23.05.2019.

29. Susreti na Perkovčevom grobu

Perkovac kao uzor i inspiracija

Na sam dan rođenja Ivana Pekovca, 23. svibnja, na Samoborskom groblju, ispred njegova posljednjeg počivališta, i ove su godine održani Susreti na Perkovčevom grobu. Već 29. godinu zaredom tu se okupljaju učenici Osnovne škole Ivana Perkovca iz Šenkovca i domaćini iz OŠ Bogumila Tonija, koja pak stanuje u njegovoj ulici u Samoboru.

Počast našem prvom profesionalnom novinaru, bivšem tajniku Matice hrvatske, književniku, prosvjetitelju i saborskom zastupniku odali su, točno u podne, potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske Samobor Sandra Sinković, predsjednik zaprešićkog Ogranka MH Mirko Ivanjek, samoborski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, predstavnik Udruge Ivana Perkovca za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine Ivan Jurkas, te djeca i učitelji dvaju prijateljskih škola, koji su pripremili i prigodan glazbeni program uz recitacije.

Zajednička im je želja da se imenu, liku i djelu Ivana Perkovca posveti više pažnje na svim razinama, posebice u kulturi i obrazovanju, jer je to Perkovac svojom bogatom ostavštinom itekako zavrijedio.

M.K.

 
23.05.2019.

Poljska delegacija stigla u Samobor

Uspješna razmjena dobrih iskustava

Poljska delegacija stigla u Samobor

U srijedu, 22. svibnja, Samobor je posjetila delegacija iz Poljske u sklopu Erasmus+ KA2 projekta naziva "Međunarodni sastanci s poduzetništvom".

U Samoboskoj kavani Livadić ugostili su ih predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Marinko Džepina.

Iz Poljske su stigli gradonačelnik općine Lezajsk, ravnatelj srednje škole iz istoimenog grada, predsjednica Skupštine općine Tryncza, predsjednik uprave Fondacije solunske braće Ćirila i Metoda, koji je ujedno bio i službeni prevoditelj, te 3 članice fondacije, kao i predstavnica poljskog Caritasa, njihove najsnažnije neprofitne organizacije. S njima u pratnji stigao je i Ivan Tomasić iz Slavonskog, Broda koji je također partner projekta.

Okupljeni su izmijenili dobre prakse iz dvaju gradova, ali i ukratko usporedili državne prakse iz gospodarsko-socijalne sfere. Posebice su se osvrnuli na mogućnosti koje nudi članstvo u Europskoj uniji, najviše na društvene projekte financirane iz EU fondova.

Poljaci su ovom prilikom kušali i naše samoborske specijalitete: bermet i kremšnite, te su nakon službenog dijela u prijateljskoj i ugodnoj atmosferi nastavili razgovor.

M.S.

 

29. Susreti na Perkovčevom grobu

Poljska delegacija stigla u Samobor

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002