10.12.2003.

Preventivna edukacija protiv raka dojke

Bolje spriječiti...

Preventivna edukacija protiv raka dojke

U Dječjem vrtiću Grigor Vitez 3. je prosinca održana prezentacija pod nazivom Edukacijom protiv raka dojke. Prezentaciju su održale članice udruge Sonja Babić, Mirjana Savić i Nada Kovačević koje ovakvim akcijama educiraju žene između 50 i 60 godina za borbu protiv raka dojke. Udruga djeluje na razini cijele Hrvatske, a ima 1700 članica. Njene su predstavnice prije Samobora posjetile Sveti Ivan Zelinu i Ivanić Grad. Smisao ovakvih prezentacija je da žene saznaju kako voditi računa o sebi, a bit će im omogućen i besplatni pregled mamografom koji predstavlja posljednju riječ tehnike na tom području.

Treba reći da je predavanje održano u koordinaciji s Gradskom organizacijom SDP-a.

Mladen Sirovica

 
10.12.2003.

Turistička zajednica Grada Samobora

Nova Skupština - sve po starom!

Turistička zajednica Grada Samobora

Turistička zajednica ide dalje. Na isti način kao i do sada, a to je, kako je posljednjih godina već više puta konstatirano, a kako je ovaj put istakao i skupštinar Jurica Škiljan, "na rubu zakona". Ovaj se put radilo o konstituiranju nove Skupštine Turističke zajednice Grada Samobora, a problematično je bilo imenovanje skupštinara.

Naime, prema članku 21. Statuta Turističke zajednice Grada Samobora "Izbore za Skupštinu Zajednice raspisuje Turističko vijeće najkasnije 60 dana prije isteka mandata Skupštine Zajednice". Naravno, nikakvog raspisivanja izbora nije bilo, a skupštinari su "probrani" i imenovani odlukom Turističkog vijeća.

Na taj su način, ustvrdio je Jurica Škiljan, članovima Skupštine postale pravne osobe koje s turističkom djelatnošću nemaju nikakve veze, a zaobiđena su poduzeća kojima je turizam jedna od osnovnih djelatnosti. Osim toga, nije ispoštovan ni članak 18. Statuta TZ, koji jasno definira strukturu skupštinara, po kojoj, primjerice, dragovoljni članovi TZ sporazumno određuju četiri predstavnika u Skupštinu. "Bit će vremena da se oni naknadno uključe u rad Skupštine", rekao je predsjednik (bivši, sadašnji i budući) Franjo Grgurić, čime je jasno odaslao poruku i potvrdio ono što je svim prisutnima bilo jasno: najvažnije je sklepati Skupštinu i izabrati već pripremeljeno vodstvo - Turističko vijeće, a poslije se skupštinari mogu četiri godine zabavljati sami sa sobom kako im je već drago.

U skladu s tim bilo je i pismo predsjednika Nadzornog odbora Ivice Reščića, koje je, umjesto izviješća Nadzornog odbora, pročitao predsjednik Turističke zajednice Grgurić. No, umjesto da je pismo predano skupštinarima zajedno s ostalim materijalima i da so o njemu raspravlja, Grgurić ga je pročitao, uz istovremeno komentiranje nekih njegovih dijelova!

Sve je to nagnalo skupštinara Juricu Škiljana da ustvrdi kako Turističku zajednicu Grada Samobora pod hitno treba staviti pod upravni nadzor Ministarstva turizma, što će, kako je, odlazeći sa skupštine, zatražiti.

Sve se to nije nimalo dojmilo ostalih skupštinara (starih i novih), koji su, kako je već godinama uobičajeno, šutke izglasali sve dokumente, izviješća, i planove, a koji se, isto tako, već godinama prepisuju jedni od drugih.

Robert Škiljan

FOTO: Turistička zajednica po starom: hoće li upravni nadzor Ministarstva turizma uvesti reda?

 
10.12.2003.

Skijaška noć - tradicionalno okupljanje članova Ski kluba Samobor

Veseli uvod u skijašku sezonu

Skijaška noć - tradicionalno okupljanje članova Ski kluba Samobor

Kao i nekoliko godina prije, i ove je godine održana već tradicionalna skijaška zabava Ski kluba Samobor, okupljanje svih naraštaja samoborskih skijaša okupljenih oko spomenutog kluba. Jednom na godinu okupe se svi - oni mlađi, koji čine natjecateljski pogon, ali i oni kojima je skijanje i boravak na snijegu isključivo užitak i zabava. Prilika je to, ujedno, da se kroz nagradne igre i tombole prikupe sredstva za financiranje sportskog pogona, jer, poznato je, natjecateljsko skijanje iziskuje iznimno velika sredstva.

Skijaška je zabava ove godine održana u Grdanjcima, u Vilinskim jamama, a prigodni je program, u kojem su, u glazbenom dijelu nastupale Koale, vodio Mislav Maroević.

Vrhunac večeri bilo je, kako je već uobičajeno, izvlačenje tombole. Nagrade su bile raznolike, a između bicikla, PVC prozora, ribičkog pribora i pribora za aromaterapiju valja istaći vikend u Istri i sedmodnevni boravak u Tunisu sa safarijem. Ovo posljednje je bila i glavna nagrada, a osvojila ju je Lucija Petreković.

Na žalost, ni ove godine na skijaškoj zabavi nije bilo onih najboljih - Nike Fleiss, Ivana Olivarija i Roka Cvetkovića, koji su odrađivali svoje sportsko - skijaške obveze diljem svijeta.

Zima je pred vratima, dolazi vrijeme snijega i skijanja, a do sljedećeg okupljanja veselih članova Ski kluba Samobor valjda neće trebati čekati još cijelu godinu.

R.Š.

FOTO: Sanja Stropar, predsjednica Ski kluba Samobor na ulazu je dočekala familije Grgečić i Fleiss, te velikog skijaškog entuzijasta Romana Olivarija

 
10.12.2003.

Otvorena nova prodavaonica suvenira

Dobar početak

Otvorena nova prodavaonica suvenira

Epitet turističkog mjesta kakvim se Samobor diči treba i opravdati. Iako se čini da, što nemarom, što nebrigom, a ponajviše neznananjem i nesposobnošću "odgovornih" Samobor sve više gubi dah u utrci za svakim mogućim gostom ili posjetiteljem, još je uvijek najomiljenija izletnička destinacija u okolici Zagreba. Zbog toga svaki napor u otkrivanju i osmišljavanju novih sadržaja koji će Samobor nanovo potvrditi kao turističko mjesto valja pohvaliti.

Najnoviji takav pomak moglo bi značiti i otvaranje prodavaonice suvenira u samom centru Samobora, u Stražničkoj ulici, gdje se je 29. studenog okupio velik broj osoba iz javnog života Samobora, kako bi razgledali taj novootvoreni prostor, te prokomentirali aktualnu društvenu zbilju i klimu u našem gradu.

Iz izloženog u omalenom prostoru vidljivo je da će osnovni problemvlasnika Jurice Škiljana biti potraga za originalnim samoborskim suvenirom, predmetom koji će svojim oblikovanjem podsjećati na samoborsku povijesno - kulturnu tradiciju i autentični ambijent. Za to sasvim sigurno nije dovoljno aplicirati samoborski grb na bilo kakav predmet uporabne ili ukrasne vrijednosti, već su za to potrebni razlog i koncepcija. Bilo je vidljivo da će baš to biti problem vlasnika, budući da samoborski suvenir jednostavno - ne postoji. Istina, kao suvenir mogu poslužiti i predmeti koji se proizvode u samoborskim tradicijskim obrtima kao što su brušeni kristal, licitari, muštarda i bermet, ali, jednostavno, to još nije to. Svjestan je toga i vlasnik, pa se je za nadati da će uskoro na policama suvenirnice umjesto drvenih konfekcijskih dosjetki, koje sasvim simpatično djeluju na nekom od sajmišnih štandova prigodne prodaje, zasjati i neka kreacija dostojna grada u kojem se nalazi.

No, za to u svakom slučaju treba vremena, a ozbiljne nakane Škiljan je pokazao izlaganjem i puštanjem u prodaju kultnog Langa, knjige nezaobilazne za svako ozbiljnije bavljenje Samoborom, njegovom kulturom i poviješću.

Zbog svega toga novootvorenoj prodavaonici suvenira treba zaželjeti lijepu budućnost i izbjegavanje zamke koja se zove - svaštarenje.

Jer, to već imamo.

Ivica Horvat

FOTO: Jurica Škiljan, vlasnik novootvorene prodavaonice suvenira, sa štapom - dosjetkom za one koji se u predahu napornog planinarenja vole okrijepiti kapljicom žestokog

 

Preventivna edukacija protiv raka dojke

Turistička zajednica Grada Samobora

Skijaška noć - tradicionalno okupljanje članova Ski kluba Samobor

Otvorena nova prodavaonica suvenira

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002