19.05.2017.

KOZa - Kviz općeg znanja u organizaciji Udruge Novi mediji u samoborskom Scout Clubu

I Samobor dobiva svoj pub kviz

KOZa - Kviz općeg znanja u organizaciji Udruge Novi mediji u samoborskom Scout Clubu

KOZa - kviz općeg znanja, projekt je koji djeluje pod okriljem neprofitne Udruge Novi mediji, a pokrenut je u lipnju 2015. godine s ciljem promocije važnosti edukacije i znanja te predstavljanja alternativnog načina večernje zabave za ljude svih uzrasta, iako većinu publike čine mlađi ljudi između 20 i 40 godina.

Prvi ovakvi kvizovi općeg znanja održani su u prostoru Produkcije kulture Aplauz (bivše Kino Mosor u Zvonimirovoj), da bi se, zbog radova u Aplauzu, preselili u Rockers Club (Savska), Caffe bar New York (Radnička) i sada u Metropolis klub u Novom Zagrebu.

KOZa kvizovi mogli bi se nazvati pub kvizovima, ali zbog televizičnije prirode i sustava natjecanja po kategorijama, kao i zbog profesionalnog voditelja, stand-up majstora Gorana Vugrinca Goca, razlikuju se od ostatka zagrebačke kvizaške ponude pa i dalje nastavljaju privlačiti velik broj ljudi. Dosad je održano 30 KOZa i 32 Velika filmska kviza, a tu su i uspješna gostovanja u Varaždinu (Trash Film Festival), Osijeku, Karlovcu (Riječno kino uz Karlovačko), Rijeci, Delnicama (KOTARfest) i slovenskom Ljutomeru (Grossman Film Festival).

Uz kvalitetne kvizove u Zagrebu i sve češća gostovanja u ostatku Hrvatske, želja je organizatora proširiti se i na ostatak regije. U sljedećih godinu dana nadaju se da će svojim kvizovima gostovati u Zadru, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Puli, Koprivnici i Čakovcu.

Samobor je također idealna lokacija za novu podružnicu pa će u subotu, 20. svibnja, u Scout Clubu u Kompareovoj ulici, prvi put biti organiziran kviz u Samoboru.

Udruga Novi mediji želi pokazati da je Samobor grad znanja te kane barem jednom mjesečno organizirati kviz, a događanja možete pratiti putem internet stranice https://www.facebook.com/events/124157061477984/?ti=cl.

s.s.

 
19.05.2017.

Pučko otvoreno učilište kroz Code club organizira besplatne tečajeve programiranja

Sportaši učili programiranje od malih Samoboraca

Code club koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Samobor među prvima je u Hrvatskoj, a djeca koja u njemu sudjeluju programiranju uče čak i odrasle. Oni su u četvrtak, 18. svibnja, sudjelovali na predstavljanju Code cluba Hrvatska u Zagrebu.

Code clubovi otvaraju se po gradovima diljem Hrvatske, ali i svijeta, radi organiziranja besplatnih tečajeva programiranja za djecu od 9 do 11 godina. Osnovni cilj je približiti djeci već tako male dobi osnove programiranja i programskog razmišljanja.

- Pučko otvoreno učilište Samobor se među prvima uključilo u Code club projekt u sklopu kojeg 20-ak djece cijelu školsku godinu besplatno pohađaju tečaj programiranja u Scretchu, HTMLu i Pythonu. Vrlo su aktivni i izuzetno zadovoljni, a imamo izvrsne reakcije roditelja te već sada listu čekanja za nove grupe – rekla je Jelena Vojvoda, ravnateljica POU Samobor.

Na predstavljanju Code cluba Hrvatska u Zagrebu okupili su se mnogobrojni predstavnici IT industrije koji su jasno izrazili problem nedostatka IT kadra, koji je već sada prisutan u Hrvatskoj, te već svima poznat nedostatni postojeći kurikulum za programiranje u redovnom obrazovnom sustavu.

Iskustva drugih Code clubova u Hrvatskoj pokazuju da se kao edukatori u Code clubovima uključuju ne samo nastavnici informatike i IT profesionalci, već i roditelji, studenti pa čak i srednjoškolci koji žele pomoći i volonterski se uključiti u poučavanje djece programiranju.

- Bilo je izvrsno vidjeti naše male programere kako uče odrasle sportaše programiranju u Scratchu, na zabavan i opušten način, upravo onako kako se to i radi u našem Code clubu. Nadam se da će nam se uskoro pridružiti još neki volonteri koji bi pomogli u poučavanju programiranja djece i tijekom ljeta, jer je interes među djecom doista velik, a s otvaranjem Centra za mlade smo dobili dodatni kompjutorski kabinet i još više prostora za takve edukacije - dodala je Vojvoda.

Više o Code club Hrvatska na: https://codeclubcroatia.org/.

I.H.

 
19.05.2017.

Sučeljavanje svih 8 kandidata za svetonedeljskog gradonačelnika

Na kraju svi zadovoljni nastupom

Sučeljavanje svih 8 kandidata za svetonedeljskog gradonačelnika

U organizaciji Radija SVN, u prostorijama gdje će ubuduće sjediti svetonedeljski gradonačelnik, u četvrtak od 18 do 19,15 našlo se svih 8 kandidata za gradonačelnika Grada Svete Nedelje. Program se prenosio uživo na facebook stranici Radija SVN, a za njega su interes pokazali brojni Svetonedeljčani koji su pratili emisiju, uz brojne komentare i pohvale nakon emisije.

Kandidati za svetonedeljskog gradonačelnika: Mario Čižmešija, Lazo Grujić, Damir Halužan, Drago Prahin, Mario Pšeničnjak, Zdenko Šeketa, Dragutin Vinovrški Pentek i Dario Zurovec odgovarali su na jednaka pitanja medijatorice emisije i urednice Radija SVN Ivane Bundavica, a dobili su svaki i po dvije minute da se sami predstave. Teme su bile od rješavanja problema javnog gradskog prijevoza, preko poduzetništva i kvalitete života u Svetoj Nedelji, do prioriteta u trošenju gradskog proračuna. Uz brojne replike i odgovore na njih, emisija je protekla u tolerantnom ozračju, a da su i kandidati za gradonačelnika bili zadovoljni emisijom i svojim nastupom, vidjelo se kada su na kraju i zapljeskali urednici Ivani Bundavici.

Emisija će biti emitirana u programu Radija SVN u petak, 19. svibnja u 11 sati.

D.K.

 

KOZa - Kviz općeg znanja u organizaciji Udruge Novi mediji u samoborskom Scout Clubu

Pučko otvoreno učilište kroz Code club organizira besplatne tečajeve programiranja

Sučeljavanje svih 8 kandidata za svetonedeljskog gradonačelnika

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002