13.11.2017.

Samoborska tvrtka nadzire vodotok kod Hendrixovog mosta

Geolux mjeri Savu milimetarskom preciznošću

Samoborska tvrtka nadzire vodotok kod Hendrixovog mosta

Samoborska tvrtka Geolux d.o.o. prije desetak dana instalirala je jedan od najmodernijih sustava nadzora vodotoka na Hendrixovom mostu u Zagrebu. Radi se o sustavu kompletno baziranom na najmodernijim beskontaktnim radarskim senzorima koji montirani na skoro 13 m iznad Save mjere vodostaj i površinsku brzinu kretanja vode u rijeci s milimetarskom preciznošću. Posebno su ponosni što su svi senzori i ostatak sustava plod vlastitog istraživanja i razvoja, a cjelokupna proizvodnja senzora i ostatka elektronike sustava radi se u Hrvatskoj.

Nepostojanje kontakta senzora s vodom u rijeci omogućava kontinuirani pouzdani rad senzora bez opasnosti da će biti oštećeni samim strujanjem vodotoka ili da će dugotrajno uranjanje u vodi narušiti preciznost senzora, što je slučaj s kontaktnim metodama mjerenja, a senzori su jednako precizni i pouzdani bez obzira na vodostaj. Ukupno je ugrađeno 5 senzora površinske brzine vode, kako bi se nadzirala brzina vodotoka po cijeloj širini rijeke, te jedan centralni mjerač vodostaja. Ovaj sustav postavlja nove standarde u preciznosti, jednostavnosti, pouzdanosti i praktičnosti hidroloških mjerenja, a u tvrtci su vrlo zadovoljni što je nakon stotina sličnih senzora i sustava isporučenih diljem svijeta napokon stiglo i vrijeme da jedan sustav bude ugrađen i na lokaciji u Hrvatskoj.

Više detalja o sustavu i hidrološka mjerenja rijeke Save u realnom vremenu možete pronaći na web lokaciji: www.geolux-radars.com/hydrology.

Tomislav Grubeša

Foto: Jutarnji list

 
13.11.2017.

Turistička zajednica grada Samobora ubrala još jednu nagradu

Samoborcima posebno priznanje

Turistička zajednica grada Samobora ubrala još jednu nagradu

Posebno priznanje zaslužila je Turistička zajednica grada Samobora za produkciju filma Samobor na 20. Međunarodnom festivalu turističkog filma u Solinu.

Jubilarni 20. Međunarodni festival turističkog filma dio je objedinjene turističke priredbe, koju su još činili 24. međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza (INTERSTAS) te 15. predstavljanje nominiranih hrvatskih gradova i mjesta za međunarodnu nagradu Zlatni cvijet.

Podsjetimo, na istoj priredbi prošle godine gradonačelniku Kreši Beljaku dodijeljena je povelja F.E.S.T. 2016., koju već dugi niz godina dodjeljuje Europska federacija turističkih novinara sa sjedištem u Rimu, dok je samoborska Turistička zajednica nagrađena Zlatnim Interstasom 2016. za izuzetan doprinos razvoju turizma.

Priznanje su preuzele djelatnice TZ Samobor Marijana Obad Slamar i Ivana Kokot.

T.I.

 

Samoborska tvrtka nadzire vodotok kod Hendrixovog mosta

Turistička zajednica grada Samobora ubrala još jednu nagradu

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002