25.03.2017.

U Samoboru obilježen Dan narcisa

Samoborci podržali akciju za oboljele od raka dojke

U Samoboru obilježen Dan narcisa

U Samoboru je, kao i u brojnim gradovima diljem Hrvatske u subotu, 25. ožujka, obilježen Dan narcisa – humanitarna akcija kojom se prodajom ovog proljetnog cvijeta pomaže udrugama koje se bave edukacijom i prevencijom raka dojke, od kojeg najčešće, nažalost, u velikom broju obolijevaju žene.

Na štandu pokraj prolaza prema tržnici na Trgu kralja Tomislava i u bivšem Mercatorovom centru narcise su prodavale članice Foruma žena samoborskog SDP-a, HSS-ovke iz njihove Udruge Hrvatsko srce te predstavnice Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Samoborci su se rado odazvali akciji, a pušleki narcisa za simboličnu cijenu od 10 kuna brzo su nestajali, pogotovo iz ruku gradonačelnika Kreše Beljaka i njegove zamjenice Sanje Horvat Iveković, koji su zajedno sa svojim suradnicima na središnjem gradskom trgu prodavali cvijeće i zadržali se u ugodnom razgovoru sa svojim sugrađanima.

M.K.

 
25.03.2017.

Burna izborna skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora

Ljiljana Drešar umjesto Alojza Grossa

Nešto manje od 4 sata trajala je izborna skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora, održana u petak, 24. ožujka, u njihovim prostorijama u Kompareovoj ulici.

Skupštinu je otvorio dugogodišnji predsjednik udruge Alojz Gross, koji se na ovom skupu, nakon 3 uzastopna četverogodišnja mandata, oprostio od te dužnosti, ali je ostao u Nadzornom odboru udruge te će biti njihov delegat u Zajednici udruga umirovljenika Zagrebačke županije.

Već na samom početku skupštine došlo je do nesuglasica pa se povela i žustra rasprava o roku za predaju kandidatura, jer tri kandidata su se prijavila nakon 15. ožujka. Raspravu je prekinuo predsjednik Gross, koji je najavio glasanje o članku Poslovnika koji to određuje, a od 60 delegata ZA prihvaćanje zakašnjelih prijava glasalo je njih 28, tako da prijedlog nije prihvaćen. No, ostalo je nejasno koliko ih je bilo protiv ili suzdržano, jer ih se nije ni pitalo, što je izazvalo dodatne komentare i nezadovoljstvo nekih kandidata i članova.

Nakon imenovanja radnih tijela Skupštine podnesena su izvješća o radu udruge, financijsko i druga izvješća. U svojem izlaganju o radu udruge u protekloj godini predsjednik Gross je istaknuo pomoć Grada Samobora, ZUUZŽ-a i MUH-a, pobrojao je redovne društvene i sportske aktivnosti, kao i akcije koje provode i organiziraju za svoje članove tijekom godine. Udruga se, rekao je, susreće sa stalnim padom broja članova pa ih je tako od 2013. čak 399 manje. Unatoč tome što još uvijek nisu ostvareni glavni ciljevi, a to su besplatan prijevoz i gradnja doma za umirovljenike i starije, smatra da se radilo uspješno.

Iz financijskog izvješća, koje je pozitivno i koje je potvrdio Nadzorni odbor, nije se detaljno moglo čuti kako su utrošene 260.834 kune prihoda u prošloj godini (rashodi su bili 264.798 kuna i na računu je, uz prijenos sredstava iz prošle godine, na kraju 2016. ostalo 55.257 kuna) pa je i to izazvalo negodovanje za stolovima, ali nitko se nije javio za raspravu.

Nakon prihvaćenih izvješća skupštinarima su se obratili i gosti: zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je bila u pratnji pročelnika za društvene djelatnosti Jure Horvata, zatim voditeljica njihove Dramske grupe Treća sreća, predsjednica Kluba starijih osoba, član Predsjedništva Sindikata umirovljenika Grada Samobora i predstavnica Udruge Etno-fletno.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković čestitala im je na uspješnom radu i potvrdila kako se njihovi glavni problemi rješavaju u pregovorima s koncesionarima prijevoza, kao i s potencijalnim investitorima za gradnju njihovog doma.

Uslijedila je procedura razrješenja starog vodstva i, nakon što su se redom predstavili svi novi kandidati, delegati su mogli birati tko će ih voditi u narednom razdoblju.

Prije samog glasanja članovi udruge prigodnim poklonom zahvalili su Alojzu Grossu na dugogodišnjem predanom radu i proglasili ga svojim počasnim predsjednikom.

Punih sat vremena trajali su glasanje i prebrojavanje glasova, da bi konačno bilo potvrđeno novo vodstvo udruge – za predsjednicu je izabrana dosadašnja tajnica Ljiljana Drešar, dopredsjednik je Mijo Gorički, članovi Nadzornog odbora su Rezika Križetić, Katarina Frketić i Alojz Gross, udrugu će u županiji predstavljati Alojz Gross, a delegat u Matici umirovljenika Hrvatske je Stjepan Žitković.

M.K.

 
25.03.2017.

Nove Steora pametne klupe u Fitness parku Samobor

Visoka kvaliteta i napredna tehnologija

U Fitness parku Samobor su osvanule nove pametne klupe, koje su kvalitetom i tehnološki naprednije od prvih klupa koje su postavljene prije godinu i pol dana prilikom otvorenja parka.

Steora je pametna klupa nove generacije, koja koristi solarnu energiju kako bi pružila konkretna rješenja za rastuće urbane probleme te sadrži različite mogućnosti; od pametnog USB punjenja, bežičnog punjenja mobitela, mobilnog interneta do informiranja građana.

Sve prednosti novih pametnih klupa visoke estetske i funkcionalne kvalitete, koje prati i sofisticirani sustav upravljanja u slučaju gašenja, krađe ili bilo kakvog problema njihovog funkcioniranja, od sada stoje na raspolaganju svim našim sugrađanima.

M.R.

 
25.03.2017.

Redovna izvještajna skupština Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Visina najma prostora postaje kamen spoticanja

Redovna izvještajna skupština Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Sve je teklo brzo i učinkovito na redovnoj skupštini Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, koja iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate. Nakon izbora radnih tijela, prišlo se prezentaciji izvještaja o radu i djelovanju. Prvi je izvještaj podnio predsjednik udruge Marijan Žganjer, govoreći o brojnim aktivnostima - ocjenjivanje vina u travnju prošle godine, obilježavanje Vincekova, Dan otvorenih vrata u svibnju, edukativna predavanja za vinogradare i vinare, sudjelovanje članova u obilježavanju Dana grada Samobora, pa tradicionalne spelancije oko Martinja i krštenja mošta. Jedna od značajnijih akcija udruge bila je osnivanje sekcije Bermet, na čelu koje je Zdravko Župančić. Naime, sekcija će raditi na dobivanju statusa bermeta kao zaštićene marke EU.

Financijski izvještaj koji je podnio blagajnik Ivica Rozjan pokazao je suzdržanost u trošenju novca pa je tako godina završena pozitivno. Da se dobro gospodarilo potvrdio je u ime Nadzornog odbora Nikola Vuković, a Sud časti, prema riječima predsjednika Miroslava Jaića, nije imao što raditi.

Kao izaslanik gradonačelnika Samobora Kreše Beljaka skupštinare je pozdravio i biranim riječima govorio pročelnik za gospodarstvo Grada Samobora Hrvoje Frankić.

Prezentiran je plan i program rada za 2017., koji je u cijelosti prihvaćen: organizacija znanih aktivnosti, održavanje 2-3 tematska predavanja, ocjenjivanje vina 22. i 23. travnja, prezentacija vina samoborskih vinogradara i vinara na Danima otvorenih vrata udruge 20. svibnja, sudjelovanja na izložbama vina, sudjelovanje udruge za Dan grada u listopadu te organizacija Martinja.

Financijski je plan za ovu godinu ipak otvorio i neke rasprave. Naime, naglašeno je veliko izdvajanje sredstava za zakup prostora (Brente, op.a.) pa će se s Gradom pokušati dogovoriti oko smanjenja naknade za najam prema uvjetima po kojima i ostale udruge koriste gradske prostore. Isto tako, prići će se rekonstrukciji prostora vinoteke, što bi cijelom prostoru Brente dalo poseban ugođaj.

Skupština je završila onako kako to znaju napraviti vinogradari - šunka, svinjska capica i obilje dobrih vina, koja samoborsko vinogorje sve više i sve bolje promoviraju.

F.S.G.

Foto: Damir Kirin

 
25.03.2017.

U Samoboru će biti organizirana Humanitarna utrka Večernjeg lista

Javite se do 27. ožujka i trčite za potrebite

U Samoboru će biti organizirana Humanitarna utrka Večernjeg lista

Želite li postići zavidnu formu i pozitivno utjecati na svoje zdravlje, odaberite trčanje - aktivnost koja će vam sve to omogućiti. Zdrave kosti, jaki mišići, zdrav kardiovaskularni i respiratorni sustav, vitka linija i manjak stresa samo su neke od blagodati koje pruža trčanje.

Mnogi bi se složili kako je trčanje životna filozofija koja potpuno mijenja pogled na svijet i pozitivno utječe na svakoga tko se odluči baviti ovom aktivnošću. Stječu se nove navike, mijenja se način razmišljanja i prehrane, tijelo se počinje mijenjati te u vaš život ulaze novi ljudi koji dijele jednaku ljubav prema ovoj zdravoj aktivnosti.

Budite dio Večernjakove utrke i učinite nešto dobro za svoje tijelo i duh!

Broj sudionika utrke na 5000 m ograničen je na 500 sudionika, pa požurite s prijavama.

Utrku možete odabrati isključivo prema dobi.

Djeca od 7 do 9 godina trče utrku na 400 m, od 11 do 13 godina na 800 m, a 14 do 17 na 1500 metara. Utrka na 5000 m rezervirana je za sve starije od 18 godina.

Prilikom podizanja startnog broja sudionici će donirati simboličan iznos za Sigurnu kuću Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

T.I.

 

U Samoboru obilježen Dan narcisa

Burna izborna skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora

Nove Steora pametne klupe u Fitness parku Samobor

Redovna izvještajna skupština Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

U Samoboru će biti organizirana Humanitarna utrka Večernjeg lista

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002