25.01.2019.

Darko Berljak u Gradskoj knjižnici predstavio svoju knjigu Nebo puno Himalaje

35 putovanja u Shangri-La

Darko Berljak, dugogodišnji profesionalni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza i volonterski tajnik Hrvatske gorske službe spašavanja, predstavio je u srijedu, 23. siječnja, u samoborskoj Gradskoj knjižnici svoju treću knjigu o ekspedicijama na Himalaju. Kroz 19 poglavlja knjige Berljak priča o svojim brojnim putovanjima u taj kraj svijeta te opisuje i promjene koje su se tamo dogodile unazad tridesetak godina.

Darko Berljak prvi je put otputovao u Nepal davne 1982. kao vođa prve zagrebačke himalajske ekspedicije. Bilo je to tri desetljeća nakon što je ova mala kraljevina otvorila svoje granice, ali u doba dok su tek malobrojni stranci dolazili podno padina Himalaje. Tri godine kasnije stupio je i u dotad zabranjeni Tibet, čiji su stanovnici živjeli na način koji se nije mijenjao stoljećima. Otad je samo u Nepalu i Tibetu, uz brojne druge ekspedicije koje je vodio diljem svijeta, boravio više od trideset puta i imao sreću uhvatiti dio sačuvanih ostatka tih dviju drevnih kultura koje je već počeo nagrizati zapadnjački duh.

I ova knjiga Darka Berljaka prava je poslastica ne samo za okorjele alpiniste, već i sve one koji o nekom sličnom pothvatu mogu tek maštati.

M.K.

 
25.01.2019.

Članovi Dječjeg foruma sudjelovali na radionici "Emocionalna stanja i samokontrola"

Dječji svijet suviše je ovisan o odraslima

U četvrtak, 24. siječnja, u Pop Up kinu je održana radionica Udruge "Ti si ok", pod vodstvom Sonje Jarebice, na temu "Emocionalna stanja i samokontrola". Na radionici je sudjelovalo 29 članova Dječjeg foruma, odnosno predstavnika sedmih i osmih razreda u vijećima učenika svih pet samoborskih osnovnih škola.

- Da bi bila sretna, djeca, kao i odrasli, moraju redovno zadovoljavati svoje osnovne psihološke potrebe na uravnotežen način. Odrasli ne trebaju djeci dobrohotno darivati sreću, nego ih naučiti da sami kreiraju sreću odabirom odgovarajućih ponašanja. Dječji svijet, prostor neslućenih mogućnosti, suviše je ovisan o odraslima. Naučiti dijete kako će ući u svijet sreće, odgovornosti, svijet kvalitete, prijateljstva, zabave, slobode, svijet uspjeha, svijet dogovora, mogao bi i trebao postati svijet sadašnjosti i neposredne budućnosti. I dijete, kao i odrasla osoba, ima istovjetne psihološke potrebe, samo su načini njihova zadovoljavanja i put do sreće ponekad ograničeni i neznanjem nas odraslih - rekla je o temi radionice pedagoginja Bernardica Horvat Petravić.

Samoborski osnovnoškolci dobili su odgovore na sva pitanja vezano uz kontrolu emocija, zadovoljavanje potrebe za moći, ljubavi, pripadnosti, zabavom i slobodom, kao i upute kako da ih podijele s vršnjacima koji danas nisu bili prisutni.

Podsjetimo, Dječji forum u Samoboru osnovan je 2017. godine u sklopu akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, s ciljem razvijanja suradnje i prijateljstva među djecom putem aktivnosti koje pridonose upoznavanju i razumijevanju prava djeteta, spoznaji i širenju ideje mira u svijetu, odgoju za međusobno i međunarodno razumijevanje i suradnju te nalaženju i primjeni načina za što potpunije ostvarivanje tih spoznaja i vrijednosti u sredini u kojoj djeca žive.

Voditeljica Dječjeg foruma Grada Samobora je Bernardica Horvat Petravić, a predsjednik Petar Jurišić, učenik OŠ Bogumila Tonija.

P.A.

 

Darko Berljak u Gradskoj knjižnici predstavio svoju knjigu Nebo puno Himalaje

Članovi Dječjeg foruma sudjelovali na radionici "Emocionalna stanja i samokontrola"

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002