ulaganje u obrazovanje, rješavanje stambenih problema mladih i profesionalizacija vojske.

Predstavljen je i projekt Opće društvene informatizacije koji uključuje osiguravanje sredstava, nabavu i instalaciju računalne i programske opreme, te mogućnost povezivanja na Internet za sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj u periodu od dvije do tri godine. Mladi HNS-a ističu da je osnovna škola jedna od najvažnijih stepenica u razvoju i socijalnom odgoju pojedinca, te smatraju da je to pravo mjesto da mladi dođu u dodir s informatikom i da se zainteresiranima omogući bavljenje tom djelatnošću u njenom čitavom spektru.

Dio kampanje vezan je i uz projekt – Edukacijom protiv droge. Naime, HNS-ovci iskazuju štetnost droge zvane ˛ecstasy˛, koju su u prošlosti koristili čak i pojedini psihijatri zbog ˛poboljšanja socijalnog kontakta˛, ali je kasnije utvrđeno da ta opojna droga ne sadrži niti jedno terapijski korisno svojstvo.

Mladen Sirovica

 
22.09.2003.

Pronađeni ostaci iz Drugog svjetskog rata

Kosti iz Gajeve - životinjskog porijekla!

Pronađeni ostaci iz Drugog svjetskog rata

U Policijskoj postaji Samobor održana je press konferencija povodom pronađenih predmeta koji potječu iz vremena Drugog svjetskog rata. Naime, u Gajevoj ulici u Samoboru, u dvorištu poznatog fizičara Vladimira Paara, 8. rujna pronađene su tri kacige, dvije čahure, novčić i kosti životinjskog podrijetla, za koje se pretpostavlja da pripadaju većem preživaču, vjerojatno kravi.

Djelatnik Vojnog muzeja Zagreb Siniša Pogačić rekao je da će pronađeni predmeti biti u stalnoj postavi Vojnog muzeja, a zatim ih je i pobliže opisao. Kacige su prilično oštećene korozijom, ali imaju vidljive znakove poput kukastoga križa koji dokazuju da su iz doba Trećega Reicha. Kovanica od deset pfenniga je iskovana u Dresdenu i to na samome kraju rata, s obzirom da je ta emisija novca bila u uporabi tek od sredine 1945. godine.

Nakon toga je Damir Smjerog, zamjenik načelnika krim policije, potvrdio da je dobivena dojava od anonimnog izvora koji tvrdi da se na području Bobovice između dva makadamska puta nalazi masovna grobnica površine 4x4 ili 5x5 m. Smjerog je rekao da je potrebno pričekati odobrenje Državnog odvjetništva, pa će se tada početi s eventualnom ekshumacijom na području Bobovice.

Mladen Sirovica

 

Europska noć šišmiša

Hrvatski savez zadruga na Zagrebačkom velesajmu

Stvaranje Samoborske salame kao robne marke Zagrebačke županije

12. obljetnica mobilizacije 151. samoborske brigade

HNS-ova kampanja za mlade u politici

Pronađeni ostaci iz Drugog svjetskog rata

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002