27.10.2017.

Štićenici i djelatnici Centra Lug proslavili dan svoje ustanove

Ponovno iznenadili kreativnošću i upornošću

Centar za odgoj i obrazovanje Lug je u petak, 27. listopada, ponovno širom otvorio vrata svojim prijateljima, gostima i svima onima koji podupiru rad ovog centra i pomažu njihovim štićenicima u svladavanju životnih i psiho-socijalnih teškoća s kojima se susreću.

Kao i svake godine, brojne goste i uzvanike dočekali su s velikim veseljem te im s ponosom pokazali što su sve od prošlog zajedničkog susreta naučili i napravili.

Na prigodnoj izložbi prikazani su radovi korisnika koji sudjeluju u različitim radionicama ili se obrazuju za pomoćna zanimanja u nekoj od odabranih struka. U dvorani dvorca nazočne su ponovno iznenadili priredbom, gdje su kroz pjesmu, ples i glumu, a ovaj su put izveli Čudnovate zgode šegrta Hlapića, pokazali svoje talente te izmamili i zasluženo buran pljesak.

Prije početka programa sve ih je pozdravila ravnateljica Katarina Špehar Fiškuš, zahvalivši svim kolegama, institucijama, donatorima, volonterima i udomiteljima, koji njihovim štićenicima pomažu da unatoč svim problemima hrabro i dostojanstveno kroče kroz život, što itekako zaslužuju.

Prisutnima su se obratili i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat i zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarskog Stipe Bučar, koji su, uz pohvale, čestitali djelatnicima i štićenicima centra njihov dan.

M.K.

 
27.10.2017.

Smotra Zimske službe za područje Grada Samobora 2017./2018.

Sve je spremno, a prioriteti se znaju!

O ukupno 556,719 kilometara cesta na području Grada Samobora (osim Ulice grada Wirgesa, za koju je zadužen ŽUC) i ove će zime brinuti Zimska služba samoborskog Komunalca i njihovih 10 kooperanata sa svojom mehanizacijom. U odnosu na organizaciju Zimske službe prošle godine nije se gotovo ništa mijenjalo, osim što je nabavljeno još jedno novo vozilo, koje će u slučaju kvarova ili iz drugih potreba biti dodatno pojačanje voznog parka.

Smotru velike i male Zimske službe obavio je u petak, 27. listopada, na novoasfaltiranom prostoru Sajmišta direktor Komunalca d.o.o. Ivica Karoglan sa svojim suradnicima i djelatnicima, kojima su se pridružili i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, rukovoditelj stožera Zimske službe Miljenko Beljak, predstavnici Policijske postaje Samobor i Upravnog odbora Komunalca, kooperanti, brojni djelatnici te dio gradskih pročelnika.

Znaju se i prioriteti čišćenja, o čemu će građani biti na vrijeme obaviješteni, a sve ostale informacije o čišćenju snijega i održavanju cesta u razdoblju od 1. studenoga 2107. do 1. travnja 2018. mogu dobiti svakog dana na broj telefona 3325-507 od 0 do 24 sata.

U bazama Zimske službe u Samoboru, Rakovom Potoku i Rudama već je pripremljena sol (ukupno 1300 t) i kameni posipni materijal (ukupno 1600 t), zadaci se znaju, vozila su opremljena, pa će Grad Samobor dolazak zime dočekati potpuno spreman.

Direktor Karoglan i zamjenik Stanec pohvalili su rad svih djelatnika i voditelja Zimske službe te im svesrdno zahvalili na trudu i odlično obavljenom poslu ne samo zimi, već i tijekom cijele godine, jer su i oni uvelike doprinijeli pohvalama i priznanjima koje Komunalac i Grad Samobor dobivaju za sve učinjeno na području održavanja čistoće, zbrinjavanja otpada i uređenja gradskih ulica.

M.K.

 
27.10.2017.

Predavanje Vladimira Mesarića o ekspediciji na Mt. Everest 1979. godine

Put na krov svijeta nekad i danas

Predavanje Vladimira Mesarića o ekspediciji na Mt. Everest 1979. godine

Brojni planinari, alpinisti, ljubitelji sporta i priča o dalekim putovanjima, sa zanimanjem su u Gradskoj knjižnici u četvrtak pratili predavanje Vladimira Mesarića Dade o ekspediciji tada jugoslavenske ekipe na Mt. Everest davne 1979. godine.

U svojem 50 godina dugom penjačkom stažu kroz 25 ekspedicija ispenjao je gotovo sve najviše i najteže svjetske vrhove, a pričajući o izazovima pri tromjesečnom usponu na najviši vrh svijeta usporedio je njihove uvjete s onima koje je imala jedna druga hrvatska ekspedicija 30 godina kasnije, 2009. godine.

Uspon na krov svijeta san je svakog alpinista i tada je to bio poduhvat svjetskog značaja. Danas, s napretkom tehnologije, svoj san puno lakše mogu ostvariti alpinisti širom svijeta.

Dado Mesarić se i u svojoj 67-oj godini penje, najčešće kao voditelj ekspedicija, vodi tečajeve i organizira uspone na svjetske vrhove, obzirom da je jedini međunarodni licencirani gorski vodič u Hrvatskoj.

M.K.

 
27.10.2017.

Srebro za Komunalac na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

Zavrtjeli otpad i - izvukli nagradu!

Srebro za Komunalac na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

Samoborski Komunalac s velikim je uspjehom predstavio svoj izum na 15. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA održanoj od 19. do 21. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, osvojivši srebrnu medalju.

U tri dana trajanja izložbe predstavljeno je oko 150 inovacija iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Kine, Irana i Libanona, a Komunalac je bio dio izložbenog dijela Društva inovatora DIATUS. Sadržaj izložbe bio je iznimno šarolik pa su posjetitelji mogli razgledati inovacije u svim područjima - od praktičnih za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića. Zlatna, srebrna i brončana odličja inovatorima su uručili prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Stručnog ocjenjivačkog suda izložbe i mr.sc. Petar Čovo, potpredsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

Boks s vrtuljkom za prikupljanje miješanog i odvojenog komunalnog otpada, poznatiji kao nositelj akcije Zavrtimo otpad, prepoznat je kao idealno rješenje za prikupljanje otpada u višestambenim zgradama.

Naime, osim velikog doprinosa očuvanju okoliša, ovaj sustav je financijski najprihvatljiviji korisnicima zbog mogućnosti zadržavanja postojeće opreme, odnosno spremnika i kontejnera. Nadalje, sunce zagrijava krov, a ne spremnike, stoga je izbjegnuto zagrijavanje plastike i poticanje fermentacije, što znači da nema neugodnih mirisa. Vrtuljak, kao nositelj inovacije, omogućava maksimalnu prilagodbu Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, a mogućnost nadogradnje otvara prostor za još veći udio odvojeno prikupljenog otpada u budućnosti.

Nakon uspješnog predstavljanja boksa na 9. Međunarodnom sajmu zaštite okoliša i komunalne opreme (EMAT) u Zagrebu i 50. Međunarodnom sajmu (MOS) u Celju, Komunalac je na prvoj izložbi nagrađen srebrnom medaljom, što je velik uspjeh za samoborsku inovaciju.

T.I.

 

Štićenici i djelatnici Centra Lug proslavili dan svoje ustanove

Smotra Zimske službe za područje Grada Samobora 2017./2018.

Predavanje Vladimira Mesarića o ekspediciji na Mt. Everest 1979. godine

Srebro za Komunalac na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002