24.07.2017.

Udruga Pozitiva Samobor provodi međunarodni trening za osobe koje rade s mladima pod nazivom "Moving Youth"

Razvoj mladih uz sport

Udruga Pozitiva Samobor provodi međunarodni trening za osobe koje rade s mladima pod nazivom

U cilju popularizacije sporta u radu s mladima, Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor od 11. do 18. kolovoza u Samoboru organizira trening za osobe koje rade s mladima "Moving Youth". Projekt će okupiti 24 sudionika iz 11 zemalja: Hrvatske, Italije, Danske, Bugarske, Češke, Francuske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Španjolske i Latvije.

Cilj je projekta opremiti sudionike novim metodama i alatima za korištenje sporta u svakodnevnom radu s mladima kako bi se razvile njihove kompetencije. U okviru treninga sudionici će imati prilike iskušati razne praktične aktivnosti (atletika, nogomet, planinarenje) kako bi izveli zaključke o utjecaju sporta na razvoj mladih te na temelju toga dizajnirali lokalne aktivnosti koje će implementirati u svojim zajednicama po završetku projekta.

Jedan od glavnih ciljeva projekta jest i promocija Erasmus+ programa kao mogućnosti za mobilnost i osposobljavanje mladih i osoba koje rade s mladima. "Moving youth" još je jedan međunarodni projekt koji će obogatiti lokalnu zajednicu međunarodnom dimenzijom, kao i rezultatima – novim aktivnostima za mlade koji koriste sport kao temelj, zaključuju u Udruzi Pozitiva Samobor.

I.H.

 
24.07.2017.

Na Svetoj Geri proslavljen nebeski zaštitnik Žumberka sv. Ilija

Čuvajte se lažnih bogova!

Na Svetoj Geri proslavljen nebeski zaštitnik Žumberka sv. Ilija

Nebeski zaštitnik Žumberka Sveti Ilija proslavljen je u nedjelju, 23. srpnja svetom liturgijom koja je služena u kapeli na Svetoj Geri. Kao i proteklih godina na Ilinjsko proštenje pristigli su mnogobrojni vjernici zajedno sa svojim obiteljima i prijeteljima, u skladu s tradicijom u kojoj veliki broj hodočasnika svake godine na nedjelju iza 20. srpnja hodočasti na najviši vrh Žumberka kako bi prisustvovali liturgijskoj proslavi Ilinja.

Sve okupljene vjernike pozdravio je mjesni radatovićki župnik o. Zinovije Zastavni, a na litugijskom slavlju prigodnu propovijed vjerničkom mnoštvu izrekao je stavrofor Milan Vranešić, graditelj svetišta sv. Ilije na Svetoj Geri. U svojoj homiliji stavrofor Vranešić govorio je o opasnosti koje prijete vjeri današnjeg čovjeka posebno se osvrnuvši na "Balove današnjice" – tj. na lažne bogove kojima se suvremeni čovjek klanja.

- Nasuprot balovom božanstvu vjernici su pozvani klanjati se jedinom i pravom Bogu čiji je glasnik u svoje vrijeme bio i sveti prorok Ilija, zaštitnik našeg zavičaja Žumberka - između ostalog je istaknuo u svojoj propovjedi Vranešić. U zajedništvu sa žumberačkim grkokatoličkim svećenicima svetu liturgiju je suslužio i slovenski rimokatolički svećenik vlč. Tone Trpin iz Šentjerneja koji već više od dva desetljeća dolazi na Svetu Geru zajedno sa svojim vjernicima.

Na kraju liturgijske svečanosti svi vjernici pozvani su na veliki žumberački skup u Koretiće koji će se održati u subotu 9. rujna povodom proslave Godine obitelji i I. Kongresa iseljenih Žumberčana.

I.H./foto: Žumberački vikarijat

 

Udruga Pozitiva Samobor provodi međunarodni trening za osobe koje rade s mladima pod nazivom "Moving Youth"

Na Svetoj Geri proslavljen nebeski zaštitnik Žumberka sv. Ilija

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002