25.03.2019.

Pedagog svjetske klase Godi Keller ponovno u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Našoj djeci najviše fali samopouzdanja

Pedagog svjetske klase Godi Keller ponovno u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Svjetski poznati pedagog i učitelj, Norvežanin Godi Keller, u sklopu svog posjeta Hrvatskoj po drugi puta je u četvrtak, 21. ožujka, gostovao u Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem. Keller je neovisni predavač, učitelj, autor nekoliko knjiga o odgoju, stručni suradnik mnogih pedagoških ustanova u Europi te voditelj seminara za roditelje. Zagovaratelj je waldorfske pedagogije, ali u svome radu koristi i elemente ostalih pedagoških pravaca, o čemu na svojim predavanjima i seminarima govori vrlo otvoreno, iskreno, duhovito i nadasve jednostavno i razumljivo.

U Svetom Martinu pod Okićem ponovno je održao dva predavanja, jedno za učitelje, a drugo za roditelje i sve ostale zainteresirane. Pričao je o tome kako motivirati učenike i nadahnuti učitelje te na koji način roditelji mogu osnažiti i izgraditi povjerenje između sebe i svoje djece.

Brojni učitelji i roditelji koji su nazočili predavanjima iskoristili su priliku pa kupili i njegovu knjigu Sa srcem u školi, koja je prevedena i na hrvatski jezik.

M.K.

 
25.03.2019.

Obnavlja se prostor tržnice u Bregani

Najveći zakupnik Pekarnica Noć i dan

Na natječaju kojim je trgovačko društvo Komunalac d.o.o. iz Samobora ponudilo zakup poslovnih prostora na tržici u Bregani javila se Pekarnica Noć i dan, koja je ovih dana i krenula u renoviranje dijela zakupljenog prostora tržnice. Ugovor je sklopljen na pet godina za zakup cijelog prostora tržnice s lijeve strane. U prostorima će se vršiti priprema i prodaja pekarskih proizvoda.

Uredit će se i sanitarni čvor, od kojeg će jedan dio biti javan. Također, obnovit će se fasada i sanirati krovište.

Kako bi se projekt mogao realizirati, postojeći frizerski salon ostat će na tržnici, ali će se preseliti u novi prostor, nekadašnju "Cebru", dok će nekadašnji prostor mesnice također ići u zakup i bit će na korištenju pekarnici.

Ulazna vrata s rešetkama i dalje će ostati, kako bi se spriječila devastacija tržnice, a unutrašnji prostor klupa za prodaju također bi se vremenom trebao početi koristiti.

Navedenom obnovom prostor tržnice ponovno će dobiti svoju svrhu te će cijeli prostor, a i samo naselje, zaživjeti.

T.I.

 
25.03.2019.

U Zagrebu predstavljeno više od 170 butelja vrhunskih vina Zagrebačke županije

Predstavljena i Kraljevina Zelina

U Zagrebu predstavljeno više od 170 butelja vrhunskih vina Zagrebačke županije

Više od 170 vrsta svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti vina te 30-ak vrsta sireva predstavljeno je na 2. reviji najboljih vina Zagrebačke županije u Hotelu The Westin Zagreb u nazočnosti brojnih vinara, enologa, ugostitelja i ljubitelja vina.

- Zagrebačka županija brojnim potporama kontinuirano podupire razvoj vinogradarstva i poljoprivrede u cjelini, a u ovoj godini za to je osigurala više od 15 milijuna kuna. Uvjeren sam da će te potpore, kao i sama revija vina doprinijeti promoviranju vinara i županije kao vinorodne regije čija vina osvajaju priznanja na brojnim domaćim i svjetskim ocjenjivanjima - rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da će natječaji za potpore u poljoprivredi biti raspisani u toku tjedna.

Zagrebačka županija sa svojih 5 milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine u samom je vrhu u Hrvatskoj po broju vinara, vinskih etiketa i vinskih cesta te je predvodnica u promociji vina s Vinskom kraljicom, koja se kontinuirano kruni od 2003. godine.

Tako je bilo i na ovogodišnjoj reviji koju je, uz aktualnu Vinsku kraljicu Zagrebačke županije Mateju Hercigonju, uveličala i slovenska Vinska kraljica Matea Frangež, dok su slovenski vinari bili posebni gosti izlagači.

Otvorenju revije nazočio je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

U sklopu revije 38 vinara iz 9 vinogorja Zagrebačke županije predstavilo je svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Osim kušanja vrhunskih vina, za posjetitelje i novinare organizirane su i dvije stručno vođene radionice: "Bogatstvo okusa Zagrebačke županije – hrana i vino", na kojoj su posjetitelji mogli naučiti sve o pravilnom sljubljivanju vina i hrane, te radionica "Kraljevski užitak – prvo ljetno vino – Kraljevina Zelina".

Upravo je u sklopu revije održana i promocija autohtone sorte vina Kraljevina Zelina, berba 2018. Inače, u Zagrebačkoj županiji 8 vinara ima odobrenje za stavljanje u promet vina s oznakom robne marke Kraljevina Zelina.

M.M.

 
25.03.2019.

Sastanak predstavnika vjerskih zajednica koje djeluju na području Grada Samobora i gradskih čelnika

290.000 kuna za očuvanje sakralne baštine

Sastanak predstavnika vjerskih zajednica koje djeluju na području Grada Samobora i gradskih čelnika

Prije potpisivanja 10 ugovora ukupne vrijednosti 290.000 kuna, koje je Grad Samobor u 2019. godini namijenio vjerskim zajednicama na svojem području, u ponedjeljak, 25. ožujka, održan je u gradskoj vijećnici i sastanak s njihovim predstavnicima. Uz dekana samoborskog dekanata i župnika župe sv. Anastazije Davora Štuljana, sastanku su nazočili i vlč. Ivan Dužaić iz Rakovog Potoka, vlč. Siniša Hegedušić iz Svetog Martina pod Okićem, vlč. Darko Banfić iz Ruda i vlč. Branimir Budinski iz Domaslovca, časne sestre Družbe sestara Služavki Malog Isusa, fra Lucije Jagec iz franjevačkog samostana, Danijel Vranešić iz Grkokatoličkog pastoralnog centra te stojdraški župnik Mile Vranešić.

Pozdravili su ih predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Nikolina Puljić Glasnović u ime Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koji su redom izrazili zadovoljstvo dobrom suradnjom s vjerskom zajednicom, kao i svime što župnici i voditelji različitih vjerskih ustanova čine kako bi se očuvala nadaleko poznata i vrlo vrijedna samoborska sakralna baština. Također, gradski čelnici pohvalili su ne samo razinu komunikacije, već i sve učestalije razgovore s predstavnicima crkve o potrebama vjernika, kao i dogovore o načinima unapređenja vjerskog turizma i rada s djecom, koji su, obzirom na veliko zanimanje vjernika i turista, svima vrlo važni. Stoga je, naglasio je Šoić, u doradi Strategija Grada Samobora 2020. – 2023., kako bi se prilagodila i zakonskim propisima, a u kojoj će pažnja biti posvećena i tom za Grad važnom segmentu.

Kroz razgovor su naši crkveni poglavari ukratko opisali koji su im najveći problemi u odnosu na starost objekata koje sustavno treba obnavljati, a čija restauracija, obzirom da ih je većina i pod konzervatorskom zaštitom, iznimno skupa, te iznijeli planirane aktivnosti kojima bi, uređujući vrijedne zbirke i višenamjenske dvorane za kulturne, sportske i druge sadržaje za vjernike, mlade i sve namjernike, dodatno privukli pozornost i tako prikupili potrebna sredstva za nužne radove. U tome im pomažu još i županija i Ministarstvo kulture, na čije se natječaje redovito prijavljuju, ali je i pri tome najvažnija podrška Grada Samobora, na kojoj su zahvalili.

Na težak položaj Žumberka općenito, pa tako i na stanje svojih župljana i starih razasutih crkvica, požalio se vikar Mile Vranešić, koji je naglasio kako je, uz već navedene, najveći problem Žumberka izrazito negativna demografska slika te će, obzirom na starost populacije, morati razmišljati i o pučkoj kuhinji.

Sastanak je završen na obostrano zadovoljstvo, uz zaključak da su i gradska i crkvena vrata uvijek svima otvorena.

M.K.

 
25.03.2019.

Županija nastavlja financirati komunalnu infrastrukturu

10,2 milijuna kuna za kanalizaciju, otpadne vode, prometnice

Županija nastavlja financirati komunalnu infrastrukturu

Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama na svom području za dodjelu 10,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za financiranje/sufinanciranje izgradnje i održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2019. godini. Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenoga 2019. godine.

Opći cilj programa izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture je poticanje dugoročno održivog i teritorijalno uravnoteženog razvoja prometne infrastrukture, vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda te razvoj cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog programa/projekata s najviše do 1.000.000 kuna.

Prijava na natječaj vrši se elektronski, putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr, na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga i ovjeriti te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb s naznakom "Prijava na Javni poziv za prijavu Programa/Projekta za financiranje/sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture u jedinicama lokalne samouprave na području Zagrebačke županije u 2019. godini".

Tekst javnog poziva i upute za prijavitelje nalaze se na web stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, pod rubrikom Natječaji. Više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6311-685.

M.K.

 
25.03.2019.

Regionalna konferencija Samobor Tech Connect

Promocija budućih usluga i aktivnosti Malog tehnopolisa Samobor

Regionalna konferencija Samobor Tech Connect

Poslovni.hr, Grad Samobor i Poduzetnički centar Samobor pozivaju na regionalnu konferenciju: Samobor Tech Connect koja će se održati 10. travnja s početkom u 10 sati, u prostoru Centra za mlade Bunker u Samoboru, Ulica Savke Dabčević Kučar 8 (bivša Vojarna Samobor).

Konferencija je organizirana s ciljem prenošenja primjera dobre prakse i uspostave mogućih suradnji te promocije budućih usluga i aktivnosti projekta Mali tehnopolis Samobor.

Konferencija će se baviti mogućnostima financiranja start-up tvrtki i IT sektora, iskustvima i primjerima dobre prakse na području inkubacije poduzetnika, korištenja novih tehnologija i alternativnih oblika financiranja te značajem poduzetničkih inkubatora i novih tehnologija za regionalni razvoj.

Prijave: https://bit.ly/2CBLgS1

P.A.

 
25.03.2019.

Pedagog svjetske klase Godi Keller ponovno u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Našoj djeci najviše fali samopouzdanja

Pedagog svjetske klase Godi Keller ponovno u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Svjetski poznati pedagog i učitelj, Norvežanin Godi Keller, u sklopu svog posjeta Hrvatskoj po drugi puta je u četvrtak, 21. ožujka, gostovao u Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem. Keller je neovisni predavač, učitelj, autor nekoliko knjiga o odgoju, stručni suradnik mnogih pedagoških ustanova u Europi te voditelj seminara za roditelje. Zagovaratelj je waldorfske pedagogije, ali u svome radu koristi i elemente ostalih pedagoških pravaca, o čemu na svojim predavanjima i seminarima govori vrlo otvoreno, iskreno, duhovito i nadasve jednostavno i razumljivo.

U Svetom Martinu pod Okićem ponovno je održao dva predavanja, jedno za učitelje, a drugo za roditelje i sve ostale zainteresirane. Pričao je o tome kako motivirati učenike i nadahnuti učitelje te na koji način roditelji mogu osnažiti i izgraditi povjerenje između sebe i svoje djece.

Brojni učitelji i roditelji koji su nazočili predavanjima iskoristili su priliku pa kupili i njegovu knjigu Sa srcem u školi, koja je prevedena i na hrvatski jezik.

M.K.

 

Pedagog svjetske klase Godi Keller ponovno u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Obnavlja se prostor tržnice u Bregani

U Zagrebu predstavljeno više od 170 butelja vrhunskih vina Zagrebačke županije

Sastanak predstavnika vjerskih zajednica koje djeluju na području Grada Samobora i gradskih čelnika

Županija nastavlja financirati komunalnu infrastrukturu

Regionalna konferencija Samobor Tech Connect

Pedagog svjetske klase Godi Keller ponovno u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002