19.06.2017.

Konstituirano Gradsko vijeće grada Svete Nedelje

Većinu složili Zurovec, Prahin i SDP!

Konstituirano Gradsko vijeće grada Svete Nedelje

Od 17 vijećničkih mandata u novom sazivu Gradskog vijeća grada Svete Nedelje, vladajuću većinu (ukupno 9 vijećnika) čine 4 vijećnika s Kandidacijske liste grupe birača nositelja Darija Zurovca, 3 vijećnika s Kandidacijske liste grupe birača nositelja Drage Prahina i 2 vijećnika s liste SDP-a i Laburista, dok je HDZ sa 6 vijećničkih mjesta, uz jednog vijećnika HSS-a (i partnera HSLS-a, HSP-a i ZS-a) i jednog vijećnika Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića 365, sada u oporbi.

Vidjelo se to već na početku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća 19. lipnja u Gradskoj vijećnici, kad vladajuća većina nije pristala da drugi potpredsjednik vijeća bude izabran iz redova oporbe, što je predložio predsjednik svetonedeljskog HDZ-a Damir Halužan, podsjećajući da Poslovnik o radu Vijeća kaže da se drugi potpredsjednik bira, u pravilu, iz redova oporbe.

Stoga je većinom glasova Gradskog vijeća (9 za i 8 suzdržanih) za predsjednika izabran Matej Vrdoljak s nezavisne liste Darija Zurovca, a za njegove zamjenike, također većinom glasova (9 za i 8 protiv) Ivana Bertović s nezavisne liste Drage Prahina i Gabrijel Deak s nezavisne liste Darija Zurovca.

Ipak, nakon što je vladajuća većina pristala da u Mandatnu komisiju i u Odbor za izbor i imenovanja uđu i predstavnici oporbe, ova su dva tijela izabrana jednoglasno.

Na početku sjednice je Damir Halužan najavio tužbe za klevete jer su se, kako je rekao, pojavili neki novi vjetrovi u Gradu, pa su se u ovoj predizbornoj kampanji, kao nikada prije, širile laži i klevete na osobnoj razini. Požalio se također i na nedostatak bilo kakve komunikacije s predstavnicima stranaka uoči sjednice Gradskog vijeća.

Nakon konstituiranja, dnevni red je nadopunjen Prijedlogom Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave. Budući da je u prosincu 2016. godine donesen novi Zakon o javnoj nabavi, koji propisuje kad se ne mora provoditi postupak javne nabave, dovoljno je donijeti Pravilnik koji će to pobliže odrediti u postupcima javne nabave, protumačila je pročelnica Biserka Delač. Pravilnik je usvojen bez primjedbi, uz suzdržani glas vijećnika Božidara Jedvaja (BM 365), kojega je zasmetalo što taj pravilnik dolazi pred Gradsko vijeće tek sada, nakon više od 5 mjeseci.

Na kraju je gradonačelnik Dario Zurovec izrazio nadu da će s Gradskim vijećem ugodno i normalno surađivati te da neće biti agresivnih ispada i da će se voditi demokratska rasprava, u kojoj će se usuglasiti oko svih bitnih projekata koji su na korist građana i cijeloga Grada. Gradonačelnik je pozvao nove vijećnike na prigodni domjenak koji je organizirao u svojim prostorijama, no nakon zajedničkog fotografiranja ispred zgrade Gradske uprave, vijećnici oporbe nisu se odazvali pozivu.

D.K.

 
19.06.2017.

Održana 24. Međunarodna utrka XCO Samobor

Atraktivnu stazu prošlo tristotinjak vozača

Održana 24. Međunarodna utrka XCO Samobor

Trgom kralja Tomislava i centrom Samobora u nedjelju, 18. lipnja zavladali su još jednom biciklisti. U organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Šišmiš, najstarijeg aktivnog brdsko biciklističkog kluba u Hrvatskoj, organizirana je 24. Međunarodna utrka XCO Samobor. Utrka je vožena na iznimno atraktivnoj stazi na području park šume Tepec, sa startom i ciljem na glavnom samoborskom trgu, a okupila je gotovo 300 natjecatelja iz cijele Europe. Kategorije do 11 i 13 godina startale su prve, već u 9 sati, kategorije do 14 i 15 godina u 10 sati, veterani, rekreativci i kadeti u 11 sati, a seniori i juniori u 13:30 sati. Zbog odvijanja utrke većim dijelom nedjelje promet za osobna vozila centrom grada bio je zatvoren.

Staza na kojoj je vožen 24. XCO Samobor među natjecateljima je poznata po iznimnoj fizičkoj i tehničkoj zahtjevncosti te je kao takva od natjecatelja zahtjevala maksimalan angažman i koncentraciju. Karakterizira je atraktivan, ali težak "balvan" spust te jednako zahtjevan spust stupbama podno Starog grada Samobora. Osim što nudi atraktivne spusteve, utrka prolazi i nekim od najljepših dijelova Samobora - glavnim trgom, Park šumom Tepec, uz kapelu svete Ane, podno ruševina starog grada, uz Samoborski muzej...

Na kraju se na takvoj stazi, u najatraktivnijoj kategoriji Elite U23, najbolje snašao talijanski biciklist Luca Braidot, drugo mjesto osvojio je Andras Parti iz Mađarske, dok je treći bio Dimitrios Antoniadis iz Grčke, a domaći vozač Filip Turk zauzeo je 10. mjesto. Kod djevojaka najbolja je bila Slovenka Tanja Žakelj, drugo mjesto osvojila je Barbara Benko, a treće Jovana Crnogorac. Na kraju treba istaknuti i velik trud ekipe iz BBK Šišmiš i svih koji su im pomogli te su se još jednom dokazali kao vrijedni sportaši, organizatori, ali i promotori Grada Samobora.

K.S.

 
19.06.2017.

Proštenje svetog Vida na Vrhovčaku

Blagoslov i za motoriste

Proštenje svetog Vida na Vrhovčaku

Mještani sela Vrhovčak proslavili su u nedjelju, 18. lipnja svog zaštitnika, svetog Vida, mučenika iz prvih stoljeća Crkve. Mještanima su se pridružili kumovi, prijatelji i hodočasnici iz okolnih mjesta te su slavili u tom zajedništvu euharistiju koju je predvodio vlč. Josip Dumbović, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije. Misi je prethodila molitva krunice koju su predmolili mještani Vrhovčaka.

Svećenik Josip u svojoj je propovjedi govoreći o nedjeljnom evanđelju naglasio važnost kršćanske spremnosti na rad i potaknuo vjernike za nasljedovanje Krista u svojim svakodnevnim poslovima i radu, "žetvi" koju vjernik obavlja svaki dan.

Na kraju mise vjernici su izvan starodrevne kapele poslušali Riječ Božju i riječi blagoslova koji je zazvan na motoriste i njihove motore. Dvadesetak motorista u ovom prvom takvom blagoslovu kod kapele sv. Vida izrazilo je želju da blagoslov i druženje na Vrhovčaku postanu tradicija za sve one koji su vjernici, a upravljaju svojim motorima svakodnevno ili rekreativno.

Uz sjenicu "na Gorici" domaćini su počastili sve prisutne, a uz okrjepu tijela ljudi su se zadržali neko vrijeme u zajedništvu prijateljskog razgovora. Svojim kućama odnijeli su plodove zajedništva te medenjake i gvirc medičara Oslakovića.

R. Librić

 

Konstituirano Gradsko vijeće grada Svete Nedelje

Održana 24. Međunarodna utrka XCO Samobor

Proštenje svetog Vida na Vrhovčaku

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002