06.12.2003.

U društvo znanja s Hrvatskom narodnom strankom

Kako dostići skandinavske zemlje?

U društvo znanja s Hrvatskom narodnom strankom

U maloj dvorani Hrvatskog doma, 21 listopada, predstavljen je HNS-ov program za preobrazbu visokog obrazovanja i znanosti pod nazivom U društvo znanja s HNS-om. Program je predstavio njegov autor Pero Lučin, prorektor Riječkog sveučilišta.

Lučin je rekao da se u Europi sve više provodi novi model visokog obrazovanja koji je utvrđen procesom pod nazivom Bolonjska deklaracija, a čiji je cilj harmonizirati visoko obrazovanje.

Lučin je iznio i konkretne brojčane podatke prema kojima je vidljivo da skandinavske zemlje u Europi prednjače obrazovanošću, jer imaju minimalno 30 posto radnoaktivnog stanovništva koje ima barem višu stručnu spremu. U Hrvatskoj se ta brojka kreće oko 15 posto, a cilj ovoga programa je da se ta brojka približi zemljama Europske unije.

Prorektor Lučin je zatim iznio i četiri prioritetna cilja znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj do 2008. godine. To su: sveukupni razvoj, sveučilišna autonomija, uklapanje u europske kriterije i unapređenje kvalitete. Lučin je dodao da bi Hrvatska trebala primijeniti finski model visokog obrazovanja koji bi donio najbrži i najkvalitetniji napredak.

Mladen Sirovica

 
06.12.2003.

Zlatna šajba uselila u nove prostorije

Salame od sada iz Perkovčeve

Zlatna šajba uselila u nove prostorije

Samoborska udruga Zlatna šajba, najpoznatija po svojem dugogodišnjem organiziranju Samoborske salamijade konačno je dobila i svoje prostorije. Krov nad glavom i mjesto za dalnji rad pronašli su, uz pomoć Grada Samobora, u Perkovčevoj ulici, u dvorištu u neposrednoj blizini Katastra i poslovnice Riječke banke.

Skromnoj svečanosti otvaranja prostorija prisustvovali su samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, predsjednik Turističke zajednice Zagrebačke županije i član Poglavarstva Zagrebačke županije Vlado Horina i tajnik Ministarstva za poljoprivredu i šumarstvo Ivan Pavičić.

Pozdravljajući prisutne, predsjednik udruge Zlatna šajba Vlado Trčak svima je zahvalio na podršci koju udruga ima u svom radu, a posebno je istakao etabliranje Samoborske salame kao robne marke, na čemu udruzi i proizvođačima salame pomoć pružaju sve nadležne institucije i njihovi predstavnici.

Robert Škiljan

 
06.12.2003.

Susret samoborskih gospodarstvenika

Konkretna pitanja i konkretni odgovori

Susret samoborskih gospodarstvenika

17. studenog održan je u Poduzetničkom centru Samobor susret gospodarstvenika Grada Samobora. O aktualnim gospodarskim temama sedamdesetak samoborskih obrtnika i poduzetnika razgovaralo je s predstavnicima Gradskog poglavarstva i Poduzetničkog centra Samobor. Ovako uspješnom odazivu pridonijela je gospodarska situacija, gdje su samoborski poduzetnici na jednom mjestu mogli dobiti odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala, bilo da se radi o radnom vremenu, komunalnim naknadama, poticajima, dozvolama ili inspekcijama.

Posebno veseli činjenica da su bili predstavnici svih inspekcijskih službi koji su odgovarali na konkretna pitanja poduzetnika.

S.S.

 

U društvo znanja s Hrvatskom narodnom strankom

Zlatna šajba uselila u nove prostorije

Susret samoborskih gospodarstvenika

Arhiva 2003

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002