28.04.2017.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije predstavila rezultate projekta o istraživanju lastavica na našem području

Tak mala, a već strogo zaštićena!

Jakov Uzelac i Ema Volar, učenici OŠ Bogumila Tonija iz Samobora predstavili su u prostorijama Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije rezultate projekta "Staništa bregunica u Zagrebačkoj županiji". Tijekom 2016. godine pod vodstvom prof. Nataše Kletečki, a u suradnju s ornitolozima I. Grlica, Tomislavom Rubinićem i Tomislavom Blaževom, istraživali su bregunice na području Zagrebačke županije. Istraživanje je provedeno uz tok rijeke Save od Otoka (Samobor) do Otoka Sibovskog (Rugvica).

Bregunica je najmanja ptica iz porodice lastavica u Hrvatskoj. S leđne je strane smeđe, a s trbušne bijele boje. Na prsima ima smeđu horizontalnu prugu. Strogo je zaštićena, gnijezdi se u rupama koje najčešće kopa u novo odronjenim, strmim, pjeskovitim, riječnim i jezerskim obalama, a rjeđe u iskopima i strmim morskim obalama.

Istraživanje je obuhvaćalo i prstenovanje bregunica, koje se obavljalo tijekom lipnja i srpnja 2016. godine, a prebrojavanje kolonija na Savi tijekom srpnja 2016. na području od Samobora do Rugvice. Rezultati istraživanja pokazali su kako se veći broj kolonija bregunica nalazi nizvodno, nego uzvodno od Zagreba. Najveći broj bregunica u koloniji nalazi se pored sela Otok u Samoboru. Bregunica se gnijezdi u rupama koje kopa najčešće u novo odronjenim strmim riječnim obalama, kakvih je više na Savi nizvodno od Zagreba, jer je uzvodni tok Save reguliran i obložen kamenom.

Predstavljanje ovog istraživanja pratila je i izložba dječjih radova učenika 4b razreda OŠ Bogumila Tonija, pod mentorstvom učiteljice Branke Škiljan.

Predavanju o bregunicama prisustvovali su i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, ravnateljica OŠ Bogumila Tonija Milena Kolarec, stručna suradnica Parka prirode Žumberak–Samoborsko gorje Katarina Husnjak Malovec te predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje Marijana Blažanović, koji su i odabrali najbolji crtež, koji je nagrađen.

Martina Glasnović

 
28.04.2017.

Putopisno predavanje Tonćija Grgasovića o Machu Picchu u Gradskoj knjižnici

Tajanstveni grad Inka

Putopisno predavanje Tonćija Grgasovića o Machu Picchu u Gradskoj knjižnici

Machu Picchu, tajanstveno i još uvijek u svom većem dijelu neistraženo mjesto u najvišem dijelu peruanskih Anda, jedno je od sedam novih svjetskih čuda koje brojni turisti i ozbiljni svjetski putnici ne zaobilaze. Svoj put do Machu Picchua, doživljaje i impresije iz dalekog Perua s posjetiteljima Gradske knjižnice Samobor u četvrtak, 27. travnja, podijelio je naš poznati geolog Tonći Grgasović.

Ni dan danas se ne zna koja je bila prava namjena Machu Picchua. Postoji nekoliko teorija o tome, a dvije najčešće su da je bio ili ljetnikovac za cara ili religiozni hram za djevice Boga Sunca. Mjesto i građevine su iznimno dobro sačuvani, što treba zahvaliti činjenici da je više od 4 stoljeća bio sakriven u divljini visokih planina, do kojih nema prave ceste.

Stoga je ovaj pothvat, za svakoga tko se uputi na ovo mitsko mjesto, jedan od onih koje će pamtiti cijeli život.

M.K.

 
28.04.2017.

Osnovna škola Samobor proslavila svoj 60. rođendan

Podsjećanje na sve uspjehe

Brojnim događanjima i aktivnostima, koje su se odvijale u tjednu od 24. do 28. travnja, naša najstarija škola na području Grada Samobora, Osnovna škola Samobor, proslavila je svoj "okrugli" 60. rođendan. Tim povodom širom je otvorila svoja vrata učenicima, roditeljima, prijateljima i budućim đacima, koji su mogli vidjeti što se u školi radi, čime se sve djeca bave kada nisu na obaveznoj nastavi, što ih sve zanima i kako provode svoje slobodno vrijeme uz brojne sportske i druge aktivnosti koje im se u školi nude.

Središnji dio proslave iz škole je preseljen u kino dvoranu, u kojoj su u četvrtak, 27. travnja, učenici i djelatnici škole zajednički prikazali rad i boravak u svojoj školi kroz pjesmu, ples i film. Organizirane su čak dvije produkcije, u 18 i 20 sati, jer jednostavno svi nisu odjednom stali u dvoranu.

Doborodošlicu im je poželio ravnatelj Goran Ivan Matoš, koji je istaknuo kako se velika prekretnica u radu škole dogodila prošle godine kada je izgrađena nova sportska dvorana i na tome je zahvalio čelnicima Grada Samobora i prisutnom pročelniku Juri Horvatu.

Pročelnik Horvat pohvalio je rad škole i čestitao učiteljima, profesorima i učenicima, koji svojim zalaganjem i uspjesima glas o svojoj školi pronose i dalje od Samobora te ravnatelju Matošu uručio prigodno priznanje Grada Samobora.

M.K.

 

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije predstavila rezultate projekta o istraživanju lastavica na našem području

Putopisno predavanje Tonćija Grgasovića o Machu Picchu u Gradskoj knjižnici

Osnovna škola Samobor proslavila svoj 60. rođendan

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002