09.03.2017.

Najava anti-putopisne serije

Tragovima Ibriševićevih Zelenih stopa

Najava anti-putopisne serije

Ponosimo se prirodnim ljepotama Lijepe naše koju baštinimo od svojih predaka. No, kakvo je uistinu stanje nekih od najljepših predjela Hrvatske? Koliko poštujemo vode, šume, more i njihove stanovnike? Što činimo ili ne činimo kako bismo svijet koji smo samo "posudili od svoje djece" učinili ekološki prihvatljivijim mjestom za život?

Hrvatska televizija u netipičnom putopisu, kroz četiri epizode, prikazuje lice i naličje nekih od najljepših mjesta u Hrvatskoj: Mljeta, Plitvica, Imotske krajine i Žumberka, kroz priče tzv. malih ljudi, koji na svoj način žele ukazati na probleme ili pak pomoći u njihovu rješavanju.

Serijal je dijelom inspiriran podvizima Samoborca, fotografa i ekološkog aktivista Romea Ibriševića i njegovih "Zelenih stopa", koji su iz parkova prirode i nacionalnih parkova, u 13 godina, u akciji Očistimo Hrvatsku - powered by Renault, uspjeli izvući više od 15 tisuća olupina.

Seriju potpisuju scenaristica i redateljica Milka Barišić, direktor fotografije Dragan Ruljančić i montažerka Anita Jovanov.

Prvi nastavak Anti-putopisa pogledajte na HTV-u, na 1. programu, u četvrtak u 20 sati.

T.I.

 
09.03.2017.

Novo "pametno rješenje" u Samoboru

Od sada i solarna autobusna stanica

Građani Samobora od sada će lakše obavljati svoje svakodnevne aktivnosti jer će svoje mobitele moći puniti i dok čekaju autobus.

Naime, Grad Samobor uložio je u novo "pametno rješenje", solarne autobusne stanice koje su postavljene na dvije najfrekventnije lokacije u gradu, u samom centru i u Južnom naselju.

Ovakve autobusne stanice omogućavaju punjenje mobitela i tableta te korištenje WI-FI mreže (bit će aktivirana kroz nekoliko dana), a osvijetljene su LED rasvjetom.

Riječ je o hrvatskom proizvodu koji je inovacija na polju očuvanja okoliša i povećanja kvalitete života.

Osim solarnih autobusnih stanica, Grad Samobor postavio je tri energetski neovisne pametne klupe koje pružaju razne informacije, mogu puniti mobitele i tablete, imaju ugrađen hotspot, a noću služe i kao gradska rasvjeta.

Samobor je Među prvim gradovima postavio i punionicu za električna vozila, a uskoro će na području cijeloga grada rasvjetna tijela biti zamijenjena LED rasvjetom.

Grad Samobor koristi i GIS sustav i platformu E-ceste, a u skorije vrijeme planira se daljnji razvoj tog sustava, uključujući i sustav nekretnina, kao i nova, moderna rješenja koja će unaprijediti komunikaciju Gradske uprave s građanima.

P.A.

 

Najava anti-putopisne serije

Novo "pametno rješenje" u Samoboru

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002