07.04.2017.

Udruženje obrtnika Samobor, Grad Samobor i samoborske srednje škole prezentirali programe za upis učenika osmih razreda u srednje škole

I osmaši buju došli!

U dvorani samoborskih srednjih škola je u petak, 7. travnja, i ove godine prezentiran program "Dojdi osmaš u Samobor", kojim se učenicima osmih razreda osnovnih škola s našeg područja predstavljaju samoborske srednje škole, ali i srodne zagrebačke škole. Već 5. godinu zaredom ovaj projekt zajednički provode Grad Samobor, Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika i samoborske srednje škole, s ciljem da osmašima olakšaju izbor za nastavak njihovog daljnjeg obrazovanja.

Od 9 do 14 sati oko 500 učenika 8. razreda moglo se upoznati sa zanimanjima i programima koji se nude u Srednjoj strukovnoj školi i Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi u Samoboru, a svoje prednosti i obrazovne programe predstavile su i Elektrotehnička škola, Graditeljska tehnička škola i Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija iz Zagreba. Poziv budućim srednjoškolcima da im se priključe u radu uputila je i Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor, a izostala je ove godine Gimnazija Antuna Gustava Matoša, koja svoj program osmašima kani predstaviti uskoro.

Učenike, nazočne ravnatelje i nastavnike pozdravili su predsjednik Udruženja obrtnika Marijan Karlović i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, nakon kojih su se svojim budućim đacima obratili ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan i ravnateljica ETUŠ-a Mirjana Kroflin.

Svi su govornici redom, uz upućene želje djeci za uspješan nastavak školovanja, naglasili važnost izbora onog zanimanja koje će im prije svega omogućiti stručnost, ali i prosperitet i financijsku neovisnost, što je posebno važno u nesigurnom ekonomskom ozračju u kojemu sada živimo.

A što se toga tiče, upravo samoborske strukovne škole prednjače u izvrsnosti postavljajući nove standarde i šireći programe temeljem kojih, uz opće obrazovanje, učenici stječu i praktična znanja u odlično opremljenim učionicama te na praksi kod vrsnih samoborskih obrtnika.

Naši osmaši su, nakon što su dobili prigodne promotivne materijale koje su škole za njih pripremile na svojim štandovima, obišli i specijalizirane učionice kako bi se što bolje upoznali sa svakim od zanimanja i programa koji im se nude u samoborskim srednjim školama.

M.K.

 
07.04.2017.

Dr. Jadranka Brnčić u Gradskoj knjižnici predstavila svoju knjigu Biti kršćanin s papom Franjom

Bez uvijanja o Crkvi, svećenicima i duhovnosti

Dr. Jadranka Brnčić u Gradskoj knjižnici predstavila svoju knjigu Biti kršćanin s papom Franjom

U povodu četvrte godišnjice pontifikata pape Franje, naša sugrađanka, dr. Jadranka Brnčić, predavačica na Teološkom fakultetu Matija Vlačić Ilirik u Zagrebu, 2016. napisala je podeblju knjigu naslova Biti kršćanin s papom Franjom, koju je u četvrtak, 6. travnja, predstavila u samoborskoj Gradskoj knjižnici.

Neka vas ne obeshrabri obujam ove knjige, jer u njoj dr. Brnčić temeljito, bez uvijanja i stručno govori o Crkvi, svećenicima, duhovnosti i promjenama koje je tijekom svojeg dosadašnjeg pontifikata među katolike unio papa Franjo.

Knjiga počinje poglavljem Parezija, što doslovno znači sve govoriti, odnosno govoriti slobodno i otvoreno, a parezija je antička govorna figura koju govornik koristi kada govori o neugodnim istinama koje se tiču pojedinca i društva.

Smatrajući kako je danas parezija itekako potrebna, ne samo u Crkvi, koja je do dolaska pape Franje toliko okoštala u sustavu u kojem se riječi sve više razlikuju od djela, ali i vlastitom licemjerju, Jadranka Brnčić propituje uvriježene tradicije koje su danas u raskoraku sa životom vjernika i same Crkve te nudi dijalog.

O knjizi dr. Brnčić vrlo pohvalno govorio je i naš žumberački vikar Mile Vranešić, koji je, uz brojne primjere kojima je papa Franjo svojim načinom rada unio svojevrsni nemir u svećeničke redove, podsjetio i na Drugi vatikanski sabor, održan 60-ih godina prošlog stoljeća, čije su najvažnije odluke bile otvaranje Crkve prema modernom društvu, vjernicima i drugim svjetskim religijama, a čemu, po svemu što smo do sada mogli iz medija saznati, teži i papa Franjo.

U razgovoru s posjetiteljima koji su nazočili predstavljanju ove knjige, dr. Brnčić dodatno je pojasnila svoje stavove i mišljenja, kao i potrebu da napiše ovu knjigu.

Knjiga je to koja "talasa", naglasio je vlč. Vranešić, a mi ćemo za poticaj da knjigu i pročitate, dodati i naslov iz jednog od poglavlja - Franjo razvezuje čvorove.

M.K.

 

Udruženje obrtnika Samobor, Grad Samobor i samoborske srednje škole prezentirali programe za upis učenika osmih razreda u srednje škole

Dr. Jadranka Brnčić u Gradskoj knjižnici predstavila svoju knjigu Biti kršćanin s papom Franjom

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002