15.12.2017.

Udruge Rea i Pozitiva Samobor zajedno u akciji za napuštene i nezbrinute kućne ljubimce

Svaka šapa hoće topli dom

Udruge Rea i Pozitiva Samobor zajedno u akciji za napuštene i nezbrinute kućne ljubimce

U prijepodnevnim satima subote, 15. prosinca, na glavnom gradskom trgu, Udruga Rea, koja skrbi o napuštenim i nezbrinutim kućnim ljubimcima, u suradnji s Udrugom Pozitiva Samobor, organizirale su druženje s vlasnicima kućnih ljubimaca, pripremivši prigodne božićne jestive poklone za njihove četveronožne prijatelje, kao i igračke i potrebnu zaštitu za zimske dane.

Uz keksiće ručne izrade jedne od volonterki Udruge Rea, ostale prigodne poklone donirao je Zoo Vili Shop, naša domaća tvrtka u čijim trgovinama možete kupiti sve potrebno za svoje male njuške i šape.

U akciju su se mogli uključiti svi tek dobrovoljnim novčanim prilogom, kojim će udruge pomoći malim napuštenim nesretnicima ili onima bez vlasnika da prebrode zimu i pokušaju im naći dom. Uz topli čaj, kojim su svi počašćeni za svoju donaciju, tema za razgovor o kućnim ljubimcima nije nedostajalo.

M.K.

 
15.12.2017.

Djed Božićnjak i Zvonček na Božićnom sajmu

Počeli s darivanjima

Djed Božićnjak i Zvonček na Božićnom sajmu

Tradicionalni Božićni sajam, koji u našem gradu traje od 15. do 30. prosinca, u dane vikenda obilježit će i dolazak Djeda Božićnjaka i njegovog pomagača vilenjaka Zvončeka. Prvi put ove godine sjedobradi djedica i Zvonček ukazali su se razdraganim mališanima u subotu, 16. prosinca, na glavnom gradskom trgu, dijeleći im slatkiše i slušajući njihove božićne i novogodišnje želje.

Subotnje prijepodne upotpunili su nastupi dječjih zborova, mažoretkinja i domaćih glazbenih sastava, a poslijepodne raznoliku zabavu osiguravaju Laboratorij zabave i sportski program udruge Športići.

I naši najmlađi i njihovi roditelji, prijatelji, kao i svi gosti i posjetitelji Adventa u Samoboru, mogu se okrijepiti i uživati u ponudi domaćih proizvoda svih vrsta koji se nude u kućicama na Trgu i na potezu uz Gradnu.

M.K.

 
15.12.2017.

Srednja strukovna škola obilježila 130 godina strukovnog školstva u Samoboru

Perjanica strukovnog obrazovanja i inovatorstva u Hrvatskoj

Daleke 1887. godine, 9. siječnja, još za vladavine Khuena Hedervaryja, u Samoboru je osnovana prva šegrtska škola. Do danas je preživjela šest državnih sistema koji su se tijekom povijesti izmjenjivali na našim prostorima, a jednako toliko naziva je i promijenila, kontinuirano odgajajući i školujući samoborske obrtnike, majstore od struke, a sada đake i inovatore svjetske klase.

O samoj školi u povodu ove njezine velike obljetnice u petak, 15. prosinca, pozdravljajući brojne goste i uzvanike koji su se okupili u velikoj dvorani SŠS-a, govorio je njen dugogodišnji ravnatelj Davor Škiljan. Osvrnuo se na svijetle trenutke školstva i obrtništva u Samoboru, u čemu je ova škola imala iznimno važnu ulogu. S posebnim zadovoljstvom istaknuo je njezine potencijale u budućnosti, jer njihov nastavni kadar, opremljenost kabineta i širenje programa u skladu s potrebama tržišta rada i cjelokupnim gospodarstvom već jesu i ostat će kamen zaglavnik samoborskog obrtništva. Zahvaljujući Zagrebačkoj županiji kao osnivaču, ali i Gradu Samoboru, koji su prepoznali važnost strukovnog obrazovanja i sustavno financijski podupiru rad naše Srednje strukovne škole, ona je danas jedna od rijetkih, a u nekim segmentima i jedina škola koja sama stvara jedinstvene programe te tako doprinosi cjelovitoj kurikularnoj reformi, koja najnovijim tehnologijama sustavno oprema radionice pa se tako svojom polivalentnošću i uspjesima svojih učenika izdiže daleko iznad državnog prosjeka, ali i puno šire.

Potvrdio je to i Mate Rimac, danas najpoznatiji bivši đak ove škole, koji se prisjetio svojih srednjoškolskih dana te zahvalio svim profesorima, a posebice svojem mentoru Ivanu Vlainiću i ravnatelju Škiljanu, koji su ga tada "gurali" i usmjeravali prema njegovim afinitetima i omogućili mu da postane poduzetnik svjetskoga glasa. Rimac nije zaboravio spomenuti ni svoje školske prijatelje s kojima je radio na inovacijama te je spomenuo dobru suradnju sa zagrebačkim FER-om, a jednako tako želi u svoju, sada već veliku tvrtku, "povlačiti" i sve mlade inovatore i stručnjake ne samo iz naše škole, već i Zagrebačke županije, koji bi ostali i razvijali se u Hrvatskoj.

U ime Grada Samobora posebno priznanje u povodu velike obljetnice uručio je ravnatelju Škiljanu predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, nakon kojega se prisutnima obratio župan Zagrebačke župnije Stjepan Kožić. Župan je također najprije čestitao ravnatelju, profesorima i učenicima na svim uspjesima, kao i na svemu što svojim prepoznatljivim radom čine za doprinos gospodarstva Samobora, županije i široj zajednici.

Uslijedio je kratak video zapis o tome kako je nastala zadnja u nizu svjetski priznata inovacija 3D Znanstvena podmornica, za koju su ovom prilikom naši poznati mladi inovatori i njihov mentor od ravnatelja Škiljana primili i konkretnu zahvalu u vidu 3.000 kuna svaki, kao malen, ali dodatan poticaj za njihov budući rad.

Nakon glazbenog predaha, koji su također pripremili bivši profesor škole Ivan Sedak Benčić, a uz pratnju prof. Marijana Hetlera na klavijaturama i Odu radosti, koju su otpjevale učenice 3.b razreda, svi su se uputili na stražnji izlaz škole, gdje je otvorena i prva E-punionica za automobile u sklopu neke srednje škole u Hrvatskoj.

Zasluga je to dobre suradnje sa zagrebačkom tvrtkom Schrack Technik d.o.o. i Elektroinženjeringom Bodar d.o.o. iz Rakovog Potoka, čiji su predstavnici instalirali ovu novu punionicu, koju je svečano u rad pustio župan Kožić.

Proslavu su uveličali i drugi brojni gosti, ravnatelji ostalih naših škola, gradskih ustanova i poduzeća te bivši ravnatelji, koji su se nastavili družiti uz prigodan domjenak.

M.K.

 

Udruge Rea i Pozitiva Samobor zajedno u akciji za napuštene i nezbrinute kućne ljubimce

Djed Božićnjak i Zvonček na Božićnom sajmu

Srednja strukovna škola obilježila 130 godina strukovnog školstva u Samoboru

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002