11.10.2017.

Akcija "Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault" dobila novog sudionika

Zelenko dobio partnericu - Zelenku!

Akcija

Renault Nissan Hrvatska i ove godine u suradnji s osnivačem Udruge Zelene stope, Samoborcem Romeom Ibriševićem, nastavlja akciju "Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault", započetu prije trinaest godina. Direktor prodaje tvrtke Nenad Pleteš predao je Romeu ključeve novoga Renaulta Kadjara 1.6 dCi 130 KS, kao i prikolicu, ukrašenu istim motivom trave kao i automobil, a oba vozila imaju i nove prigodne registarske oznake: ZG ZELENKO i ZG ZELENKA.

Romeo Ibrišević, osnivač Udruge Zelene stope i stalni suradnik Glasnika Samobora i Svete Nedelje, godinama se bavi temama očuvanja prirode i okoliša, ponajprije vađenjem automobilskih olupina iz prirode, u čemu mu je već trinaest godina vjeran partner tvrtka Renault Nissan Hrvatska. Romeo je tijekom toga vremena u Renaultovim modelima prešao više od 200 000 kilometara te pronašao, fotografirao i organizirao odvoz više od 15 000 automobilskih olupina s mnogih hrvatskih bisera prirode, od otoka, preko nacionalnih parkova do rijeka i jezera. Povrh toga što je ta akcija proglašena najboljim komunikacijskim projektom u Renaultu 2007. godine, Romeov je rad, proširen na otkrivanje i pisanje o ostalim vrstama onečišćenja prirode, nagrađen 2016. Velebitskom degenijom, nagradom koju su mu po drugi put dodijelili Zbor novinara za okoliš i Hrvatsko novinarsko društvo.

Za proširenje akcije zainteresirali su se i drugi mediji, poput Radio Sljemena, s kojim je prije dvije godine ostvaren edukativno-ekološki projekt "Svi na zeleno" u sklopu kojeg su organizirane dvije akcije čišćenja Medvednice od auto olupina i drugog otpada, radionice i javne akcije o načinima odvajanja otpada u kućanstvima i slično.

Osim učestalih pojavljivanja u mozaičnim emisijama Hrvatske televizije, akcija Zelenih stopa i Renaulta nadahnula je i produkciju HRT-a da snimi četverodjelni eko-putopis radnog naziva (Ne)zagađenom našom, čiji je cilj kontrastiranje prirodnih ljepota, bio-raznolikosti, pa i kulturnih znamenitosti s onim što današnji "moderan" čovjek radi prirodi te ukazivanje na naše pogreške ne bi li se spriječile neke buduće.

Akciju je svojim radom podržalo i dvadeset dvoje hrvatskih slikara, koji su na otisnuta platna Romeovih fotografija olupina intervenirali svaki svojim umjetničkim rukopisom i stvorili nova umjetnička djela, koja su publici prvi puta predstavljena u Medijateci Francuskog instituta u prosincu 2016. Od tada ta izložba, pod nazivom "Što se čeka, izvlačimo!" putuje Hrvatskom nastojeći osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva.

T.I.

 
11.10.2017.

U Galeriji Prica prof. Majda Rijavec održala predavanje na temu Pozitivne emocije i zdravlje

Sreća i zdravlje - vječita težnja čovjeka

U državi u kojoj, nažalost, tek manji dio njezinih stanovnika može sebe nazvati sretnima, zdravima i zadovoljnima svojim životom, ključno je ponajprije ostati zdrav. Zdravlje je danas sreća sama po sebi, što ne treba posebno obrazlagati. No, koliko sreća i ostale pozitivne emocije zaista utječu na naše fizičko i psihičko zdravlje, još se istražuje.

Upravo to je bila tema Građanskog utorka 10. listopada, o kojoj je govorila prof. Majda Rijavec u Galeriji Prica pred prepunom dvoranom posjetitelja, što pak dovoljno govori o stanju nacije željne psihofizičkog sklada i sigurnosti, kao osnovnim pretpostavkama zdravog življenja.

Suvremena znanost može potvrditi vezu između pozitivnih emocija i zdravlja, a brojni aspekti ovih veza još se istražuju. Prof. Rijavec predstavila je i neke od metoda iz područja pozitivne psihologije koje se mogu koristiti u svakodnevnom životu te mogu potaknuti emocije koje će se odraziti i na cjelokupno zdravlje čovjeka i njegove okoline.

Jer, u potrazi za srećom i očuvanjem zdravlja svaka je (samo)pomoć dobrodošla.

M.K.

 
11.10.2017.

Trgatva koruze u organizaciji Udruge Etno fletno

Nema kruha bez trganja kuruze!

Trgatva koruze u organizaciji Udruge Etno fletno

Na domaćinstvu Horvatovih, gazde Ivice i njegove supruge Anice, na ručnom branju koruze u Bobovici okupilo se u utorak, 10. listopada, veselo društvo iz Udruge Etno fletno i učenici Osnovne škole Milana Langa iz Bregane.

Kako bi podsjetili na stare običaje, a u sklopu projekta koji su nazvali "Od motike do kruha", već je prije obavljeno okapanje koruze, koju su sada pobrali, kolima odvezli na imanje, zatim ogulili i stavili sušiti.

Pod motom "Da ne zgine kaj je od starine" Udruga Etno fletno obnavlja tradiciju našega kraja, u kojoj su neizostavni i radovi u polju tijekom godine, jer se u našim selima oduvijek živjelo od onoga što se posijalo ili uzgojilo. Da to ne bismo zaboravili, o tome treba poučiti i djecu, koja se rado odazivaju na ovakve manifestacije udruge. Ovaj put bili su u pratnji pedagoginje Ljiljane Fresl, a pridružio im se i Krunoslav Znika, voditelj Referade za poljoprivredu u Gradu Samoboru.

Zadovoljni domaćini i gosti, nakon korisnog razgibavanja na friškom zraku, počinuli su se uz druženje i zasluženu bogatu okrepu koju su za svoje težake priredili Horvatovi.

M.K.

 

Akcija "Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault" dobila novog sudionika

U Galeriji Prica prof. Majda Rijavec održala predavanje na temu Pozitivne emocije i zdravlje

Trgatva koruze u organizaciji Udruge Etno fletno

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002