18.02.2019.

U tijeku su pripreme i za Dječji fašnik

Spremaju se i mali bauštelci

Samoborom će od petka, 22. veljače, do utorka, 5. ožujka, vladati maškare, čemu se vesele odrasli, a posebno djeca pa je za male maškare na 193. Samoborskom fašniku pripremljen niz aktivnosti za ostvarenje dječjih snova.

Glavnom fašničkom pozornicom na središnjem samoborskom trgu tijekom dva vikenda prodefilirat će oko 4 500 djece, a kostime i nastup na Fašniku mališani pripremaju mjesecima.

Naime, mnoštvo djece, roditelja, teta i učiteljica svake se godine aktivno uključuju u ovu manifestaciju i pokazuju kako mašta ne poznaje granice. U Samoborskom fašniku sudjeluju mališani iz 6 samoborskih vrtića, kao i svih 5 samoborskih osnovnih škola, i to s više maskiranih grupa, a u goste Samoborcima redovito dolaze i mališani iz čitave Hrvatske.

- Pripreme za Fašnik kod nas traju još od rujna, a svaka predškolska ili starija skupina ide na Fašnik. Sami izrađujemo kostime pa smo tako prijašnjih godina bili "Samoborska Venecija", "Kad bi drveće hodalo", "Snjegovići", "Čarobnjaci", "Ptice nebeske"..., a ove smo godine "Zebrice". Naime, čitavu godinu obrađujemo jednu temu, a ove godine to je Afrika, jer sudjelujemo u UNICEF-ovom programu "Škola za Afriku" i prikupljamo novčana sredstva za školovanje djece. Tako smo kroz priče i igru upoznavali djecu Afrike, njihove igre i običaje, pa smo se odlučili maskirati u zebrice - kaže odgajateljica u Dječjem vrtiću Grigor Vitez Ksenija Štibohar, koja je zajedno s Anom Geušić pripremila brojne vrtićke generacije za sudjelovanje na Samoborskom fašniku. Iza njih je preko 30 godina radnog iskustva!

Kako pojašnjavaju, djeca sama izrađuju kostime, kroje, režu i šivaju i upravo je to jedna od najvećih vrijednosti fašničkih priprema.

- Koristimo razne materijale pa smo tako četke za pranje boca iskoristili za izradu zebrine grive, a od vune su im djeca napravila repove i još puno toga stvori dječja mašta. Fašnik donosi svake godine puno radosti, veselja, druženja i zanimljivih događanja, a djecu učimo i o povijesti i značenju Samoborskog fašnika – dodaje odgajateljica Ana Geušić. Važan je, naravno, i doprinos roditelja koji se uvijek rado uključuju i pomažu oko prikupljanja materijala, miksanja glazbe za nastup i svega ostalog što je potrebno da bi njihovi mališani zasjali u punom sjaju na fašničkoj pozornici tijekom nastupa u povorci i na glavnoj pozornici.

Osim velikih dječjih povorki, dio Dječjeg fašnika su i brojni ulični zabavljači, bubnjari, žongleri, Sraka i Srakice, Klaun Ludek, predstave za djecu, dječji zborovi i mnogi drugi koji uživaju biti dio samoborskog fašničkog veselja. Sva djeca su uvijek nagrađena krafnama i sponzorskim paketima, ali i toplinom prijema svakog nastupa. Svoj šareni kutak mališani će tijekom Samoborskog fašnika imati na Trgu Matice hrvatske tj. Trgu srakinih mališana, a tu je i omiljeni im luna park kod kina, kao i klizalište u bivšoj vojarni. Organizirane su i mini bauštelske radionice u skladu sa sloganom ovogodišnjeg Samoborskog fašnika "Posel se deli na fašničkoj baušteli", a u sklopu Fašničkog učilišta za djecu organizirani su tečajevi za stolara, malera, rezača i krojača.

Za najmlađe su pripremljene i sportsko-zabavne discipline: Srakotrk je tradicionalna fašnička orijentacijska trka u organizaciji OK Japetić za koju se prijave primaju još do 27. veljače na e-mail franjo.budi@zg.t-com.hr. Srakotrk će biti održan druge fašničke subote, 2. ožujka.

Tu je po prvi puta Fašnički klizački triatlon, na kojem Športići pripremaju ledene sportske igre za cijelu obitelj prve fašničke subote, 23. veljače na klizalištu kod Bunkera.

Shodno temi održat će se i "bauštelska" utrka "Za Sračiće vozimo bageriće". Na poligonu će svoje vještine upravljanja, izbjegavanja, rušenja, bušenja i gradnje, i to žmirečki, pokazati djeca i roditelji.

Djeca i roditelji pozvani su i sudjelovati u izboru za najbolju obiteljsku masku. Vrijedi se maskirati, jer sponzori su osigurali vrijedne nagrade za najmaštovitije i najoriginalnije maske.

Ne zaboravite: "Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik", ove godine od 22. veljače do 5. ožujka, a to se odnosi na velike i male maske.

Raspored svih događanja na 193. Samborskom fašniku potražite na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik, kao i na društvenim mrežama, a za sve dodatne informacije slobodno kontaktirajte fašničku press službu.

K.S.

 
18.02.2019.

Zagrebačka županija nastavlja sufinancirati pomoć osobama starije životne dobi

350.000 kuna za Žumberak, Pisarovinu i Pokupsko

Zagrebačka županija nastavlja sufinancirati pomoć osobama starije životne dobi

Zagrebačka županija nastavlja sufinancirati program "Pomoć u kući" na području općina Žumberak, Pisarovina i Pokupsko, za što je u 2019. godini osigurala 350.000 kuna. Svrha programa je poboljšanje kvalitete i uvjeta života starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima te prevencija institucionalizacije osoba starije životne dobi.

Obzirom da je Ministarstvo socijalne politike i mladih 2014. godine redefiniralo kriterije za stjecanje prava na pomoć u kući, mnogi korisnici ostali su bez prava na usluge temeljem tog programa. Zagrebačka županija je najprije u suradnji s općinama Žumberak i Pisarovina, a od 2017. godine i s općinom Pokupsko, odlučila nastaviti provoditi program "Pomoć u kući" te pružiti nadstandard socijalnih usluga.

- Žumberak, Pokupsko i Pisarovina područja su posebne državne skrbi, no o njima značajno skrbi i Zagrebačka županija, kako kroz brojne infrastrukturne projekte tako i kroz socijalne programe. Program "Pomoć u kući" županija je u početku sufinancirala sa 150 kuna mjesečno po korisniku, a od prošle godine taj smo iznos povećali na 250 kuna. Dom je najprirodnije okruženje za život, a na ovaj način želimo omogućiti što većem broju naših žitelja da ostanu u svom domu što je dulje moguće - izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Program obuhvaća aktivnosti poput nabave i dostave hrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih osoba koje žive u staračkim, odnosno samačkim domaćinstvima.

Od spomenutih 350.000 kuna koje su planirane za 2019. godinu, 190.000 kuna je predviđeno za provođenje programa na Žumberku, a po 80.000 kuna u Pisarovini i Pokupskom.

M.M.

 

U tijeku su pripreme i za Dječji fašnik

Zagrebačka županija nastavlja sufinancirati pomoć osobama starije životne dobi

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002