10.05.2019.

Zagrebačka županija podupire organizaciju turističkih manifestacija

Milijun kuna za turističku ponudu

Zagrebačka županija podupire organizaciju turističkih manifestacija

Zagrebačka županija raspisala je milijun kuna vrijedan javni natječaj za dodjelu potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu Zagrebačke županije u 2019. godini. Natječaj je otvoren do 30. svibnja 2019. godine.

Maksimalni iznos potpore za pojedinu manifestaciju iznosi 100.000 kuna po pojedinom korisniku.

Pravo na potporu za manifestacije značajne za turističku ponudu Zagrebačke županije mogu ostvariti javne ustanove, ustanove u kulturi, jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice i udruženja obrtnika koje su registrirane na području Zagrebačke županije i koje organiziraju manifestaciju na njezinom području.

Podnositelj zahtjeva može prijaviti i ostvariti potpore za najviše dvije manifestacije, a potpora može iznositi do 75 posto prihvatljivih troškova manifestacije za javne ustanove, ustanove u kulturi, turističke zajednice i udruženja obrtnika. Gradovi i općine mogu ostvariti od 60 do 100 posto iznosa vrijednosti projekta, ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

Sredstva iz natječaja mogu biti namijenjena za sufinanciranje najma opreme, nabave radnog/potrošnog materijala vezanog za organizaciju događanja, najma prostora za održavanje događanja, najma prijevoznih sredstava u svrhu prijevoza organizatora i izvođača vezanih uz organizaciju, troškove smještaja, putne troškove, troškove promocije, usluge zaštitarske službe i druge troškove neposredne organizacije manifestacije.

Prijave na natječaj podnose se isključivo putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr na županijskim web stranicama i to na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga i ovjeriti te poslati u roku od 7 dana od dana ePrijave (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, P.P. 974, 10001 Zagreb, uz napomenu "Prijava za dodjelu potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu Zagrebačke županije za 2019. godinu".

Tekst natječaja i prijavni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, pod rubrikom Natječaji, a više informacija može se dobiti na broj telefona: 01/6009-425 ili e-mailom na uog@zagrebacka-zupanija.hr.

M.B.

 
10.05.2019.

Dan Europe u Svetoj Nedelji

Sustižemo Europu velikim koracima

Dan Europe u Svetoj Nedelji

Grad Sveta Nedelja 9. svibnja bio je domaćin centralne manifestacije obilježavanja Dana Europe u Zagrebačkoj županiji. Zagrebačka županija već 15. godinu zaredom obilježava Dan Europe i Europski tjedan, sve zahvaljujući Robertu Schumanu, koji je davne 1950. godine kao tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, a "Schumanova deklaracija" smatra se početkom formiranja zajednice danas poznate kao Europska unija. Hrvatska je punopravna članica Europske unije od 1. srpnja 2013. godine.

Europska unija velik dio svog proračuna odvaja za brojne fondove i programe koji su na raspolaganju zemljama članicama putem različitih razvojnih i socijalnih projekata. Kako bi predstavili neke od tih projekata, s posebnim naglaskom na projekte u energetskom sektoru, obilježavanje Dana Europe započelo je panel raspravom na temu "Energetska učinkovitost u javnom i privatnom sektoru". Panel raspravu otvorili su zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, a, uz njih, panelisti ove aktualne teme bili su zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi, župan Občine Škofljica (Slovenija) Ivan Jordan, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, voditeljica službe za pripremu poziva i provedbu EU projekata javnih zgrada u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Olja Milošević, predstavnik poduzeća Genera Hrvoje Bartovčak i predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Zlatko Sahalović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi tom je prilikom predstavio projekt Newlight, koji se odnosi na zamjenu postojeće javne rasvjete u LED rasvjetu. Zagrebačka županija prva je županija u Republici Hrvatskoj za koju je izrađen plan javne rasvjete, čime su se stvorili preduvjeti za uspješnu prijavu projekta Newlight za financiranje iz fonda ELENA Europske komisije i Europske investicijske banke.

- Uz projekt Newlight važno je istaknuti projekte energetske obnove koji su se proveli ili se provode u Svetoj Nedelji. To su energetska obnova dječjeg vrtića te energetske obnove naših dviju škola - OŠ Sveta Nedelja i PŠ Kerestinec. Obnove škola provodimo u suradnji sa Zagrebačkom županijom, koja je i osnivač istih, a obnove se sufinanciraju sredstvima EU preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Također je bitno pohvaliti odličnu suradnju sa svim institucijama na projektima, jer vremenski protok od početka projektiranja projekta do zaključenja ugovora iznosi svega 9 mjeseci - istaknuo je Nađi.

Nakon panela održan je prigodan zabavni program na Trgu Ante Starčevića, koji su obilježili nastupi Dječjeg zbora OŠ Vladimir Deščak, Twirling mažoret kluba Sveta Nedelja i Udruge Balans Code. Učenici OŠ Sveta Nedelja održali su prezentaciju svog putovanja u Strasbourg i Europski parlament, dok su učenici 4.-ih razreda OŠ Vladimir Deščak pripremili izložbu radova na temu "Upoznajmo EU". Istovremeno su se mogli probati i kupiti proizvodi domaćih OPG-ova i udruga, a za sve posjetitelje bila je osigurana besplatna hrana i piće. Za kraj obilježavanja Dana Europe građani su uživali u koncertu sastava Begini.

A.B.B.

 
10.05.2019.

Predstavljanje stripa Svi smo drugačiji

Vjetar u leđa - faza III ide dalje

Predstavljanje stripa Svi smo drugačiji

U utorak, 14. svibnja u 18 sati u Centru za mlade Bunker, uoči Međunarodnog dana obitelji, održat će se predstavljanje stripa i otvorenje izložbe Dječjeg foruma Svi smo drugačiji.

Strip su osmislili učenici petih i šestih razreda svih samoborskih osnovnih škola pod vodstvom naše poznate ilustratorice i grafičke dizajnerice Branke Hollingsworth Nara.

Dio je to projekta Vjetar u leđa – faza III, kojim je Grad Samobor iz europskih fondova i ove godine osigurao potrebnu pomoć u vidu pomoćnika u nastavi, koji s djecom s različitim teškoćama u razvoju rade tijekom nastavne godine i pomažu im svladati školsko gradivo.

Učenici su na zanimljiv način prikazali kako je društvo koje oni čine otvoreno s jasnom porukom: Svi smo drugačiji! Ta nas različitost zapravo čini jedinstvenima. Svaka obitelj ima veliku ulogu i odgovornost u mijenjanju svijeta, u njegovom poboljšavanju. Samoborski učenici ovim stripom prikazuju svoju potporu obiteljima i djeci.

Izložba će biti otvorena do 26. svibnja.

Više na www.vjetar-u-leda-3.samobor.hr.

M.G.

 

Zagrebačka županija podupire organizaciju turističkih manifestacija

Dan Europe u Svetoj Nedelji

Predstavljanje stripa Svi smo drugačiji

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002