01.02.2017.

Čudesna šuma Žutica za zaštitu močvarnih područja

Od svega je najbitnija edukacija mladih

U povodu Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa, koji se obilježava 2. veljače, u prostorima samoborskog Autobusnog kolodvora otvorena je izložba fotografija JU Zeleni prsten "Čudesna šuma Žutica". Izloženo je tridesetak fotografija nastalih u sklopu projekta "Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina", realiziranog u sklopu suradnje Mreže SavaParks, čiji je JU Zeleni prsten član, kao i radovi djece DV Izvor iz Samobora. Autori fotografija su Zoran Ožetski, Tomica Rubinić, Davor Krnjeta i članovi Udruge Hyla koji su, u sklopu projekta, provodili istraživanja vodozemaca i gmazova.

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana je "Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa".

- Šuma Žutica pravi je primjer toga, jer ona je prva retencija na lijevoj obali Save nizvodno od Zagreba, čija je svrha zaštita naselja uz Savu od poplava. Šuma Žutica dio je Nacionalne ekološke mreže Nature 2000. Prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja i druga je najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tomu opstao bogat biljni i životinjski svijet - istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten.

Izložbu je otvorio župan Stjepan Kožić, zahvalivši djelatnicima JU Zeleni prsten na svemu što čine za zaštitu prirode.

- Najbitnija je edukacija mladih, prema kojima treba stvoriti osjećaj čuvanja i zaštite prirode. Dodatni motiv za zaštitu šume Žutica, istaknuo je, jest i činjenica da ona, osim što je stanište velikoga broja biljnih i životinjskih vrsta, ima i velik značaj za zaštitu od poplave - rekao je tom prilikom župan.

Kako bi se ukazalo na važnost zaštite močvarnih staništa na globalnoj razini, 2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti i taj je dan proglašen Međunarodnim danom močvarnih staništa. U močvarna staništa ubrajamo sve stalne ili povremene vode stajaćice i tekućice, poplavne šume i travnjake. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom iskorištavanju močvarnih staništa.

U prigodnom programu otvorenja izložbe sudjelovali su ženski Vokalni ansambl Singrlice i mališani Dječjeg vrtića Izvor, čiji su radovi također izloženi. Uz župana, otvorenju izložbe prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Samobora Željko Stanec, izvršni direktor zaklade EuroNature Gabrijel Schwaderer, parteri Mreže parkova uz rijeku Savu iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Izložba ostaje otvorena tijekom veljače.

M.K.

 
01.02.2017.

Nastavlja se projekt Gradskih vrtova u Samoboru

U pripremi dvadesetak novih parcela

Nastavlja se projekt Gradskih vrtova u Samoboru

Iznimno se uspješnim pokazao projekt Gradskih vrtova u Samoboru. Zbog velikog interesa građana, Grad Samobor odlučio je dodijeliti dodatnih dvadesetak parcela, uz 27 koje su već dodijeljene prošle godine.

Grad Samobor raspisao je javni poziv za davanje vrtnih parcela na korištenje građanima u svrhu proizvodnje hrane (povrće i jagodasto voće), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe.

Riječ je parcelama površine 50 četvornih metara koje se nalaze na području bivše Vojarne Taborec, u sklopu već postojećih Gradskih vrtova.

Vrtne parcele daju se na korištenje na vrijeme od dvije godine bez naknade, s mogućnošću produljenja korištenja pod uvjetom da se korisnici prema istima odnose pažnjom dobrog gospodara.

Pravo podnošenja zahtjeva imaju osobe s prebivalištem na području Grada Samobora, a pri utvrđivanju liste prednost će se ostvarivati prema socijalnom kriteriju, obzirom na status hrvatskog branitelja, status umirovljenika te uzimajući u obzir broj članova kućanstva.

P.A.

 
01.02.2017.

Stručno predavanje o geotermalnim vodama Šmidhenovih toplica i njihovoj povijesti

Samoborci, pomalo se oprostite od Šmidhena

Hrvatska se u svijetu nerijetko predstavlja kao zemlja raznolikih i iznimnih prirodnih ljepota, pri čemu se velik dio tog blaga odnosi na bogatstvo voda kojima naša zemlja obiluje. No, da baš nije sve tako sjajno kako izgleda na razglednicima ili drugim promotivnim materijalima koje šaljemo u svijet, govorili su u utorak, 31. siječnja, predavači Radovan Čepelak i Sreten Romandić, na temu Geobalneološka i geofizička obilježja Šmidhenovih toplica, koja je na Građanski utorak privukla brojne Samoborce.

Naše bivše kupalište Šmidhen tek je jedan od brojnih primjera koji potvrđuje kako su naši preci daleko više pažnje polagali prirodnim resursima, jer su dobrim dijelom i ovisili o njima, pa su ih stoga čuvali i koristili sukladno svojim potrebama.

Šmidhena danas više nema. Doslovce je nestao zbog nebrige i pohlepe ljudi koje je zanimala uglavnom tek izravna korist i profit, a koje bi mogli ostvariti za svoja "ulaganja", na što sam Grad Samobor tijekom prošlih desetljeća nije imao previše utjecaja.

K tome, prema riječima naših stručnjaka, potrebni su dodatni istražni radovi i nove bušotine, na kojima bi se možda pronašla voda čija je temperatura viša od 28 ili 29 stupnjeva Celzijusa, koliko ona sada iznosi na poznatim izvorima na području Šmidhena, dok, primjerice, na slovenskoj strani u Čatežu ta prirodna temperatura vode doseže i više od 50 stupnjeva C. A da ne govorimo o tome da je veći dio područja bivšeg Šmidhena i eventualnih budućih bušotina u privatnom vlasništvu.

Dakle, nije sve oko Šmidhena tako jednostavno kako izgleda, jer ulaganja u nova istraživanja su izuzetno skupa, a privatni vlasnici često traže i nerealne cijene za svoje parcele.

Predavanju su, osim članova Društva inženjera i tehničara Grada Samobora, koji su bili i suorganizatori, nazočili u velikom broju i drugi naši sugrađani, kao i gradski čelnici koji se već niz godina bave problematikom Šmidhena, na čelu s pročelnikom Zvonkom Župančićem.

M.K.

 

Čudesna šuma Žutica za zaštitu močvarnih područja

Nastavlja se projekt Gradskih vrtova u Samoboru

Stručno predavanje o geotermalnim vodama Šmidhenovih toplica i njihovoj povijesti

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002