03.10.2017.

Stručni posjet Društva inženjera i tehničara grada Samobora HE Brežice

Mogli bi se i mi malo zamislit

Društvo inženjera i tehničara grada Samobora organiziralo je 29. rujna stručni posjet hidroelektrani Brežice, s namjerom da se upoznaju njene karakteristike, način izgradnje i korištenja. Stručni voditelj bio je Matjaž Hauptman, dipl.ing.el., voditelj nadzora na elektroinstalacijama.

HE Brežice je peta u lancu od ukupno šest HE na donjem toku rijeke Save, čija je izgradnja započela 2014., a puštena je u rad koncem rujna 2017. godine. Nominalna snaga HE Brežice je 45 MW, a sve HE u lancu imat će ukupno 185 MW nominalne snage. Za usporedbu, NE Krško ima 696 MW nominalne snage i godišnje proizvede više od 5 milijardi kWh električne energije, koju zajednički koriste Slovenija i Hrvatska.

HE Brežice pridonijet će s približno 1% godišnje proizvodnje električne energije u Sloveniji, a ponudit će i mogućnost prodaje usluga sustava. Potpuno je automatizirana i njome se daljinski upravlja. Cijena izgradnje s uređenjem vodotoka iznosi oko 250 milijuna eura, a financirana je najvećim dijelom iz europskih fondova. Prema informacijama koje smo dobili od ing. Hauptmana, izgradnja posljednje u nizu, HE Mokrice, planira se početkom 2018. i trebala bi biti završena za tri godine (2021.).

A što se radi kod nas?

Projekt izgradnje HE na Savi započeo je još 1965. godine. Prvi projekt obuhvaćao je izgradnju ukupno 5 HE, no od njega se odustalo izradom nove koncepcije projekta "Zagreb na Savi". Vlada RH dala je mandat društvu Program Sava d.o.o. za razvoj Programa zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save i zaobalja od granice s Republikom Slovenijom do Siska, s ciljem zaustavljanja negativnih trendova razina podzemnih voda, zaštite okoliša, korištenja energetskog potencijala, razvoja plovnog puta te pomicanja linije poplavnog rizika iz središta Zagreba. Uz HEP grupu, čiji je Program Sava d.o.o. član, u sve su uključeni Vlada RH, Hrvatske vode, Grad Zagreb, Zagrebačka županija te Sisačko-moslavačka županija.

Energetski objekti koncepcije programa "Zagreb na Savi" imaju godišnju proizvodnju od približno 587 GWh, sve iz obnovljivih izvora energije, što je oko 20% prosječnih godišnjih potreba Grada Zagreba za električnom energijom. U novom koncepcijskom rješenju energetski potencijal koristi se na 10 manjih energetskih stepenica: MHE Brdovec, Samobor, Zaprešić, Podsused, Prečko, Jarun, Šanci, Petruševec, Ivanja Reka i Sisak. Mala hidroelektrana Samobor smjestila bi se u koritu rijeke Save uzvodno od ušća potoka Gradna u rijeku Savu, planirane snage 14,33 MW, s prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 58 GWh. U slučaju dolaska velikih vodnih valova objekt se u potpunosti potapa.

Nova koncepcija zahtijeva stručnu i javnu raspravu, koja još nije započela, a početak izgradnje još nije definiran. Članovi društva dobili su odličan pregled o HE Brežice u susjednoj Sloveniji, a sam prikaz postrojenja i prezentacija vodiča čine ovaj posjet vrlo vrijednim. Više informacija o HE Brežice nalazi se na http://www.he-ss.si/he-brezice-splosno.html, a za projekt "Zagreb na Savi" na http://zagrebnasavi.hr.

Puni informacija i sa željom da se i kod nas konačno započne s korištenjem rijeke Save u vodnogospodarskom, prometnom, energetskom i prostornom potencijalu, uputili smo se u obližnju Gadovu peč. Gadova peč je domovina poznatog cvičeka, u kojem smo uživali kod naše sugrađanke Renate Kruhan, naravno, uz domaće delicije koje su se odlično sljubile s cvičekom.

Pripremili: Jasenka Bišćan i Stjepan Črnjak

 
03.10.2017.

Dječji tjedan u Samoboru

Djeca u Samoboru jednostavno - uživaju!

Dječji tjedan u Samoboru

Dječji tjedan i ove se godine obilježava u Samoboru, a započeo je na sam Međunarodni dan djeteta.

To je bila prigoda da se postave ploče Grad Samobor – prijatelj djece, koje će na ulazima u grad podsjećati kako su Samobor i djeca pravi prijatelji.

Takve će ploče krasiti i ulaze ustanova koje skrbe o djeci, a prva je postavljena na ulazu u Dječji vrtić Grigor Vitez u bivšoj vojarni. Zamjenici gradonačelnika Sanji Horvat Iveković i pročelniku Juri Horvatu u tome su pomogli ravnateljica DV Grigor Vitez Sandra Ivanuš i polaznici vrtića.

U sklopu Dječjeg tjedna održavaju se brojne aktivnosti, a bogat program očekuje vas cijeloga tjedna na Dječjem odjelu Gradske knjižnice.

I u danima vikenda naše najmlađe očekuje pregršt iznenađenja, a po prvi put održat će se čak dvije dječje šetnje. Tako će se mali planinari okupiti ispred Dječje knjižnice u subotu u 10:00 sati i uputiti na Anindol, gdje će uživati u šetnji i pričama. Druga šetnja započinje u nedjelju u 16:00 sati na Trgu kralja Tomislava, a pregršt iznenađenja jamči i uvijek zabavan Laboratorij zabave.

Ulaganja u djecu i obitelji Samoboru se vraćaju na najbolji način, porastom broja djece iz godine u godinu. I dok drugi gradovi strepe od iseljavanja svojih građana, Samoborci moraju povećavati kapacitete škola i dječjih vrtića.

I sama djeca zadovoljna su životom u gradu i sadržajima koji su im dostupni. Naime, u sklopu ocjenjivanja za stjecanje statusa Grada – prijatelja djece, provedeno je istraživanje mišljenja samoborskih učenika o životu u našem gradu i ostvarivanju njihovih prava. Istraživanje je proveo Institut za društvena istraživanja Zagreb, a za mišljenje su upitani učenici viših razreda OŠ Bogumila Tonija i OŠ Samobor.

Čak 97% djece kaže kako je lijepo živjeti u našem gradu, a više od 92% u Samoboru se osjeća sigurno. Samoborce smatraju ugodnim i prijateljskim sugrađanima (85%), a sigurnost u prometu velikom. (80%). U slobodno vrijeme mogu izabrati raznolike aktivnosti, a rado izabiru sport i kulturu.

Naši najmlađi sugrađani jako su zadovoljni i životom u svojim obiteljima (96%), čiji se članovi dobro slažu (93%), a roditelji ih dobro razumiju. Obitelj im pruža osjećaj sigurnosti i topline.

Participaciju također ocjenjuju izvrsnom te smatraju kako odrasli uvažavaju njihove želje, a rado sudjeluju u aktivnostima koje za njih organiziraju odrasli ili djeca, gdje imaju priliku izraziti svoja razmišljanja.

Vrlo rado idu i u školu, zadovoljni su nastavnicima (82%) i često sudjeluju u grupnim zadacima i raspravama.

Podsjetimo, među najznačajnijim postignućima u ovom projektu, prema mišljenju komisije, ističe se činjenica da Samobor nema prireza, što potiče mlade obitelji da ovdje pronađu sve što im je potrebno za miran, ali ispunjen život. Počevši od kulture, sporta, odgoja i obrazovanja, slobodnih aktivnosti, dječjih igrališta i slično.

U sklopu akcije znatno su povećana izdvajanja za djecu iz gradskog proračuna, a to se najviše očituje u besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce, povećanjem naknada za opremu novorođenog djeteta, povećanjem broja pomoćnika u nastavi, ali i znatnim ulaganjima u infrastrukturu – izgradnjom i uređenjem vrtićkih i školskih objekata, novih sportskih dvorana, dječjih igrališta, trgova i parkova.

Samobor je ocijenjen kao iznimno pozitivna okolina za rast i razvoj djece, u kojoj se vodi briga o njihovim potrebama, ali i sluša njihov glas.

Akciju Gradovi i općine – prijatelji djece provode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

Inače, vrijedi napomenuti i da su ploče postavili djelatnici samoborskog Komunalca.

P.A.

 
03.10.2017.

Samoborski SDP obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Voće za naše starije sugrađane

Samoborski SDP obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a "Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj" upućuje na osiguranje aktivnog zdravog starenja.

Članovi samoborskog SDP-a, tradicionalno, obilježili su taj dan na glavnom samoborskom trgu i na tržnici u Bregani podjelom domaćeg voća, mandarina i jabuka sugrađanima starije životne dobi. Voće su odnijeli u Mikrodom Crvenog križa Samobor i u Dom za starije i nemoćne u Bregani, gdje su se štićenici obradovali voću, a najviše druženju.

Akciji se odazvalo mnogo sugrađana starije životne dobi, koji su radosno prihvatili čestitke za njihov dan i iskoristili priliku za razgovor o teškoćama i problemima koji ih muče te predlagali ideje kako poboljšati njihovu kvalitetu života, a pohvalili mjere Grada - božićnicu i uskrsnicu za umirovljenike te subvencioniran javni prijevoz.

Uz druženje i razgovor, voće su SDP-ovci brzo podijelili, a sljedeće godine će s još više voća nastaviti akciju.

Z.S.

 

Stručni posjet Društva inženjera i tehničara grada Samobora HE Brežice

Dječji tjedan u Samoboru

Samoborski SDP obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002