13.01.2017.

Aktualnosti iz rada Lokalne akcijske grupe Sava

Najvažniji zadatak: zajednički razvoj

Lokalna akcijska grupa SAVA sa svojim je radom intenzivno krenula početkom 2016. godine.

- Lokalna akcijska grupa Sava osnovana je na inicijativu predstavnika gradova Zaprešića, Svete Nedelje, Samobora i Općine Brdovec. Na inicijativnom sastanku došlo se do zaključka da je zajednička potreba u formiranju udruge pod imenom LAG SAVA, kako bi se zajedničkim strateškim planiranjem, u suradnji sa svim dionicima društva došlo do čim kvalitetnijih razvojnih projekata koji mogu putem EU fondova biti sufinancirani i provedeni na području LAG-a - rekao je o njenim počecima za Glasnik Lovro Benčević, prvobitni voditelj LAG-a Sava.

Aktualni predsjednik LAG-a Sava Damir Halužan ističe da je LAG kroz mjeru 19.1. ostvario sredstva za izradu Lokalne razvojne strategije i tekući rad u iznosu od gotovo 400.000 kn, koje su utrošene u otvaranje i opremanje ureda u Zaprešiću na adresi Zelengaj 15 (u zgradi novog komunalnog poduzeća), izradu Lokalne razvojne strategije u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije, koju u narednom programskom razdoblju (u razdoblju do 2020. godine) namjeravamo provesti. - Iznimno smo ponosni što smo u ovako kratko vrijeme djelovanja iskoristili sredstva EU i zaposlili troje djelatnika u LAG-u, čime smo pridonijeli i smanjenju nezaposlenosti na našem području - naglašava Halužan.

Lovro Benčević navodi kako je LAG formiran sa svrhom planiranja razvoja i provođenja raznih razvojnih projekata koji su od zajedničkog interesa na cijelom području LAG-a, a pridonose zajedničkom i ujednačenom razvoju. Najvažniji zadatak LAG-a je zajednički razvoj, odnosno kroz udruživanje svih sektora; javnog, gospodarskog i privatnog te planiranje zajedničkih ljudskih i financijskih resursa kako bi se razvojni projekti lakše i kvalitetnije proveli.

Voditeljica LAG-a Maja Čičko objašnjava kako LAG danas obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave: gradove Jastrebarsko, Samobor, Svetu Nedelju i Zaprešić i općine Brdovec, Dubravicu, Klinča Sela, Luku, Marija Goricu, Pušću i Stupnik. S tog područja u LAG se učlanilo sveukupno 142 člana, od čega je 23 pripadnika javnog sektora, 70 gospodarskog te 49 pripadnika civilnog sektora.

- Naša Lokalna razvojna strategija ostvarila je sredstva na natječaju Podmjere 19.2. te smo za provedbu ostvarili sredstva od 901.00,00 EUR-a, koje ćemo kroz vlastite natječaje dodijeliti korisnicima s područja LAG-a. U radu LAG-a aktivno sudjeluju predstavnici svake jedinice lokalne samouprave koji čine Upravni odbor, kao i Predsjedništvo udruge. Zbog brojnih upita želio bih naglasiti kako Predsjedništvo udruge, kao i Upravni odbor, svoj posao odrađuju volonterski i za svoj rad ne primaju nikakvu naknadu - pojašnjava Damir Halužan.

Maja Čičko ističe da će za ostvarenje ciljeva definiranih lokalnom razvojnom strategijom, a oni su povećanje turističke ponude i sadržaja, očuvanje i modernizacija poljoprivredne proizvodnje te brendiranje, umrežavanje i stvaranje zajedničke ponude, LAG provoditi natječaje Mjera ruralnog razvoja na svom području te će za 59 korisnika kroz razne mjere i natječaje osigurati sredstva od 3.000 pa sve do 25.000 EUR-a u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

- Kod izrade lokalne razvojne strategije, sukladno potrebama koje su se ukazale na području LAG-a, fokus smo stavili na razvoj poljoprivrede i turizma, no nismo zaboravili ni javni i civilni sektor, tako da će LAG kroz nekoliko natječaja dodijeliti određena sredstva upravo njima - naglašava Lovro Benčević.

Inače, LAG SAVA obuhvaća geografski iznimno veliko područje od 781 km2 i 124 602 stanovnika pa se javila potreba za uspostavom uredovnih dana na području Grada Jastrebarskog i općina Klinča Sela i Stupnik, a u tijeku su i dogovori za uspostavom uredovnog dana u Svetoj Nedelji, s kojim se planira započeti početkom 2017. godine kako bi i stanovnici Samobora i Svete Nedelje na svom području vrlo lako i jednostavno mogli doći do svih relevantnih informacija.

Maja Čičko navodi da je LAG osnovan kako bi bio na usluzi svim stanovnicima područja koje obuhvaća, stoga poziva sve poljoprivrednike, gospodarstvenike i predstavnike udruga da se obrate u ured LAG-a, ako trebaju pomoć kod razvoja svoje ideje ili projekta, pomoć kod pisanja i prijave projekta na neki od aktualnih natječaja, kao i za sva ostala pitanja na koja će rado odgovoriti.

LAG Sava možete pratiti na web stranici www.lagsava.hr i facebook stranici pod nazivom LAG SAVA. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati voditeljicu LAG-a na info@lagsava.hr ili tel.: 095 5937 630.

T.I.

FOTO: Damir Tomljenović, Damir Halužan i Hrvoje Frankić

 

Aktualnosti iz rada Lokalne akcijske grupe Sava

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002