12.04.2019.

Putopisno predavanje Josipa Roščića u Gradskoj knjižnici Samobor

Priča o putovanju u Svetu zemlju

Brojni Samoborci i prošle su godine pošli na dalek put u Izrael, domovinu triju svjetskih religija, na koji ih već niz godina vodi vlč. Mile Vranešić. Jedan od putnika bio je i Josip Roščić, a putovanje ga se toliko dojmilo da je prikupio fotografije i zanimljivosti s tog puta, kako bi ih u četvrtak, 11. travnja, u Gradskoj knjižnici podijelio sa svojim sugrađanima.

Općenito o Svetoj zemlji, Obećanoj zemlji, u koju je oko 1900. godine prije Krista stigao Abraham, Praotac Židova, a tu je živio i Isus Krist, dok je Jeruzalem mjesto Muhamedova uzlaska na nebo, uvodno je govorio vlč. Mile Vranešić, koji je i zorno prikazao kako izgledaju molitve vjernika i njihova uobičajena pokrivala za glavu, koje koriste pripadnici različitih vjera.

Oduvijek je Izrael, unatoč političkim prijeporima i ratovima koji su se vodili ili se još vode na tom teritorijalnom području, mjesto susreta vjernika iz cijelog svijeta, a tako će biti i ubuduće.

Kroz svoje putopisno predavanje, s dvjestotinjak fotografija popraćenih prigodnim citatima iz vjerskih knjiga, Roščić je prisutnima prezentirao daleki nam Izrael, njegovu bogatu povijest, vrijednosti do kojih drže židovska i druge manjinske zajednice, ali i moderno uređenu državu koja teži prosperitetu svih svojih stanovnika.

M.K.

 
12.04.2019.

Još jedna donacija osnovnoj školi u Bregani

Zahvaljujući Debeljaku jest će sjedečki!

Nakon što je donirao kompletnu opremu za školsko igralište (koševi, golovi i odbojkaška mreža), bivši učenik OŠ Milana Langa Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a i Brodosplita, novom je donacijom još jednom potvrdio da nipošto ne zaboravlja svoju bivšu školu. U srijedu, 10. travnja, u školu u Bregani pristiglo je gotovo stotinu školskih klupa te više od 150 školskih stolica. Novim su kompletima stolica i klupa zamijenjene one oštećene u razredima, a višak stolica iskorišten je za potrebe velikog odmora. Naime, u svojoj dugogodišnjoj povijesti škole, učenici su svoj školski obrok jeli stojeći, a sada im je omogućeno da svatko ima svoje mjesto za vrijeme užine.

Novina u školskim prostorima naišla je na veliko odobravanje svih, a učenici i djelatnici škole zahvaljuju svom bivšem učeniku i susjedu na donacijama.

I.M.

 
12.04.2019.

Grad Sveta Nedelja gradi reciklažno dvorište

2,5 milijuna bespovratnih kuna oz EU za čišći okoliš

U sklopu provedbe projekta Izgradnje reciklažnog dvorišta – Grad Sveta Nedelja, 10. travnja gradonačelnik Grada Svete Nedelje, Dario Zurovec je s predstavnicima tvrtke HIS d.o.o., Donja Višnjica potpisao ugovor za izvođenje radova i opremanje reciklažnog dvorišta - Grad Sveta Nedelja te s predstavnicima tvrtke Geoekspert d.o.o. ugovor za uslugu stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu i predstavnicima tvrtke Hidroplan d.o.o. ugovor za uslugu projektantskog nadzora.

Prethodno, 3. prosinca 2018. godine, potpisan je ugovor za uslugu tehničke pomoći za upravljanje projektom, provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti te promidžbe i vidljivosti projekta s tvrtkom Maxicon d.o.o., Zagreb.

Potpis i izvršenje navedenih ugovora sastavni je dio provedbe projekta izgradnje reciklažnog dvorišta, koji se sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u razdoblju od 2014. do 2020.

- Izuzetno sam ponosan što smo uspjeli osigurati bespovratna sredstva u visini od 85%, odnosno 2,5 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda za izgradnju reciklažnog dvorišta. Projekt reciklažnog dvorišta dodatno će doprinijeti razvoju i podizanju svijesti o ekologiji i očuvanju okoliša, jer ćemo njime osigurati adekvatan prostor za selektivno odvajanje otpada - istaknuo je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec.

Grad Sveta Nedelja je 15. studenoga 2018. sklopio ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta je 3.031.741,46 kn, prihvatljivi troškovi 2.920.616,46 kn, a bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda 2.482.523,99 kn (85% prihvatljivih troškova). Razdoblje provedbe projekta je od 1. listopada 2018. do 15. studenoga 2019. godine. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Grada Svete Nedelje.

Lokacija reciklažnog dvorišta, ukupne površine 1.700 m2 nalazi se na k.č. 2362/30, k.o. Rakitje. U reciklažnom dvorištu će se zaprimati otpad sukladno Pravilniku o gospodarenju otpadom. Tijekom provedbe projekta, na području Grada će se provoditi informativno-obrazovne aktivnosti koje obuhvaćaju slanje letaka uz račune za komunalnu naknadu, dijeljenje promotivnih materijala prilagođenih djeci (brošure, radni listići, bojanke), postavljanje plakata po javnim ustanovama, vrtićima i školama, održavanje edukativnih radionica za djecu osnovnoškolske i vrtićke dobi, te završno otvorenje reciklažnog dvorišta i izložba dječjih radova.

Otvorenje reciklažnog dvorišta očekuje se u studenome 2019. godine. Grad Sveta Nedelja će upravljanje reciklažnim dvorištem osigurati putem koncesionara.

A.B.B.

 

Putopisno predavanje Josipa Roščića u Gradskoj knjižnici Samobor

Još jedna donacija osnovnoj školi u Bregani

Grad Sveta Nedelja gradi reciklažno dvorište

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002