08.03.2003.

Predstavljen program "Što možemo učiniti za lokalnu zajednicu"

AED u Samoboru

Predstavljen program

U četvrtak, 6. ožujka 2003. američka organizacija Academy for Educational Development (AED) u Gradskoj je vijećnici predstavila program CroNGO. Spomenuti program pod nazivom "Što možemo učiniti za svoju lokalnu zajednicu?" nudi financijsku pomoć nevladinim organizacijama (NVO) i lokalnim građanskim inicijativama (LGI). Sve što NVO ili LGI treba napraviti je uočiti problem lokalne zajednice i prema uputstvima koja se nalaze na www.aed.hr napisati projektni prijedlog za odobrenje novčanog iznosa. Program AED-a predstavila je, zajedno s predstavnikom spomenute organizacije, Irena Slunjski, a za cijelu Hrvatsku odobren je novčani iznos od 1,853.000 dolara, od kojih je polovica već utrošena.

AED je do sada financirao sedamdesetak NVO-a i LGI-a. Prema planu i programu CroNGO bi trebao trajati sve do listopada 2004., do kad se planira potrošiti čitav iznos.

Rokovi za predaju projekata su do 30. travnja ove godine, a nakon toga, a u ponovljenim natječajima (ukoliko ostane sredstava) 31. srpnja. i 31. listopada.

T.K.

 
08.03.2003.

Samoborski obrtnici raspravljali su o generalnom urbanističkom planu Grada Samobora

Imaju što reći!

Samoborski obrtnici raspravljali su o generalnom urbanističkom planu Grada Samobora

U Udruženju obrtnika Samobor održana je rasprava o novom Generalnom urbanističkom planu grada Samobora, koji je pred donošenjem. Samoborski obrtnici nisu bili zadovoljni nekim rješenjima predviđenim tim planom, a imali su i neke svoje prijedloge. Raspravi su prisustvovali ing. Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba, te zamjenik gradonačelnika Marijan Lukšić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Tomo Gvozdanović.

Zbog kompleksnosti problema i brojnih primjedbi formirana je komisija koja bi trebala izraditi prijedloge zaključaka. U nju su imenovani Zoran Legac, Mladen Prčić, Miroslav Ivanščak i Zlatko Lehpamer.

Za nadati se je da će navedena rasprava biti vrijedan doprinos novom Generalnom urbanističkom planu grada Samobora, jer, ne treba posebno napominjati, samoborski obrtnici o tome zaista imaju što reći.

Ivica Horvat

 
08.03.2003.

Nastupom Parnog valjka završen 177. Samoborski Fašnik

Spaljen Princ Fašnik

Nastupom Parnog valjka završen 177. Samoborski Fašnik

U utorak, 4. ožujka, presudom koja je nedvojbeno ukazala na njegovu krivicu, Princ Fašnik spaljen je nakon već uobičajene procedure suđenja. Tom je ritualnom činu svjedočilo nekoliko tisuća ljudi, koji su u potpunosti ispunili glavni samoborski trg i sve prilazne ulice i trgove. Vrijeme u kojem je zajedno sa Sucem, Srakom, Fiškalom i svim njihovim maskiranim podanicima vladao Slobodnom Fašničkom Republikom neumitno je prošlo.

Desetak je dana Samobor živio pod maskama, a deseci tisuća ljudi, pod maskama i bez njih, svakog su ga vikenda preplavljivali i s entuzijazmom preuzimali njegov fašnički duh i navade.

Prije procedure suđenja i spaljivanja glavnom su pozornicom prodefilirale najuspjelije maske iz proteklih fašničkih večeri, a produdbeno je povjerenstvo ocijenilo da je najuspješnija pojedinačna maska Kralj kuruze, svojevrsna parodija na "jugoistočne narodnjačke napjeve". Konkurencija je bila žestoka, jer su i drugonagrađeni Internet caffe, a i trećenagrađeni Janez izazvali oduševljenje publike.

Od grupnih je maski najboljom proglašen Hrvatski Narodni Kolaps, baletno prikazanje s dvadesetak osebujnih balerina i baletana. Valja spomenuti i drugonagrađenog Djeda mraza i njegove sobove, te Tri terora.

Od mjesnih je odbora najviše pokazao MO Celine svojim Vladinim Olimpijskim igrama, od kojih su se gledateljima posebno svidjela natjecanja u Razvlačenju radnika i Glavom kroz zid. Drugo mjesto osvojio je MO Konščica, dok su treće mjesto podijelili Otruševec, svojim prikazanjem SEZNE i Rude, zrakoplovnom lukom i pripadajućim zrakoplovom.

Nakon spaljivanja nesretnog Princa Fašnika uslijedio je već tradicionalni samoborski vatromet, a nakon toga - šećer na kraju - nastup Parnog valjka. Raspoloženje je doseglo vrhunac, zadnju je fašničku noć valjalo proslaviti i urezati u pamćenje.

Jer tko će izdržati do sljedećeg...

Stjepan Stanić

FOTO:

- Spaljivanje - tradicionalni završetak Princa Fašnika i Slobodne Fašničke Republike (gore)

- 1. nagrada u konkurenciji mjesnih odbora: Vladina olimpijada s Razvlačenjem radnika priskrbila je Mo Celine 50 tisuća kuna vrijedne komunalne radove (u sredini)

- 1. nagrada u konkurenciji grupnih maski: Hrvatski narodni kolaps (dolje)

 
08.03.2003.

Prije Fašnika u Samoboru svečano otvoreno prvo međunarodno FIS skijaško natjecanje u Hrvatskoj

Počeo Trofej vjeverica

Prije Fašnika u Samoboru svečano otvoreno prvo međunarodno FIS skijaško natjecanje u Hrvatskoj

Neposredno prije početka ovogodišnjeg Samoborskog fašnika svečano je otvorena još jedna velika priredba. Radi se o prvom skijaškom FIS natjecanju u Hrvatskoj, Trofeju vjeverica.

Prvo je natjecanje održano još 1994. godine, uz sudjelovanje nekoliko hrvatskih klubova i uz goste iz obližnje Slovenije. U kratkoj povijesti Vjeverice trofeje su na njoj osvajali svi danas vrhunski hrvatski skijaši, od Janice i Ivice Kostelića do Nike Fleiss i Ane Jelušić. Priznanje je to organizatorima, SKI klubu Samobor, a da i prije početka samog takmičenja mogu biti u potpunosti zadovoljni uspjehom ovogodišnje Vjeverice svjedoči i sudjelovanje mladih skijaša iz čak 18 zemalja.

Natjecanje je otvorila Nika Fleiss, najbolja sportašica Samobora i Zagrebačke županije, koja se je odmah nakon toga, zajedno sa svojim trenerom Slavišom Weinerom uputila u Innerkrems, na zadnje treninge prije Svjetskog juniorskog prvenstva u alpskom skijanju. Ove godine, treba li to uopće naglašavati, Nika na njega dolazi kao glavni favorit u slalomu.

Natjecanja na Trofeju vjeverica održavaju se u subotu i nedjelju na Sljemenu, a više o njima možete saznati na www.trofej-vjeverica.com.

 
08.03.2003.

Otvorena izložba izabranih radova priloga Samoborskom glasniku

13. prase: lucidno, šaljivo i zločesto

Otvorena izložba izabranih radova priloga Samoborskom glasniku

U maloj dvorani Hrvatskog doma otvorena je 20. veljače izložba izabranih radova 13. praseta, priloga Samoborskom glasniku, koji već 3 godine uveseljava čitateljstvo ovog dvotjednika.

Izložbu je otvorio ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, koji je napisao i recenziju objavljenu u prigodno tiskanom materijalu. "Radi se o lucidnom, šaljivom, iznenađujuće sentimentalnom, pametnom, ali i zločestom projektu", rekao je Milonjić, a na izložbi, koja je za mnoge bila pravo iznenađenje, bilo je svega, pa i originalnih pića iz Milonjićeve pecare, ovaj puta s prigodnim imenima i naljepnicama. Izložba je otvorena za vrijeme Fašnika i još je jedan doprinos toj velikoj turističkoj priredbi.

I.H.

FOTO: Autor 13. praseta Robert Škiljan i povjesničar umjetnosti Želimir Koščević

 
08.03.2003.

Grom podnio ostavku

Nova koalicija ili izbori?

Grom podnio ostavku

Višemjesečna kriza gradske vlasti rezultirala je na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora ostavkom gradonačelnika Pavla Groma. Povod za tu odluku bilo je neizglasavanje novog mandata tajniku Grada Samobora Dragi Kušiću, što je trebalo biti učinjeno na Gromov prijedlog. Razlozi proceduralne naravi (da o pozadini ne nagađamo) nagnali su dio koalicijskih partnera iz DC-a na blokiranje te odluke, a neusvajanje Dnevnog reda rezultiralo je prekidom sjednice i njenim zakazivanjem za naredni tjedan.

Spomenuta je sjednica bila prilika za izražavanje nezadovoljstva od strane opozicije, koja je aktualnu vlast proglasila nekompetentnom, a stalne sukobe unutar vladajuće koalicije prijetnjom stabilnosti Gradu Samoboru.

Jozo Grubeša tako je naglasio da je Klub vijećnika LS-HNS podržao donošenje proračuna i drugih strateških dokumenata pod uvjetom da se vlast konačno "sabere" i počne raditi na dobrobit grada i građana, a ne da vrijeme i energiju troši na međusobna prepucavanja. No, ti su krediti iskorišteni, vladajuća je koalicija nastavila po starom i vrijeme je da se razmisli o drugim mogućnostima koje bi rezultirale zdravijim odnosima.

Robert Škiljan

 
08.03.2003.

U Gradskoj vijećnici organizirano primanje za Niku i Frenkija

Bit će i svjetska prvakinja!

U Gradskoj vijećnici organizirano primanje za Niku i Frenkija

Nekoliko dana nakon što je cijela Hrvatska na Trgu bana Josipa Jelačića dočekala skijaše na spektakularnom dočeku, Samoborci su, preko svojih gradskih posrednika, ugostili Niku Fleiss s obitelji i Ivicu Franjka. Nika Fleiss je, kao što je poznato, osvojila osmo mjesto u svjetskom prvenstvu u St. Moritzu, a serviser skija Ivica Franjko Frenki je bio jedan od ključnih ljudi u ekipi Ivice Kostelića koji je na istom natjecanju osvojio zlatnu medalju.

- Još davno sam ocu Nike Fleiss, gospodinu Reneu, rekao da ćemo imati svjetskoga prvake. Eto, sada se potvrdilo da sam bio jako blizu, pa mi je to i dalje želja. Baš kao što mi je želja da Samobor, kojega je svojom pobjedom proslavila Nika, postane oslika St. Moritza - rekao je gradonačelnik Samobora Pavao Grom na prijemu kojega je u srijedu sa svojim suradnicima upriličio u Gradskoj vijećnici.

Nika Fleiss se zahvalila na svim čestitkama i bodrenjima Samoboraca dok se natjecala u St. Moritzu.

- Doček u Zagrebu je bio veličanstven, ali ovo ovdje mi ipak više znači, jer sam ovdje doma. Nadam se da ćemo se ove godine još koji puta naći - rekla je Nika Fleiss, pred kojom je još natjecanje u svjetskom juniorskom kupu, gdje žarko želi osvojiti zlatnu medalju.

Serviser skija Ivice Kostelića, Ivica Franjko Frenki zahvalio se na srdačnosti gradskih vlasti, ali im je zamjerio činjenicu što dosad nije asfaltirana Ulica Ise Velikanovića, gdje se nalazi njegov Ski - servis.

Na susretu gradskih vlasti, na kojemu je bilo i vodstvo Ski-kluba Samobor, te predsjednik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat, bilo je razgovora i o potencijalnim skijaškim terenima na području Samobora. Najveća pozornost se zasad posvećuje području Črnca u Rudama, na kojemu bi skijaška sezona mogla trajati sve do mjeseca svibnja.

Za očekivati je da bi svjetski uspjesi samoborskih skijaša mogli potaknuti izgradnju skijališta u neposrednoj blizini Samobora, kako bi se taj sport još više popularizirao među mladima.

S.S.

 

Predstavljen program "Što možemo učiniti za lokalnu zajednicu"

Samoborski obrtnici raspravljali su o generalnom urbanističkom planu Grada Samobora

Nastupom Parnog valjka završen 177. Samoborski Fašnik

Prije Fašnika u Samoboru svečano otvoreno prvo međunarodno FIS skijaško natjecanje u Hrvatskoj

Otvorena izložba izabranih radova priloga Samoborskom glasniku

Grom podnio ostavku

U Gradskoj vijećnici organizirano primanje za Niku i Frenkija

Arhiva 2003

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002