06.01.2017.

U Samoboru se širi projekt Gradskih vrtova

Još dvadesetak dodatnih parcela

U Samoboru se širi projekt Gradskih vrtova

Grad Samobor nastavlja s projektom Gradskih vrtova koji se pokazao iznimno uspješnim.

U prošloj godini Grad je potpuno besplatno dodijelio 27 vrtnih gredica građanima i na taj način dao novi sadržaj nekad zapuštenom prostoru bivše Vojarne Taborec.

Zbog velikog interesa građana uredit će se još dvadesetak parcela, a javni natječaj bit će objavljen na internet stranicama Grada Samobora, www.samobor.hr, nakon parcelacije.

Vrtne parcele dat će se na korištenje na vrijeme od dvije godine bez naknade, s mogućnošću produljenja korištenja pod uvjetom da se korisnici prema istima odnose pažnjom dobrog gospodara.

Pravo podnošenja zahtjeva imat će osobe s prebivalištem na području Grada Samobora, a pri utvrđivanju liste prednost će se ostvarivati prema socijalnom kriteriju, obzirom na status hrvatskog branitelja, status umirovljenika, te uzimajući u obzir broj članova kućanstva.

- Projektom Gradskih vrtova pružili smo našim građanima mogućnost obrade zemljišta i time ih potaknuli na zdraviji način života. Prvenstveno smo vodili računa o socijalnim kriterijima, kako bi i ovom mjerom pomogli građanima kojima je to potrebno. Osim toga, ovo je jedan u nizu projekata kojima smo bivšoj vojarni dali novi društveni značaj - istaknuo je gradonačelnik Krešo Beljak.

Osim toga, slijedom objavljenog natječaja, Grad je dodijelio pet čestica u dugogodišnji zakup za ratarsku i voćarsku proizvodnju, kako bi potaknuo razvoj poljoprivrede i gospodarstva na svom području.

P.A.

 
06.01.2017.

Izašao novi broj Žumberačkog krijesa za 2017. godinu

21. siječnja i svečano predstavljanje

Izašao novi broj Žumberačkog krijesa za 2017. godinu

Uoči Božića iz tiska je izašao novi broj Žumberačkog krijesa. Godišnjak koji redovito izlazi već 39 godina u najnovijem broju na 336 stranica donosi pregled najvažnijih crkvenih i društvenih događaja u 2016. godini. Na naslovnici ovogodišnjeg Žumberačkog krijesa nalazi se ikona Svete Obitelji kojom se najavljuje 2017. Godina, koja je posvećena upravo kršćanskim obiteljima. Bilježeći događaje iz života Crkve novi broj Krijesa donosi članak o obilježavanju Godine milosrđa, koja je na poseban način označena ovogodišnjim dolaskom neraspadnutog tijela sv. Leopolda Mandića iz talijanske Padove u Hrvatsku. Nadalje se bilježe imenovanja novih hrvatskih biskupa i proglašenje svetom Majke Tereze iz Kalkute. Posebna pažnja posvećena je ove godine i apostolskoj pobudnici o obitelji "Amoris letitia". Od posebnog je značaja znanstveni članak o povijesti grkokatoličke crkve u Dalmaciji, u kojem se po prvi puta na jednom mjestu donosi opširniji povijesni prikaz nastanka grkokatoličke zajednice na dalmatinskom području. Zasebnu cjelinu u ovogodišnjem izdanju Krijesa čini prilog o Žumberačkom narodnom saboru, u kojem se može pročitati tijek održavanja ove manifestacije koja ima za cilj gospodarsku i ekonomsku obnovu Žumberka. U cjelini "Od Krijesa do Krijesa po našim župama" donose se opširni izvještaji iz života grkokatoličkih zajednica tijekom 2016. godine, popraćeni brojnim fotografijama. Žumberački krijes uz izvješća o crkvenom životu i ove godine u cjelini "Žumberak jučer, danas, sutra" donosi niz zanimljivih i aktualnih članaka iz sfere društvenog života Žumberka. Tradicionalno Krijes posebnu pažnju posvećuje i književnom stvaralaštvu. Tako se u novom broju Krijesa mogu pročitati mnogobrojne pjesme žumberačkih autora. Na kraju godišnjaka posebna je pažnja posvećena pokojnima u cjelini "In memoriam". Na posljednjim stranicama Krijesa već uobičajeno se nalazi kalendarski raspored crkvenih proštenja za narednu godinu, kao i adresar. Na omotu zadnje stranice Krijes najavljuje veliki događaj u nadolazećoj godini, a to je Prvi kongres iseljenih Žumberčana koji će se održati u žumberačkom naselju Koretići u subotu, 9. rujna 2017. godine.

Novi broj Krijesa od subote, 24. prosinca 2016., moći će se nabaviti u većini žumberačkih župnih ureda, Glasu koncila na zagrebačkom Kaptolu i u samostanima časnih sestara bazilijanki u Zagrebu, Križevcima i Sošicama. Prema ustaljenom običaju, u pojedinim župama koje nemaju svećenika koji svakodnevno boravi u svojoj matičnoj župi, Krijes će se moći nabaviti kod određenih vjernika laika.

Svečano predstavljanje novog broja Žumberačkog krijesa održat će se u subotu, 21. siječnja 2017. godine, u mjestu Kašt u zapadnom dijelu Žumberka.

D.V.

 

U Samoboru se širi projekt Gradskih vrtova

Izašao novi broj Žumberačkog krijesa za 2017. godinu

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002