14.10.2017.

Ispred Rudnika sv. Barbare KUD Oštrc obilježio Dane europske baštine

Prepoznala ih i Europa!

Ove godine prvi put je u nedjelju, 15. listopada, Kulturno umjetničko društvo Oštrc organizirano obilježilo i Dane europske baštine. Novina je to u sklopu brojnih događanja tijekom godine koja KUD Oštrc, uz ostale rudarske udruge, osmišljava za svoje sugrađane i goste, koji im pak uzvraćaju dužnom pažnjom i brojnim posjetima na sva događanja koja im dobri domaćini Rudari ponude.

Osim što su te nedjelje svi mogli iskoristiti promotivnu cijenu ulaznice za stručno razgledavanje Rudnika sv. Barbare, Rudari su prezentirali i svoju gastro ponudu – domaće žgance s čvarcima, grah iz kotlića, neizostavnu greblicu, kukuruzni kruh iz krušne peći i pečene kestene, za kojom nimalo nije zaostajala ni tekuća ponuda domaćih vina i rakije, koja je na tanko curila iz kotla koji je za ovu prigodu postavljen ispred rudnika kao još jedan djelić rudarske tradicije.

I djeca i odrasli tijekom dana zabavljali su se nastojeći savladati neke već zaboravljene vještine, poput hodanja na kratkim štulama ili pak zabijanje čavla "špicom" čekića u panj, da bi na koncu shvatili kako im za to ipak treba malo više vježbe. Unatoč tome, nitko nije razočaran otišao iz Ruda, jer Rudari su sve ove sadržaje svojim prijateljima i gostima, koji su prema vlastitom nahođenju mogli ubaciti koju kunu za donaciju društvu, ponudili besplatno.

Nadamo se da su si malo popunili kasicu, bez koje je danas teško napraviti bilo kakav iskorak, pogotovo u kulturi.

Samo da podsjetimo, Europa je već odavno prepoznala njihov trud u očuvanju svoje i naše tradicije.

M.K.

 
14.10.2017.

Tradicionalna kestenijada samoborskih SDP-ovaca

Vrući kesteni i kuhano vino

Samoborski SDP-ovci i ove su godine počastili Samoborce vrućim kestenima i kuhanim vinom u subotu, 14. listopada, organiziravši svoju tradicionalnu kestenijadu.

Lijep sunčan dan izmamio je na glavni gradski trg brojne naše sugrađane i posjetitelje Samobora, koje su na najprometnijem mjestu, kod prolaza prema tržnici dočekali predsjednica samoborskog SDP-a i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić te ostali članovi GO SDP-a Samobor.

Zajedničko druženje uz guljenje kestena i čašicu kuhanog vina, koje je potrajalo do podneva, građani su mogli iskoristiti za razgovor s našim gradskim čelnicima, požaliti im se ili pitati što se sve radi u Gradu i koji su im planovi ubuduće.

M.K.

 
14.10.2017.

Udruga Pozitiva Samobor na humanitarnoj izložbi pasa okupila u Bunkeru udruge koje se bave spašavanjem i zbrinjavanjem napuštenih životinja

Svaka njuška zaslužuje pažnju i topli dom

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor je u subotu, 14. listopada, u samoborskom Centru za mlade – Bunkeru organizirala humanitarnu izložbu pasa, na kojoj su se predstavile tri udruge koje se volonterski bave spašavanjem i zbrinjavanjem napuštenih životinja, među kojima je najviše pasa i mačaka. Sve tri udruge – Rea, Indigo i Rina, kao nevladine, nestranačke i neprofitabilne, muči isti problem, a to je sve veći broj napuštenih i zlostavljanih životinja, koje bi trebalo zbrinuti i pronaći im prikladan dom.

Često je to gotovo nemoguća misija, jer i sama država, njezini gradovi i općine ne mogu ispoštovati ili se oglušuju na zakonske propise, prema kojima bi trebali osigurati azil za ove životinje. Udruge pak ovise o minimalnim sredstvima koje možda dobiju od lokalne zajednice, a ponajviše o dobroj volji donatora i ljudi koji su voljni te životinje primiti barem kratko na skrb ili ih udomiti.

U Bunkeru su zato na svojim štandovima predstavili svoj rad, promotivne materijale i pokušali prikupiti sredstva i donacije za daljnje aktivnosti. Naravno, prostorije Bunkera ispunile su male i velike njuškice, željne pažnje i druženja.

Odavno su dokazane blagodati po zdravlje vlasnika pasa, mačaka i ostalih životinja pa, ako to još niste učinili, i sebi i njima pružite priliku i udomite neku njuškicu. Vaša pažnja i briga vratit će vam se na gotovo nebrojene načine, onako kako to samo životinje znaju iskazati.

U akciju se uključio i Caffe bar Sway, koji je ovom prilikom od svakog prodanog pića izdvojio kunu za napuštene šapice.

M.K.

 

Ispred Rudnika sv. Barbare KUD Oštrc obilježio Dane europske baštine

Tradicionalna kestenijada samoborskih SDP-ovaca

Udruga Pozitiva Samobor na humanitarnoj izložbi pasa okupila u Bunkeru udruge koje se bave spašavanjem i zbrinjavanjem napuštenih životinja

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002