07.04.2019.

Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Selo Žumberačko

Povratak vatrogasaca znači im novi početak

Iako je utemeljeno još 1977. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo u Novom Selu Žumberačkom nakon nekog vremena je zamrlo i sve do pred kraj prošle godine nije bilo aktivno. Na poticaj samoborske Vatrogasne zajednice u studenome 2018. održana je nova osnivačka skupština, okupljeno je 14 članova, a za predsjednika je izabran Miroslav Gvozdanović.

S novom godinom i društvo se pokreće, a 42. redovna godišnja skupština, održana u prostorijama vatrogasnog doma u Novom Selu, bila je prilika za novi početak. Dom je, uz pomoć Grada Samobora i vatrogasaca obnovljen tako da se u njemu može raditi, a stavljen je novi krov i dograđeno lijepo potkrovlje, koje tek treba urediti. No, skromni Žumberčani u tome su vidjeli priliku da ožive svoju dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu i tako unesu živost i život među malobrojne sumještane.

Tako su se svi, i stari i mladi, i susjedi i gosti, prigodno okupili na ovoj "prvoj" skupštini, koja će im dugo ostati u sjećanju. Predsjednik Gvozdanović pozdravio je čelnike Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Grada Samobora Mladena Žitkovića i Željka Koščicu, a u ime Grada sjednici su nazočili zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, pročelnik Marinko Džepina, povjerenik za vatrogastvo Krunoslav Znika, Petar Grgečić, koji je zadužen za rad mjesnih odbora i gradskih četvrti, te Miljenko Beljak, tehnički direktor Komunalca. U Novo Selo došli su i predstavnici prijateljskih društava iz Bregane, Ruda, Otoka, Bobovice, Gornje Vasi, Cerja, Sošica i Petričkog, koji su redom čestitali mladom vodstvu te im obećali punu podršku u radu. Uz njih, na skupštini su bili i vlč. Juraj Jerenić i predsjednica MO Stojdaraga Ljiljana Severović te brojni donatori i podupiratelji društva.

Gosti nisu došli praznih ruku. Vatrogasna zajednica poklonila im je nove šmrkove i vatrogasni aparat, zamjenik Stanec uručio im je zaključak gradonačelnika Beljaka kojim im je odobreno prvih 7.500 kuna za kupnju opreme, a i ostali DVD-i će izdvojiti nešto od opreme i darivati Žumberčane. Posebno zadovoljni bili su Žitković i Koščica, jer, kako su naglasili, imaju novog i važnog člana velike samoborske vatrogasne obitelji, a uvjereni su kako će upravo oni biti i nositelji ostalih događanja u selu i okolici.

Gvozdanović im je na svemu zahvalio, posebno svojim sumještanima koji su sve to i omogućili, te uručio zahvalnice osnivačima društva Janku, Petru i Juraju Juratovcu, a prisjetio se i prvog predsjednika DVD-a, danas pokojnog Petra Herakovića.

Sama sjednica kratko je trajala, jer su s radom, a i s financijama 2018. krenuli doslovce od nule, no već za ovu godinu planiraju brojne aktivnosti, kao i školovanje, obuku i natjecanja za svoje vatrogasce. Prema Gradu i Vatrogasnoj zajednici uputili su i zahtjev da im se dodijeli neko manje terensko vozilo, o čemu se već vodi briga.

Domaćini su se, uobičajeno, iskazali dobrodošlicom i srdačnošću, a na kraju i domaćim specijalitetima i glazbom, kojima su, nakon zajedničke molitve, počastili sve prisutne.

M.K.

 

Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Selo Žumberačko

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002