19.12.2019.

Dodijeljene stipendije za učenike i studente Zagrebačke županije

Veći iznos i više stipendija

Dodijeljene stipendije za učenike i studente Zagrebačke županije

- Više stipendista, veći iznos stipendija! Tako bismo u jednoj rečenici opisali današnju svečanost – izjavila je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, koja je 19. prosinca potpisala ugovore o stipendiranju za školsku godinu 2019./2020. sa 75 novih stipendista, i to 45 učenika i 30 studenata. Ove godine broj novih stipendista porastao je s 50 na 75, a iznos stipendija s 500 na 600 kuna mjesečno za učenike, odnosno s 1.000 na 1.200 kuna za studente.

Uz već spomenute nove stipendiste, uvjete za nastavak stipendiranja dobilo je još 88 mladih, što znači da će stipendiju Zagrebačke županije u školskoj godini 2019./2020. primati sveukupno 163 stipendista za što se je osigurano više od 2 milijuna kuna.

Od ukupno 45 stipendija za učenike, 17 ih je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, a od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 28 stipendija, od čega 13 za deficitarna zanimanja.

Od ukupno 30 studentskih stipendija 15 stipendija je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od toga 3 stipendije za zanimanja glazbenog smjera, a prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 15 stipendija.

- U Zagrebačkoj županiji držimo se davno zacrtanog cilja, a to je da svoj djeci osiguramo jednake uvjete školovanja i zato posebnu pažnju posvećujemo gradnji, dogradnji i uređenju škola. Od iduće godine čeka nas pravi "boom" u gradnji škola, i to 4 nove sportske dvorane, 2 nove škole te 11 dogradnja i rekonstrukcija – kazala je zamjenica Žužak. Dodala je i kako se nada da će danas dodijeljene stipendije u godišnjem iznosu od 14.400 kn za studente, odnosno 7.200 kn za učenike, biti pomoć i daljnja motivacija učenicima i studentima na izvrsnost.

U ime dobitnika stipendija obratila se Ana Smajo, studentica medicine koja je svojim kolegama poručila: "Ne zadovoljavajte se prosjekom, budite i dalje izvanredni i primjer svima".

M.B.

 
19.12.2019.

Zagrebačka županija bogatija za još jedno zaštićeno prirodno područje

Dvorac Lužnica i park oko njega dodatno zaštićeni

Prvo desetljeće rada JU Zeleni prsten Zagrebačke županije proslavljeno je 18. prosinca, proglašenjem "Parka oko dvorca Lužnica" zaštićenim u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Svečanost je tim povodom održana u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor - Lužnica. Park oko dvorca Lužnica je oblikovan u engleskom parkovnom stilu, uz utjecaj francuskog kasnobaroknog vrta, s oblikovanim živim ogradama uz koloritne cvjetne gredice.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako danas oko 55% stanovnika našeg planeta živi u urbanim područjima, a kroz nekoliko desetljeća to će biti oko 75%, i upravo ovakve prekrasne oaze čine život građana u urbanim sredinama puno boljim i kvalitetnijim te dodao kako je park oko dvorca Lužnica titulu zaštićenog parka zaslužio svojom ljepotom, bioraznolikošću i značajkama. Naglasio je kako je do proglašenja došlo zahvaljujući maru i upornosti časnih sestara te je zahvalio i drugima uključenim u taj proces. U dvorcu je ministar otvorio i prigodnu izložbu fotografija "Tajanstveni svijet Zagrebačke županije".

- Ustanova Zeleni prsten već deset godina štiti prirodu, na što smo ponosni, ali i prepoznati kao zeleni zagrebački prsten - naglasio je župan Stjepan Kožić.

Ravnateljica JU Zeleni prsten Tatjana Masten Milek napomenula je kako je park oko dvorca Lužnica apsolutno najljepši spomenik parkovne arhitekture u Zagrebačkoj županiji, a najveće zasluge za to idu sestrama milosrdnicama koje neumorno održavaju, njeguju i čuvaju svaki centimetar parka. Dodala je da je Zagrebačka županija nevjerojatan biser prirode, jer ju karakterizira bogatstvo prirodnih resursa, u kojem se ističu šume, močvarni prostori, krški fenomeni, te velika raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. Zaštićena područja zauzimaju čak 37 690 hektara, što je 12,2% površine Zagrebačke županije.

- Izuzetno sam sretna i radosna da je Park Lužnica dobio svoje pravo ime kao spomenik parkovne arhitekture, koje doista i zaslužuje. Trebalo je velikih napora i financijskih ulaganja da bismo park izvukle iz zapuštenosti i dovele ga do današnjeg izgleda. Učinile smo to s puno ljubavi i žrtve, svjesne da u ljepoti prirode progovara Bog. Željele smo tu ljepotu, tišinu i mir darovati ljudima koji nam često dolaze tražeći smiraj za dušu i tijelo - rekla je časna sestra Miroslava Bradica.

Unutar perivoja na jugozapadnoj strani je jezero bogato florom i faunom, s dva gaja u neposrednoj blizini. Perivojem dominiraju soliterna stabla, skupine stabala i gajevi, dok na sjevernoj strani u krajobraznom oblikovanju perivoja prevladavaju grmolike vrste te cvjetne gredice ruža stablašica (vidljiv utjecaj kasnog baroka). Drvored omeđuje istočnu granicu do ulaza u perivoj, a ispred dvorca na sjevernoj strani nalazi se veličanstvena platana stara preko 300 godina.

Ž.Š.

 
19.12.2019.

Izložba likovno-kreativnih radova članova Udruge osoba s invaliditetom Samobora

Uljepšali Božić sebi i drugima

U svojim prostorijama na samoborskom Autobusnom kolodvoru 18. prosinca okupili su se članovi Udruge osoba s invaliditetom Samobora na otvorenju izložbe likovnih i ručno rađenih prigodnih božićnih ukrasa, koje tijekom godine izrađuju na radionicama pod vodstvom svoje kolegice i članice udruge Vesne Lisec i Marine Ivančić iz Udruge likovnih umjetnika Samobora.

Svoju kreativnost, maštovitost i vještine izrazili su kroz brojne izložene predmete i slike, koji se mogu "kupiti" uz prigodnu donaciju, pa pozivaju sve Samoborce i prijatelje da dođu, izaberu nešto za sebe ili za poklon drugima te tako pomognu udruzi i nastavku održavanja njihovih radionica.

Brojne nazočne pozdravio je predsjednik samoborske Udruge osoba s invaliditetom Viktor Jozić, zahvalivši svima na trudu i želji da sebi i drugima uljepšaju predstojeće blagdane, pri čemu je naglasio kako se vrijedno radilo cijele godine, unatoč smanjenim i nedostatnim financijskim sredstvima za sve potrebe udruge. Istaknuo je Jozić i izniman angažman Maje Držanić Čakanić i Marije Vojvodić Mawle, koje su stručna podrška članovima i vodstvu udruge, nabavljaju i pripremaju potreban materijal, kao i njihovom strpljivom i uvijek raspoloženom vozaču Boži, koji brine da svi na vrijeme stignu na radionice i ostale aktivnosti koje udruga organizira za svoje članove.

Otvarajući izložbu na svemu im je čestitao i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, nakon čega je predsjednik udruge Viktor Jozić zaslužnima za ovu izložbu uručio i prigodna priznanja.

M.K.

 
19.12.2019.

Obavijest o nadoknadi nastave u Zagrebačkoj županiji

Produžena nastava, skraćeni praznici

Obavijest o nadoknadi nastave  u Zagrebačkoj županiji

Zagrebačka županija obavještava sve učenike osnovnih i srednjih škola s područja Zagrebačke županije i njihove roditelje o terminima praznika i nadoknadi nastave u školskoj godini 2019./2020.

Nastava će se održavati:

- zimski odmor za učenike počinje 24. prosinca 2019. godine i traje do 6. siječnja 2020. godine, a nastava počinje 7. siječnja 2020.

- proljetni odmor za učenike počinje 10. travnja 2020. godine i traje do 13. travnja 2020. godine, a nastava počinje 14. travnja 2020. godine.

- nastavna godina završava 26. lipnja 2020. godine, odnosno 29. svibnja 2020. godine za učenike završnih razreda srednje škole.

Za navedeno produljenje nastave Zagrebačka županija dobila je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

M.B.

 

Dodijeljene stipendije za učenike i studente Zagrebačke županije

Zagrebačka županija bogatija za još jedno zaštićeno prirodno područje

Izložba likovno-kreativnih radova članova Udruge osoba s invaliditetom Samobora

Obavijest o nadoknadi nastave u Zagrebačkoj županiji

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002