15.03.2017.

Vrijedna donacija samoborskog Komunalca domaćim sportskim klubovima

I samoborski sportaši promoviraju akciju "Zavrtimo otpad!"

U populariziranje akcije "Zavrtimo otpad!", samoborski Komunalac je odlučio uključiti i naše mlade sportaše te im osigurati dresove s natpisom i vizualnim identitetom ove svoje akcije, koja za cilj ima proširiti mogućnosti, ali i svijest o sve potrebnijem i svrhovitijem recikliranju otpada. Tako su nove dresove, u vrijednosti 75.000 kuna, u četvrtak, 16. ožujka, na prigodnoj svečanosti održanoj u prostorijama Komunalca, direktor Ivica Karoglan i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec predali predstavnicima sportskih klubova košarkaša KK Samobor, nogometaša NK Samobor, NK Zrinski, NK Bregana, NK Klokočevec, NK Galgovo, NK Rakov Potok, streličara iz Streličarskog kluba Samobor i rukometašica ŽRK Samobor.

Direktor Karoglan tom je prilikom istaknuo kako je ovo tek početak suradnje gradske komunalne tvrtke i naših sportskih klubova, od koje će, uz malo dobre volje i sredstava, svi imati koristi.

I Grad Samobor odmah je stao iza ove ideje, jer, kako je rekao zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, iznimno je važno ponajprije mladima usaditi porebno znanje i navike o očuvanju okoliša, koje će oni onda prenijeti svojim vršnjacima, ali i starijim članovima obitelji i šire zajednice u kojoj žive.

Naši sportski djelatnici su pak obećali da će zauzvrat još više pažnje posvetiti ovom segmentu edukacije svojih sportaša, jer neodgovorno odlaganje otpada u konačnici ugrožava i njihovo zdravlje.

Da podsjetimo, Grad Samobor jedan je od rijetkih velikih gradova koji je uspio sanirati svoje najveće odlagalište otpada, ono na Trebežu, na kojem će u dogledno vrijeme niknuti kompostana i sortirnica otpada. No, ostaje problem deponiranja ostalog mješovitog otpada, odnosno pravog smeća, čije količine nastoje sustavno smanjivati. Samoborski Komunalac već duže vrijeme bavi se tim problemom, a iz naše gradske komunalne tvrtke potekla je jedinstvena akcija, ali i gotov proizvod koji će građanima olakšati odvojeno prikupljanje korisnog otpada.

Tako se najprije krenulo s podjelom kompostera za odlaganje biorazgradivog komunalnog otpada svim građanima u gradskim četvrtima koji su se prethodno putem anketnog listića izjasnili da žele preuzeti komposter. Ukupno je podijeljeno 1300 kompostera po kućanstvima, a akcija se nastavlja provoditi na širem području Grada Samobora.

U ljeto 2016. godine pokrenuta je i akcija pod nazivom "Zavrtimo otpad!", s ciljem odvojenog prikupljanja otpada u zajedničkim prostorima višestambenih zgrada na području Samobora i Bregane. Riječ je o jedinstvenom žičanom boksu s vrtuljkom, u kojem se nalaze četiri posude za odvajanje otpada u jednom dijelu, te kontejner za miješani komunalni otpad u drugom dijelu boksa, koji ima mogućnost zaključavanja.

U planu je ovakav način odvojenog prikupljanja otpada proširiti na Tržnicu, sve javne ustanove Grada Samobora, u odgojno–obrazovne, vjerske, socijalne i zdravstvene ustanove, te na sve pravne osobe na području Grada.

Uz ovaj specifičan vrtuljak za odvajanje otpada, za koji su interes pokazali i drugi gradovi, a koji je u cijelosti proizvod naših majstora iz Komunalca, intenzivno se radi i na edukaciji.

U cilju poticanja građana na odvojeno prikupljanje otpada, a ponajviše najmlađih generacija, odnosno predškolske i školske djece u nižim razredima osnovne škole, Komunalac organizira i edukacije o odvojenom prikupljanju otpada u vrtićima i školama na području Grada Samobora. Edukacija se provodi i u suradnji s lokalnom radiostanicom kroz tjednu edukativnu emisiju pod nazivom EKO–EHO, koja se bavi komunalno-ekološkim temama.

Također, tiskan je i letak s uputama za kompostiranje te brošura naziva "U stanu ili kući, otpad odvojit odluči!", koja je podijeljena svim korisnicima na području Grada Samobora, a u istoj je detaljno prikazano koje vrste otpada odlažemo u spremnike za papir, staklo, plastiku, metal, tekstil i drugo.

Stoga je ova nova suradnja Komunalca i mladih samoborskih sportaša dobar primjer konkretnog pomaka za još čišći i ljepši Samobor.

M.K.

 
15.03.2017.

Prva izborna skupština Samoborske narodne garde

Novi predsjednik udruge je Stanko Garašić

Od svojeg osnutka 2013. godine, Samoborska narodna garda, utemeljena kao povijesna postrojba Grada Samobora, imala je tek jednog predsjednika – Franju Horvata. Od utorka, 14. ožujka, nakon gotovo 4 godine, na toj će ga dužnosti, temeljem odluke Skupštine, zamijeniti dosadašnji zapovjednik garde Stanko Garašić i zamjenik Tomo Jandrečić, dok će dužnost zapovjednika u narednom mandatu preuzeti Mirko Đelapa i njegov zamjenik Damir Haberle.

Samoborska narodna garda, kako je u izvješću o njezinom radu u protekloj godini i o planovima za ovu godinu naglasio dosadašnji predsjednik Horvat, i dalje će obilježavati važne gradske i državne obljetnice te sudjelovati u društvenim i vjerskim programima od značaja za njihovu udrugu.

Prošle godine Samoborska narodna garda primljena je i u Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske, a sustavno se radi na pomlađivanju i povećanju broja članova.

Na ovoj izbornoj i redovnoj skupštini, uz novo vodstvo, izabrani su i nositelji dužnosti ostalih tijela udruge. Tajnica udruge ostaje Maja Vela, u Izvršnom odboru su Franjo Horvat, Josip Telišman, Mirko Đelapa i Damir Haberle, a u Nadzornom odboru Franjo Kodrić, Boris Vucković i Tomislav Lucić. Sud časti povjeren je Vladimiru Tomaškoviću, Adolfu Paaru i Branku Oslakoviću, a čuvar zastave ostaje Josip Sirovica.

Skupštinari su prihvatili i odluku da se za državna odlikovanja predlože prvi zapovjednik garde Josip Telišman te tajnica i glasnogovornica Saveza hrvatskih vojnih postrojbi Maja Vela.

M.K.

 
15.03.2017.

U sklopu Građanskog utorka održano je predavanje o zaštiti tla

Izmiče li nam tlo pod nogama?

U sklopu Građanskog utorka održano je predavanje o zaštiti tla

U nizu predavanja koje organizira samoborsko Pučko otvoreno učilište u suradnji s Društvom inženjera i tehničara grada Samobora kroz svoj program Građanski utorak na red je, nakon voda, došlo i tlo. Na teme Tlo – aktivni posrednik u okolišu i Zaštita izvorišta na području Grada Zagreba predavanje su 14. ožujka održale prof.dr.sc. Marija Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i dipl.ing. Tihana Ledecki iz Sektora za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom Grada Zagreba.

Opće je poznato da bez zraka i vode ne možemo živjeti, a tlo kojim hodamo uglavnom prihvaćamo zdravo za gotovo. No, njegova važnost je daleko veća, jer se na njemu i u njemu odvijaju životni procesi bez kojih također ne bismo mogli opstati na ovom našem planetu, a sve to vrijedi i za biljni i životinjski svijet koji nas okružuje.

Stoga je tlo važan čimbenik našeg okoliša i preduvjet opstanka života uopće pa bi se prema njemu trebali tako i odnositi. Svjesni smo i da čovjek svojim ponašanjem i navikama već odavno nemilice ugrožava i troši sve prirodne resurse te nam sada ne preostaje ništa drugo nego pokušati barem očuvati postojeće stanje.

Na pitanje može li priroda progutati takav odnos čovjeka prema blagodatima kojima ih je na Zemlji podarila, odgovor ćemo, po svemu sudeći, dobiti vrlo skoro. A onda nam, ukoliko drastično ne promijenimo svoje navike, neće moći pomoći ni svi doktori ovoga svijeta.

M.K.

 
15.03.2017.

Održan susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Svi su važni trendovi uzlazni

Održan susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Poduzetnici Zagrebačke županije prema ostvarenim godišnjim ukupnim prihodima u 2015. godini (izvor FINA) nalaze se odmah iza Grada Zagreba – rečeno je na današnjem 15. po redu Susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije održanom u Hotelu International.

Uz povećanje prihoda za 12,5% i povećanje rashoda za 11% poduzetnici Zagrebačke županije ostvarili su dobit prije oporezivanja od 1,85 milijardi kuna ili veću za 19,5% u odnosu na prethodnu godinu. U 2015. godini 72% poduzetnika županije poslovalo je s dobiti.

- Iako želim ravnomjeran razvoj cijeloj Hrvatskoj, ipak moram s ponosom istaknuti rezultate naših poduzetnika i njihovih zaposlenika, jer je Zagrebačka županija prema ostvarenim godišnjim ukupnim prihodima u zadnje tri godine pretekla prvo Istarsku, zatim Primorsko-goransku i konačno Splitsko-dalmatinsku županiju i po tom se kriteriju svrstala odmah iza Grada Zagreba – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Investicije poduzetnika u dugotrajnu imovinu u 2015. godini na razini Zagrebačke županije povećane su za 18,2%, što je više od rasta RH koji je bio 14,3%. Pozitivan trend u gospodarstvu Zagrebačke županije očituje se i kroz rezultate ostvarene u izvozu u 2015. godini. Broj poduzetnika koji izvoze porastao je za 12,5%. Istovremeno, vrijednost izvoza povećana je za 21,7% i dosegla je 7 milijardi kuna na godišnjoj razini. U istom periodu izvoz poduzetnika na razini naše države porastao je za 10,2%.

Na skupu je rečeno kako Zagrebačka županija pomaže razvoj gospodarstva na svom području kroz više segmenata. Osim kao učinkovita javna uprava koja poduzetnicima stoji na raspolaganju i u stanju je građevinsku dozvolu izdati u roku od 24 sata, Zagrebačka županija u 2017. godini osigurala je 78 milijuna kuna bespovratnih potpora za razvoj gospodarstva, obrtništva, poljoprivrede, razvoja civilnog društva itd.

- Zagrebačka županija i sama je pokretač mnogobrojnih investicija ukupne vrijednosti preko milijardu kuna koje financiramo što sami, što novcima iz europskih fondova, što uz pomoć države, gradova i općina – rekao je Kožić. Među njima su navedeni: projekt proširenja SB Naftalan vrijedan oko 43 milijuna kuna, koji je u tijeku, kapitalna izgradnja u školstvu za koju je u ovoj godini osigurano 47,5 milijuna kuna, 70 milijuna kuna za sanacije cesta, gradnja prve ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće vrijedne 27 milijuna kuna kreće krajem mjeseca, a u rujnu radovi na 700 milijuna kuna vrijednom projektu Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok itd.

O gospodarskim aktivnostima, ali i očekivanjima u 2017. godini na razini Hrvatske govorio je ekonomski stručnjak prof.dr. Mladen Vedriš.

- Istinski je dobra vijest da je u Hrvatskoj otpočeo proces gospodarskog oporavka i da se konačno bilježe pozitivne stope rasta BDP-a. No, isto je tako činjenica da su temeljni faktori tog oporavka vezani uz dominantan utjecaj vanjskih čimbenika: niže cijene energije i kapitala, nešto uspješnija turistička sezona i kao posljedica opće nesigurnosti u dijelu konkurentskih turističkih destinacija – kazao je Vedriš.

- Efekt porezne reforme pozitivno je utjecao na potrošnju i rast BDP-a, no bojim se da ta stopa uskoro neće biti održiva, što bi nas vrlo vjerojatno moglo dovesti u skupinu slabijih zemalja prema novom Junckerovom planu - pojasnio je Vedriš, dodavši da će se takav scenarij negativno odraziti i na distribuciju EU sredstava. U svojem izlaganju prioritetnima je nazvao one reforme koje ohrabruju investicije i zapošljavanje, a poseban je naglasak stavio i na izvoz proizvoda visoke tehnologije, prema čemu je Hrvatska gotovo pa na začelju Europe.

Okupljenim gospodarstvenicima predstavljeni su programi i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede te Program pripreme i provedbe projekata koji će se financirati iz fondova i programa Europske unije te ostalih izvora. Većina natječaja za 2017. godinu za dodjelu bespovratnih sredstava već je raspisana, a iz Zagrebačke županije pozivaju sve potencijalne korisnike da više informacija potraže na web stranicama Zagrebačke županije.

M.B.

 

Vrijedna donacija samoborskog Komunalca domaćim sportskim klubovima

Prva izborna skupština Samoborske narodne garde

U sklopu Građanskog utorka održano je predavanje o zaštiti tla

Održan susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002