01.03.2017.

U Samoborskom muzeju održana press konferencija i najava ovogodišnje Bitke kod Samobora

Utaborite se na vrijeme podno Staroga grada

U Samoborskom muzeju održana press konferencija i najava ovogodišnje Bitke kod Samobora

Ovogodišnje, 12. po redu, uprizorenje sada već poznate Bitke kod Samobora, koje će biti održano u nedjelju, 5. ožujka, predstavljeno je na konferenciji za medije u četvrtak, 2. ožujka, u Samoborskom muzeju.

Originalna samoborska manifestacija, koju je inicirala i osmislila tadašnja kustosica muzeja Ivanka Brekalo, u Samobor privlači sve više posjetitelja i turista pa se u vrijeme njezina održavanja treba ranije pobrinuti i pronaći mjesto na Vugrinščaku, kako biste vidjeli sve što se na bojištu ispod Staroga grada događa.

O povijesti same manifestacije govorila je Ivanka Brekalo, a o tome što su sve priredili za novu bitku ispričali su Milan Žegarac Peharnik iz Udruge oživljena povijest Samobora, kustos Samoborskog muzeja Luka Kazimović, glavni strateg bitke Mladen Houška iz Udruge Vitezovi Zelingradski te direktorica Turističke zajednice grada Samobora Martina Paladina, koji su i organizatori ove manifestacije čiji je pokrovitelj Grad Samobor.

Uz već uobičajeni srednjovjekovni sajam i viteške tabore, bitku će iznijeti vitezovi, kopljanici, kuburaši, mušketiri i topnici viteških udruga iz Zagreba, Zeline, Koprivnice, Varaždina, Orahovice i Svete Nedelje, a pridružit će im se i gosti iz Slovenije i Mađarske – ukupno oko 450 sudionika.

Dobra zabava za sve uzraste, kao i domaći specijaliteti, su zagarantirani pa samo treba na vrijeme krenuti u Samobor.

M.K.

 
01.03.2017.

U OŠ MIlana Langa učenici opet reciklirali

Stvorili novi papir

Pod stručnim vodstvom Ane Frkin iz samoborskog Komunalca, održana je u OŠ Milana Langa i druga edukativna radionica. Učenici 4. razreda reciklirali su papir i s velikim interesom sudjelovali u praktičnom dijelu radionice.

Uz pomoć kućnog "blendera" i vode dobivenu smjesu ulijevali su u kalupe, cijeđenjem i spužvama upili višak vode i ostavili da se osuši.

Po završetku postupka učenici su probali i pisati po "novom" papiru i jednoglasno zaključili da je radionica bila iznimno uspješna.

Naravno, ovo je bio školski prikaz kako iznova iskoristiti stare novine, časopise ili bilježnice, jer u tvornicama to rade strojevi, ali cilj je ostvaren – sami su stvorili novi papir.

Vlasta Vereš

 
01.03.2017.

Predstavljen Enjoyheritage, EU projekt suradnje sedam partnera iz Slovenije i Hrvatske

Park prirode spreman za uređenje Kneževskog tumula 139

Čak sedam partnera iz Slovenije i Hrvatske pronašli su zajedničku točku suradnje u okviru projekta Enjoyheritage koji je u utorak, 28. veljače, predstavljen u samoborskoj Galeriji Prica. Riječ je o projektu vrijednom 1.221.544 eura koji se financira iz fonda Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020, a cilj mu je kroz inovativne i atraktivne interpretacijske pristupe potaknuti održivo korištenje prirodne i kulturne baštine u svrhu razvoja turizma u zajedničkom pograničnom području.

Nositelj projekta je Občina Slovenska Bistrica, a partneri su još Zavod Republike Slovenije za varstvo narave i Zavod za turizem Maribor-Pohorje sa slovenske strane te Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Općina Vrsar, Grad Ozalj i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije s hrvatske strane.

O projektu Enjojyheritage na predstavljanju u Samoboru, uvodno je govorila Martina Zanjkovič iz Občine Slovenska Bistrica. Tamo se planira regulacija tzv. Stržkovog puta kako bi se povezalo najvažniji spomenik kulturne baštine, Bistrički dvorac i jedan od najvažnijih prirodnih spomenika tog područja, Bistrički vintgar te dalje do vrha Tri kralja i Crnog jezera.

Svoje aktivnosti predstavili su i ostali partneri pa je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak pojasnila da će kroz projekt Enjoyheritage biti uređena kružna staza Hušnjakovo, koja će kroz svoja 2,5 kilometra povezivati tri značajne lokacije toga kraja: Muzej krapinskih neandertalaca i paleontološki spomenik prirode Hušnjakovo, jezero Dolac i kapelu Sveta Tri kralja. Voditelj Odjela za gospodarstvo u Gradu Ozlju Toni Šarić najavio je pak da će oni u okviru projekta preurediti napuštenu OŠ Lović Prekriški u centar za posjetitelje, a daljnjim aktivnostima omogućiti bolje povezivanje i razvijanje postojeće interpretacijske infrastrukture kulturne i prirodne baštine Ozlja. Voditeljica projekta u Općini Vrsar Manuela Hrvatin pojasnila je da će se kroz Enjoyheritage urediti i opremiti 9,5 kilometara pješačko-biciklističke staze svetog Romualda, koja će povezati Vrsarske mozaike i crkvu svete Marije od mora, Limski kanal, maslinike, šumu Kontiju i samostan sv. Mihovila u Kloštru.

O dijelu u kojem se u projekt uključuje Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje govorio je novi ravnatelj javne ustanove Kristijan Brkić. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je upravo Enjoyheritage bio među 5 projekata izabranih za financiranje na natječaju Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020, od ukupno 91 prijavljenog projekta. Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje planira sredstva u iznosu od oko 136 tisuća eura iskoristiti za projekt naziva "Inovativni interpretacijski pristupi za održivo korištenje baštine u smjeru održivog turizma za mlade". On podrazumijeva "in situ" rekonstrukciju Kneževskog tumula 139 kako bi ta grobnica na Budinjaku, koja predstavlja jedan od najznačajnijih objekata arheološke baštine u Hrvatskoj, bila dodatna zanimljivost posjetiteljima parka. Također se planira urediti poučnu stazu Gdje voće zri, sadržajno je osvježiti te postaviti deset intrepretacijskih ploča i iskoristiti moderne tehnologije za približavanje sadržaja posjetiteljima digitalnim putem. Sve s ciljem da se mladi privuku u prirodu i da im se sadržaji približe korištenjem tehnologije koja je dio njihovog svakodnevnog života. Projekt se provodi od 1. listopada prošle godine, a završen bi trebao biti do 31. ožujka 2019. godine.

Po završetku službenog dijela predstavljanja projekta Enjoyheritage, domaćini iz Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje priredili su za predstavnike projektnih partnera kratko upoznavanje s Parkom prirode i Arheološkim parkom Budinjak na samoj lokaciji. Nakon kraće prezentacije, okupljeni su prošetali do tumula gdje su imali prilike vidjeti obrise skorog konačnog izgleda Kneževskog tumula 139, a potom su se zaputili do Otruševca kako bi se upoznali s još jednom atrakcijom, Grgosovom špiljom, te se okrijepili u obližnjem ugostiteljskom objektu. Između ostalog, planiran je i dovršetak započete rekonstrukcije i prezentacije kneževskog tumula u Budinjaku i uređenje poučne staze u Loviću Prekriškom, gdje će Grad Ozalj u sklopu istog projekta urediti školu koju ćemo zajednički koristiti.

I.H.

 
01.03.2017.

Zagrebačka županija uključuje se u financiranje civilne zaštite

2.992.000 kuna za još učinkovitiji rad

U povodu obilježavanja Dana civilne zaštite župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je s predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore o dodjeli 2.992.000 kuna.

Čestitavši operativnim snagama sustava civilne zaštite njihov dan, župan Kožić je poručio: "Svi vi svakodnevno se suočavate s brojnim opasnostima i svojom stručnošću hrabro reagirate na najbolji način, umanjujući ljudske i materijalne gubitke. Stoga smatram da nema boljeg načina da obilježimo vaš dan nego da vam osiguramo preduvjete da nastavite sa svojim besprijekornim radom".

Tako će Zagrebačka županija financirati sustav zaštite od požara na području Zagrebačke županije s 2.842.000 kuna, koje su dodijeljene Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije. Sredstva u iznosu od 80.000 kuna dodijeljena su Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije za sufinanciranje opremanja županijskih interventnih timova. Za sufinanciranje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Samobor osigurano je 25.000 kuna, a isti iznos dobit će i stanica Zagreb. Osigurana su i sredstva za sufinanciranje programa obuke potražnih pasa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa i to u iznosu 20.000 kuna.

- Zahvaljujem u ime Vatrogasne zajednice svim sudionicima civilne zaštite na suradnji, koja je odlična. Imamo srca i volje odraditi posao i nikad ne pitamo kakvo je vrijeme vani kada moramo pomoći – izjavio je Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, podsjetivši na angažman županijskih snaga civilne zaštite u vrijeme poplava koje su u više navrata zahvaćale područje Zagrebačke županije.

Inače, Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka kao dan koji je 1990. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda odredila kao Svjetski dan civilne zaštite, u sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi.

M.B.

 
01.03.2017.

Izborna skupština vatrogasnog društva Sošice

Izabrano novo vodstvo žumberačkih vatrogasaca

U subotu, 25. veljače, održana je izborna skupština vatrogasnog društva Sošice. Ovo su društvo 21. prosinca 1930. osnovali napredni ljudi žumberačkog kraja i najstarije je društvo u gorskom dijelu Žumberka.

Skupštini su nazočili načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak, ravnatelj Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje Krešimir Brkić, predsjednik Udruge Tadija Smičiklas Milan Radić, potpresjednik Vatrogasne zajednice Jastrebarsko Ranko Vojnović, zapovjednik VZO Žumberak Zdravko Petretić, predsjednica Žumberačkih vila Zorica Ličko, veličasni Marjan Jeftimov, tajnik Udruge Uskok-Sošice Željko Hranilović te vatrogasna društva iz Oštrca, Kupčine Žumberačke, Kostanjevca, Petričkog Sela, Gornje Vasi, Pribića, Krašića, Stupnika, Kašta, Radatovića i Dujutrovice.

Izabrano je i novo vodstvo: predsjednik - Zdravko Radić, potpredsjednik - Milan Mićo Radić, zapovjednik Nikica Radić, zamjenik zapovjednika Milan Morduš mlađi, tajnik Velimir Radić, skladištar Nikola Deanović, blagajnik Željko Radić i predsjednik nadzorne komisije Željko Humjan.

Predstavnici u VZO Žumberak su Zdravko Radić, Željko Humjan i Milan Morduš mlađi.

Novi članovi su: Luka Morduš, Nikola i David Radić, Nikola Deanović te Velimir, Daria, Mira i Benjamin Šiljak.

Nakon skupštine održan je tradicionalni vatrogasni domjenak.

T.I.

 

U Samoborskom muzeju održana press konferencija i najava ovogodišnje Bitke kod Samobora

U OŠ MIlana Langa učenici opet reciklirali

Predstavljen Enjoyheritage, EU projekt suradnje sedam partnera iz Slovenije i Hrvatske

Zagrebačka županija uključuje se u financiranje civilne zaštite

Izborna skupština vatrogasnog društva Sošice

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002