22.10.2017.

Skupština Hrvatske udruge karnevalista ove je godine održana u Samoboru

Pripremite svoju masku na vreme

Već u petak, 20. listopada, iz svih krajeva Hrvatske u Samobor su pristizali predstavnici gradova koji čine Hrvatsku udrugu karnevalista, kojoj je na čelu Ivan Prpić iz Senja. Uz prigodno piće i prije zajedničke večere u Hotelu Lavica, goste je riječima dobrodošlice dočekala direktorica Turističke zajednice grada Samobora Martina Paladina sa svojim suradnicima, a u ime Grada Samobora pozdravila ih je zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Maja Gračanin.

U prijepodnevnim satima subote održan je sastanak predsjedništva udruge, nakon kojeg je uslijedila i skupština HUK-a, tijekom kojih su dogovorene zajedničke aktivnosti i susreti za predstojeću sezonu maškaranja, a poslijepodne su gosti, iznenadivši svojim maskama prolaznike, iskoristili za obilazak našega grada te za posjet brojnim događanjima koja su se odvijala u povodu Dana grada Samobora.

Susret Hrvatske udruge karnevalista je završen svečanom večerom i balom pod maskama u Lavici, na kojem su svoju tradiciju maskiranja predstavili karnevalisti od Metkovića do Istre. Bal su, naravno, uz ostale poznate likove Samoborskog fašnika, otvorili Princ Fašnik i Sraka, kojima su se odmah s veseljem i u dobrom raspoloženju pridružili i njihovi gosti.

A kad su maske u pitanju, slike uvijek govore više od riječi...

M.K.

 
22.10.2017.

Vinari i gljivari svojom prezentacijom oplemenili Dan grada Samobora

Pojelo se i popilo i nikomu ni sfalelo

Već tradicionalno uključivanje brojnih udruga u obilježavanje Dana grada Samobora nudi i posebne, atraktivne sadržaje. I ovaj su se put u subotu, 21. listopada, posebno iskazale Samoborska vinogradarsko vinarska udruga i naša Gljivarska udruga Sunčanica.

Vinari su se podičili prezentacijom svojih vina, koja, nagrađivana na raznim natjecanjima, sve lakše pronalaze put do konzumenata. Vina s prepoznatljivim "štihom" izuzetno su dobro sjela nakon porcija gulaša i pečenih kestena. Svi koji su došli i probali kulinarske delicije i popili čašu nekog starog ili već mladog vina, veselo su i dobro nahranjeni napustili prostore Brente.

- Za sve dobronamjernike priredili smo znana vina naših članova, gulaš i kestene, i sve je bilo uobičajeno dobro prihvaćeno pa je svih 100 litara gulaša i 30 kg kestena "planulo" za samo dva sata - s ponosom je priredbu zaključio Marijan Žganjer, predsjednik Samoborske vinogradarsko vinarske udruge.

- Posebno moram istaknuti angažman naših članova Zdravka Župančića, Marijana Geušića, Stjepana Sirovice, Sandija Slaka, Ivice Rozijana, ali i sve naše ugledne vinogradare i vinare - završio je Žganjer.

Na drugoj strani samoborskog placa, u POU Samobor i ispred kina, članovi samoborske Gljivarske udruge Sunčanica priredili su izložbu gljiva s više od 200 primjeraka ovih ukusnih šumskih plodova. Detaljni opisi, ali i pojašnjenja članova udruge, pridonijeli su dodatnoj edukaciji za sve gljivare, a gulaš pripremljen kao "gljivarski kotlić", u kojem se našlo čak 37 različitih vrsta gljiva, bio je "za prste polizati".

- Pripremili smo zaista dovoljno ovog našeg specijaliteta, a povratne informacije govore da su naši majstori kuhari napravili dobar posao. Sve je otišlo "na brzinu", ali nitko nije ostao bez gulaša - rekao je s ponosom Božo Laušin, doajen organiziranog gljivarenja u Samoboraca.

- Mislim da smo i izložbom gljiva također napravili dobar potez. Mnogo je ljudi prošlo izložbenim prostorom i uvjerilo se u bogatstvo tih plodova, makar su neki od njih vrlo opasni i otrovni. Jer, dobro je znati da su sve gljive jestive, ali neke su to samo jedanput - dodao je Laušin.

F.S.G.

 
22.10.2017.

Festival Samoborske kotlovine ove godine iznjedrio nove pobjednike

Najbolja se kotlovina dela u Lugu

18 mjesnih odbora i 3 gradske četvrti i ove su se godine, na sam Dan grada Samobora, natjecali u spravljanju Samoborske kotlovine, koja je, kak je to več pri nami običaj, na kraju i podijeljena brojnim posjetiteljima ove tradicionalne priredbe.

Stroga ocjenjivačka komisija, pod vodstvom neumornog Milinka Perkovića, u čijem su sastavu bili i Renata Kruhan, Davor Lidea i Igor Jaić Krasnik, nakon podužeg je vijećanja donijela jedinu moguću i pravednu odluku: najbolju kotlovinu spremili su članovi Mjesnog odbora Lug, slijedi ih drugoplasirani MO Hrastina, a na treće se mjesto plasirala ekipa MO Gradne.

Predsjednik komisije Milinko Perković istaknuo je stalan pomak u kvaliteti spremljene kotlovine, a neke su se ekipe, uvažavajući savjete članova komisije, kroz godine već profilirale u prave majstore spremanja ove samoborske delicije.

R.Š.

 

Skupština Hrvatske udruge karnevalista ove je godine održana u Samoboru

Vinari i gljivari svojom prezentacijom oplemenili Dan grada Samobora

Festival Samoborske kotlovine ove godine iznjedrio nove pobjednike

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002