27.01.2019.

U Žamarijama predstavljen novi 41. broj Žumberačkog krijesa

Četiri desetljeća informira i formira

U subotu 26. siječnja 2019. godine u žumberačkom naselju Žamarija svečano je predstavljen novi broj godišnjaka Žumberački krijes. Na početku svečanosti u ime uredništva sve prisutne svećenike, predstavnike lokalnih vlasti i medija te mnogobrojne uzvanike pozdravio je glavni urednik stavrofor Milan Vranešić. Prije predstavljanja svoje su pjesme izveli članovi KUD-a Marko Vukasović iz Samobora.

U nastavku je programa o povijesnom razvoju Žumberačkog krijesa, koji neprekidno izlazi već četrdeset i jednu godinu, govorio urednik Mile Vranešić.

- Tijekom svog povijesnog razvoja Žumberački krijes imao je iznimno važnu ulogu u povezivanju Žumberčana koji su zbog raznih društvenih okolnosti napustili svoj zavičaj i potražili bolje uvjete života izvan zavičaja. Krijes je i na crkvenom planu tijekom posljednja četiri desetljeća prihvaćen ne samo kao onaj koji informira o određenim crkvenim događajima, već i kao onaj koji formira mišljenje u zajednici hrvatskih grkokatolika – istaknuo je Vranešić.

U nastavku programa ovogodišnji je Krijes javnosti predstavio ravnatelj parka Prirode Žumberak-Samoborsko gorje Kristijan Brkić. On je u svom izlaganju govorio o osobnim iskustvima koje je doživio u žumberačkim domovima tijekom obilaska terena. Posebno je istaknuo kako je za žumberačko stanovništvo Krijes dio neizostavnog kućnog inventara koji se čita tijekom cijele godine. Prezentirajući mnogobrojnim gostima novi broj žumberačkog godišnjaka, Brkić je osobitu pažnju posvetio cjelini koja se odnosi na park prirode i velike planove koje park namjerava ostvariti u žumberačkom naselju Sošice tijekom ove i naredne godine. Ravnatelj je nadalje detaljno prikazao i sve ostale cjeline koje su zastupljene u ovogodišnjem izdanju Žumberačkog krijesa. Posebno je istaknuto kako se na naslovnici nalazi slika Silaska Svetog Duha, jer je upravo ova godina posvećena Trećoj Božanskoj Osobi, a i sama zelena boja koja se nalazi na koricama simbol je životvornog Svetog Duha.

Po završetku predstavljanja Krijesa gostima su se tradicionalno obratili predstavnici lokalnih vlasti s područja Žumberka i okolnih gradova koji su u svojim izlaganjima govorili što je na području Žumberka učinjeno od posljednje prezentacije tj. u posljednjih godinu dana. Glavni urednik Milan Vranešić na kraju svečanosti posebno je zahvalio domaćinu prezentacije i vlasniku ugostiteljskog objekta Žumberački raj Petru Miljenoviću i njegovoj obitelji, koja je ugostila skup.

U ime uredništva žumberačkog godišnjaka urednik je zahvalio i načelniku Općine Žumberak Zdenku Šiljku, na čijem području je organizirana ovogodišnja svečana prezentacija. Kao trajni spomen na prezentaciju u Žamarijama načelniku je u ime Krijesa uručena i umjetnička slika s motivima tradicionalne žumberačke grkokatoličke i rimokatoličke narodne nošnje.

Po završetku programa druženje gostiju nastavljeno je uz prigodan domjenak.

T.I.

 

U Žamarijama predstavljen novi 41. broj Žumberačkog krijesa

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002