20.08.2019.

Foto natječaj Doživi Zagrebačku županiju

Fotografije prvo skupljaju lajkove

Foto natječaj Doživi Zagrebačku županiju

Turistička zajednica Zagrebačke županije poziva sve kreativce da se prijave na poziv Doživi Zagrebačku županiju za najbolju fotografiju doživljaja posjeta jedne ili više manifestacije s područja Zagrebačke županije. Fotografije se primaju do 15. prosinca 2019. godine. Svi zainteresirani punoljetni sudionici mogu poslati do tri fotografije visoke rezolucije u digitalnom obliku na e-mail: info@tzzz.hr, uz obavezno navođenje lokacije, naziv manifestacije te ime, prezime i kontakt autora.

Dostavljene fotografije Turistička zajednica Zagrebačke županije objavit će na svom Facebook profilu, a nagrade će dobiti autori čije fotografije ostvare najveći broj "lajkova".

Nagrada za prvo mjesto je vikend za dvoje u Zagrebačkoj županiji (1 noćenje s doručkom za dvije osobe) i promotivni poklon paket, za drugo mjesto ručak i degustacija vina za dvoje u jednoj od vinarija Zagrebačke županije uz promo paket, dok će dobitnik trećeg mjesta osvojiti promotivni poklon paket.

Uz spomenute nagrade o kojima će odlučivati pratitelji Facebook stranice Turističke zajednica Zagrebačke županije, bit će dodijeljena i jedna nagrada stručnog žirija, a dobitnik će osvojiti poklon iznenađenja.

- Na području Zagrebačke županije godišnje se organizira 300-tinjak manifestacija koje ovim projektom želimo dodatno promovirati te potaknuti stanovnike, kako Zagrebačke županije tako i Zagreba, ali i susjednih županija da nas posjete - izjavila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije. Informacije o uvjetima sudjelovanja u pozivu te tehničkim specifikacijama vezanim uz fotografije dostupne su na web stranicama Turističke zajednice Zagrebačke županije .

M.B.

Foto: TZZŽ

 
20.08.2019.

Hrvatsko hodočašće Putem sv. Jakova

Pješačili više od 400 kilometara

Hrvatski hodočasnici Bratovštine svetog Jakova iz Samobora vratili su 17. kolovoza u Hrvatsku nakon više od 400 km pješačenja francuskom rutom Camina de Santiago - Puta svetog Jakova. Grupa od 44 hodočasnika svih životnih dobi predstavila je i projekt hodočasničke školjke - mini brošure u obliku školjke s citatom iz Svetog pisma i poticajnim razmatranjem koje je pripremio vjeroučitelj Radovan Librić. Put je vodio Vedran Pražen iz Splita, tajnik Bratovštine, koji je Camino prohodao nekoliko puta. Duhovni dio moderirao je vjeroučitelj Tomislav Šegina iz Karlovca.

Tijekom tri tjedna hodočašća, hrvatski hodočasnici posjetili su svetište sv. Ignacija u Loyoli te pješice prošli ravnice Mesete, uzvisine planinskih masiva te šumovita brdašca Galicije na putu prema svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli. Na povratku u Hrvatsku, tijekom blagdana Velike Gospe, hrvatski hodočasnici boravili su u Lurdu gdje su sudjelovali u svečanoj procesiji u narodnim nošnjama i odorama Bratovštine.

Prilikom boravka u Santiago de Composteli izaslanstvo Bratovštine održalo je sastanak s predstojnikom Ureda za hodočasnike i predstavnicima Nadbratovštine sv. Jakova na temu obnove hodočasničkih ruta iz Hrvatske prema Santiago de Composteli. Naime u Hrvatskoj je od 1203. zabilježeno djelovanje bratovština sv. Jakova koje su pomagale hodočasnicima na putu prema Santiago de Composteli. Većina europskih zemalja ima označene Camino rute, Hrvatska je jedna od rijetkih država koja još nema označenu ovu mrežu puteva.

Put sv. Jakova prva je kulturna ruta Vijeća Europe i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Godišnje ga prođe više od 300.000 ljudi u Španjolskoj i milijun i pol na raznim dijelovima europske mreže puteva sv. Jakova. Svoju popularnost ponajprije zahvaljuje osobnim svjedočanstvima hodočasnika koji su ga prošli, kao i filmovima, dokumentarcima te brojim knjigama niza autora od kojih je desetak iz Hrvatske. Bratovština sv. Jakova apostola koja djeluje u Samoboru želi popularizirati ovakva hodočašća među Hrvatima.

Vedran Pražen

 

Foto natječaj Doživi Zagrebačku županiju

Hrvatsko hodočašće Putem sv. Jakova

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002