27.07.2017.

Postavljena prva samoborska Frendovska klupa

Sjedni i nađi novog prijatelja

Postavljena prva samoborska Frendovska klupa

U dječjem parku kraj Glazbene škole Ferdo Livadić u četvrtak, 27. srpnja postavljena je prva samoborska Frendovska klupa. Riječ je o humanitarnom projektu osmišljenom s ciljem prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja, poticanja inkluzije, sklapanja novih i njegovanja starih prijateljstava među djecom vrtićke i osnovnoškolske dobi. Originalno je nastao u SAD-u, a njegov je začetnik sedmogodišnji Christian koji je uz pomoć roditelja, učitelja i prijatelja pokrenuo inicijativu da njihovo školsko dvorište dobije klupu prijateljstva - oslikanu, uređenu i dobro pozicioniru klupu na koju može sjesti svako dijete koje želi naći novog prijatelja, pokrenuti novu igru ili se uključiti u druženje.

Frendovska je klupa predstavljena Samoborcima u sklopu projekta Ljeto u Samoboru 2017., u suradnji s Laboratorijem zabave i uz pomoć samoborskog Komunalca. Planirano je da se još jedna takva klupa postavi u Samoboru krajem kolovoza, jer na Frendovskoj se klupi ne stvara samo novo prijateljstvo, nova igra ili novo druženje, već se kroz njih na djecu prenosi važna i snažna poruka o empatiji, poštovanju drugih, inkluziji i društvenoj odgovornosti.

I.H.

 
27.07.2017.

Gradsko vijeće Svete Nedelje rebalansom osiguralo sredstva za buduće proširenje vrtića Slavuj...

Od "tirana demokracije" do vrtićkog jednoglasja

Gradsko vijeće Svete Nedelje rebalansom osiguralo sredstva za buduće proširenje vrtića Slavuj...

Iako su tenzije između vladajućih i oporbe u pojedinim dijelovima sjednice bile jasno vidljive, vijećnici aktualnog saziva Gradskog vijeća Svete Nedelje u srijedu, 26. srpnja ipak su na kraju bili jednoglasni kad je bilo najpotrebnije. Naime, na svojoj 2. sjednici pred vijećnike je stigao prijedlog rebalansa proračuna kojim bi se osigurala sredstva za uplatu kupovnine zemljišta u Hoto vilama, a koje će omogućiti buduće proširenje kapaciteta Dječjeg vrtića Slavuj.

Riječ je o inicijativi koja je pokrenuta na kraju mandata prethodne garniture, a koja je na ovoj sjednici zaključena usvajanjem rebalansa "teškog" 465 tisuća kuna. Tim će se novcem kupiti 5405 četvornih metara asfaltiranog parkirališta po prosječnoj cijeni od 86 kn/m2, što je dosta ispod tržišne cijene obzirom da je ovo zemljište ponuđeno na dražbi već 15. put, pojasnila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač. Proračunska sredstva osigurana su pak kroz kompenzacijski fond kojeg je osigurala država kako bi umanjila utjecaj smanjenja poreznih prihoda namijenjenih lokalnoj samoupravi. Konkretno, Sveta Nedelja je ove godine uprihodovala 6,5 milijuna kuna manje od poreza na dohodak, no zato je stiglo 7 milijuna kuna s više razine kao kompenzacijska mjera.

Gradonačelnik Dario Zurovec naglasio je kako se ovaj put radi o "mekanom" rebalansu, obzirom da se radi o izmjeni samo jedne stavke te da se pravi rebalans očekuje kasnije tijekom godine. Istaknuo je važnost kupnje spomenutog zemljišta s obzirom na potkapacitiranost svetonedeljskih vrtića pa je tako trenutno ostalo neupisano čak 99 djece s područja Grada. Tako je najavljeno da je ovo prvi korak prema ukupnom širenju kapaciteta svetonedeljskih vrtića.

Prilikom rasprave o rebalansu vijećnik Damir Halužan (HDZ) predložio je i da se iz postojećih stavki za školstvo odvoji određena svota kako bi se izvanrednim svetonedeljskim učenicima omogućila nagrada izdašnija od 100 kuna, koliko im je prilikom nedavnog prijema kod gradonačelnika bilo dodijeljeno. Bila je to reakcija na upit vijećnika Marijana Vojvodića (HDZ) iz aktualnog sata kojeg je zasmetao spomenuti simbolični iznos nagrade. Gradonačelnik se složio kako je nagrada uistinu premala, ali da je trenutno ograničena osiguranim proračunskim sredstavima te najavio da će se u budućim proračunima voditi računa da se ona znatno poveća.

I dok su po pitanju rebalansa svi vijećnici bili suglasni, ono je izostalo prilikom imenovanja članova Odbora za financije i proračun. Na klupe je stigao prijedlog da se u njega imenuju Marko Kresonja (SDP) kao predsjednik, Gabrijel Deak (lista Zurovec) i Božidar Jedvaj (Bandić Milan 365), dok je prijedlog oprbenih vijećnika da jedan član bude Damir Halužan odbijen. U raspravi je Halužan vladajuće optužio da su "tirani demokracije" jer je smatrao kako je nakon prve sjednice postignut načelni dogovor da će svaka strana dati svoj prijedlog pa da će se članovi odbora dogovoriti kroz dijalog vladajućih i oporbe. Prevagnulo je na kraju pravno tumačenje prema kojem prijedlog oporbe ne može biti prihvaćen zato što je bio nepotpun (samo jedan predloženi član, umjesto kompletnog sastava). Gradonačelnik Zurovec najavio je pak da će se ubuduće bolje komunicirati s vijećnicima uoči sjednica uz poziv na obostranu suradnju.

K.S.

Aktualni sat

U aktualnom satu dominirala su pitanja komunalne tematike pa je vijećnika Maria Čižmešiju (SDP) zanimalo postoje li kakvi dogovori sa Županijskom upravom za ceste oko intenziviranja radova na cestama u Svetoj Nedelji pod njihovom ingerencijom te upozorio na potrebu da se u Područnoj školi Kerestinec organizira produženi boravak. Vijećnika Božidara Jedvaja (Bandić Milan 365) zanimala je sanacija dijela Ulice Franje Tuđmana od Podsuseda prema Svetoj Nedelji te Ulice braće Ribar. Vijećnik Vojvodić svom je pitanju o učeničkim nagradama pridodao i ono o daljnjoj sudbini radova na društvenom domu u Novakima te Ulici Vojvodići. Gordan Kanižaj (HDZ) upozorio je pak na problematiku zastarjele vodovodne infrastrukture u Keresitncu, založio se za asfaltiranje odvojaka Širanovićeve ulice te pitao zašto je NK Brezje dobilo više sredstava od NK TOP-a? Vijećnika Ivicu Vojvodića (lista Zurovec) zanimalo je što je s planom uređenja parkova u Novakima i Orešju, a vijećnik Marko Kresonja (SDP) založio se za postavljanje stupića i označavanje parkinga u zoni rotora u Rakitju te je upozorio da se građani u zadnje vrijeme bude na vozni red koncesionara javnog autobusnog prijevoza. Vijećnik Dragutin Vinovrški Pentek (HSS) apelirao je da se riješi problem suženog nogostupa u oštrom zavoju Harambašićeve ulice koji dovodi u opasnost pješake. Posljdnja pitanja u aktualnom satu postavio je vijećnik Damir Halužan (HDZ) kojeg je zanimalo kad se može očekivati početak radova na silasku s autoceste odnosno rotoru sukladno dogovoru s HAC-om te je pozvao gradonačelnika da obiđe radove na izgradnji nasipa u Strmcu.

Gradonačelnik Zurovec odgovoro je da je u kontaktima sa Županijskom upravom za ceste dogovoreno kako će oni odraditi svoj dio posla tamo gdje Sveta Nedelja napravi pripreme pa će uskoro raditi na dijelu Svetonedeljske ceste od vrtića do Brezja, na Rakitskoj cesti i dijelu za Siget. Radit će se i u Ulici Franje Tuđmana na potezu od budućeg rotora do Hoto vila te u Ulici braće Ribar gdje će se moći kasnije napraviti i nogostup do Podsuseda, a Ulica Vojvodići u fazi je naručivanja projekta i na njoj će se vjerojatno raditi dogodine. Pitanje dotrajalog vodovoda u Kerestincu se pokušava riješiti u dogovoru s Vodoopskrbom i odvodnjom i za Širanovićevu se će taj problem probati riješiti uz uređenje ulice s ciljem da se izbjegne višestruko kopanje.

Što se produžene nastave u PŠ Kerestinec tiče, gradonačelnik Zurovec ju je najavio za rujan, dok je o pitanju dodjele sredstava sportskim klubovima konstatirao kako je to u okviru Zajednice kojoj grad dostavlja sredstva i koja potom samostalno odlučuje o raspodjeli. Za uređenje parkova će se napraviti procjena potencijalnih troškova pa će se sukladno tome vidjeti koliko će ih biti uređeno ove godine, a za eventualno postavljnje stupića u Rakitju gradonačelnik je zamolio da se napiše službeni zahtjev dok je za problem u Harambašićevoj rekao kako će obići lokaciju. Također je najavio da je već dogovoren sastanak s koncesionarima o pitanjima javnog prijevoza na području Svete Nedelje, a što se tiče planova HAC-a vijećnicima je prenio kako su najavili da su im radovi teški 2,5 milijuna kuna u planu za ljeto 2018. godine.

 

Postavljena prva samoborska Frendovska klupa

Gradsko vijeće Svete Nedelje rebalansom osiguralo sredstva za buduće proširenje vrtića Slavuj...

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002